在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

好煩.......
無論點樣對人有禮都好, 別人就係睇我唔順眼, 我講咩都覺得我留難佢。
其實提出黎, 只想大家工作方便。(詳情唔方便說)
點樣唔該前唔該後, 人地都覺得我搵佢麻煩....其實只係mark 低少少info., 方便對賬, 平日都係咁做。(*佢唔mark 低, 我對唔到賬時, 其實一樣要問來問去, 到最尾一樣煩到佢。但人家不是這樣想......)

有時候, 真係覺得好攰。

Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆樓主:

有 d 人係咁黑人憎架 。做多少少野好似要佢去死咁,不停在影響別人工作依 d 正自私精。

水晶宮

回覆 bechan168 的帖子

謝謝你回應。今日心情好多了。
其實諗下, 係自己唔化, 在辦公室生存咁耐, 都唔知唔明點玩法.....
唯有自己睇開D, 繼續努力提升EQ!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

呢d人對佢有適當禮貌,佢做咩唔洗理佢咁多,無謂比佢影響到心情

是是但但    發表於 17-8-10 17:07

大宅

是是但但 發表於 17-8-9 14:23
好煩.......
無論點樣對人有禮都好, 別人就係睇我唔順眼, 我講咩都覺得我留難佢。
其實提出黎, 只想大家工 ...

你好似我,有時太心軟就會俾人恰,現在我咩都唔理,做好自己本份,等月尾出糧就算

水晶宮

carmenkcy 發表於 17-8-10 16:56

做好自己本份,等月尾出糧就算
我本來就是, 做自己野, 等出糧。但無奈工作上始終都要接觸人。
但我不犯人, 人家總以為我犯佢....真係好無奈。
知道對方玻璃心, 我都已經就住黎問, 好客氣。
其實我只想安安定定做份工, 就算唔係每日開開心心上班去, 都希望無風無浪過日子。

大宅

是是但但 發表於 17-8-10 17:10
我本來就是, 做自己野, 等出糧。但無奈工作上始終都要接觸人。
但我不犯人, 人家總以為我犯佢....真係好無 ...

你同我個case 1樣,通常現在我有咩叫同事做用email來往 ,現在睇化哂,工作上就算職位唔同都可能有衝突,做好本份就算

wcpcelia    發表於 17-8-12 21:06
是是但但    發表於 17-8-10 17:47

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

但依類同事求遠唔會覺得自己有問題。活在自己的小圈子。總之。圈子以外的永遠是錯

水晶宮

phoebepanpan 發表於 17-8-10 21:10
但依類同事求遠唔會覺得自己有問題。活在自己的小圈子。總之。圈子以外的永遠是錯

...
有時都唔知呢類人係自大定自信?!ANYWAY, 總之河水不犯井水, 井水點諗我控制唔到。自問真係唔係犯著佢, 只係公事循例同佢單聲, 想大家好做。佢係都認為人地搵佢麻煩, 我都唔想再諗/ 再回佢落去....

子爵府

是是但但 發表於 17-8-11 16:21
有時都唔知呢類人係自大定自信?!ANYWAY, 總之河水不犯井水, 井水點諗我控制唔到。自問真係唔係犯著佢, 只係 ...

係架,我今日對著大陸同事都嘔血呀,未問你咪跟進囉,咩野都要擴大黎攪真係黑人憎到嘔,最後我回佢一句正正大家文化唔同你地對字眼又敏感,你地鐘意點就點啦,我做好自己本份架咋。

水晶宮

bechan168 發表於 17-8-11 19:30
係架,我今日對著大陸同事都嘔血呀,未問你咪跟進囉,咩野都要擴大黎攪真係黑人憎到嘔,最後我回佢一句正 ...

現在好多人都玻璃心,人地講既野,就小事化大,但佢地自己呢,又唔會設身處地諗吓人地。可能時代唔同,係我自己適應唔到。我

伯爵府

是是但但 發表於 17-8-10 16:28
回覆 bechan168 的帖子

謝謝你回應。今日心情好多了。

睇完你個post嚇左一嚇,同我上星期遇到的一樣,我好聲好氣問個同事野,佢全程背住我手拿住mouse click 唔講野,等左佢成分鐘先答我一句,真係勁無禮貌。我同你一樣,都係做左野咁耐都唔係好識玩辦公室遊戲,我既性格係對人人都nice唔想有仼何一個敵人,但偏偏每個地方都有d好衰既人令你唔知點同佢地相處。我都係睇開d,我又唔係under 你,如果次次都係咁我會用返冷語氣對返佢,或唔同佢講,乜都email 用formal tone 再cc佢上面同我上面。

子爵府

是是但但 發表於 17-8-11 22:28
現在好多人都玻璃心,人地講既野,就小事化大,但佢地自己呢,又唔會設身處地諗吓人地。可能時代唔同,係 ...

係呀 佢地個 d 心態超有問題,有野我就幫佢地,但叫佢地跟少少呢就。。。。。所以由明天開始我咩野都唔會覆。send 電郵覆啦。

別墅

是是但但 發表於 17-8-11 22:28
現在好多人都玻璃心,人地講既野,就小事化大,但佢地自己呢,又唔會設身處地諗吓人地。可能時代唔同,係 ...

可能有利益衝突, 例如想升職, 大家競爭, 所以有衝突 。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

bechan168 發表於 17-8-11 19:30
係架,我今日對著大陸同事都嘔血呀,未問你咪跟進囉,咩野都要擴大黎攪真係黑人憎到嘔,最後我回佢一句正 ...

着之都見到知音人了。
我唔想再做有大陸同事的工。
開心過每一天吧!

子爵府

希爾達 發表於 17-8-15 14:55
着之都見到知音人了。
我唔想再做有大陸同事的工。

我當佢地廢架 今日開始所有野都用電郵通知佢地跟進,依 d 人無腦又要玩野結果等佢地自己受,我不知幾開心呀。

翡翠宮

2018復活節勳章

我對任何人都會客客氣氣, 但有時喺職場, 真係要學下強硬d, 你為咗方便大家的方法佢唔接受, 咁以後你就照做, 唔好覺得麻煩到佢, 因為係佢自己攞嚟架

大宅

heily123 發表於 17-8-12 00:39
睇完你個post嚇左一嚇,同我上星期遇到的一樣,我好聲好氣問個同事野,佢全程背住我手拿住mouse click 唔 ...
Same same. 可惜我遇嗰位係老闆心腹, 就算我 rank高過佢, 都唔可以隨便得罪; 只有忍, 忍, 忍, 忍, 忍, 忍, ...

真係好唔明啲人, 大家職能唔同, 我又唔會取代你, 你又唔會取代我, 使唔使無原無故起哂降?

子爵府

SorenLorensen 發表於 17-8-16 12:34
Same same. 可惜我遇嗰位係老闆心腹, 就算我 rank高過佢, 都唔可以隨便得罪; 只有忍, 忍, 忍, 忍, 忍, 忍, ...

係囉,你講得啱大家做既野唔同,有時問下都起降既人真係好討厭只怪佢地小家無見地。

已刪除用户

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至