自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

agent之前都叫我不需要比姐姐開冷氣

珍珠宮

畀面勳章

我個個唔開, 反而我驚佢會熱死, 問佢使唔使開

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

坦白講幾多香港人俾工人姐姐自由開冷氣呀!好老實,我無

大宅

回覆樓主:

最大問題係佢無過僱主。

大宅

姐姐都系人,唔系人地黎做工人就當人下等人對待,將心比己,如果系唔過份情況下都可以開下,長開就一定唔得了,天氣又熱又焗,開幾個鐘問題唔大吧?!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得真係熱咪開囉。
我地番工都會要求有冷氣啦。戶外工作除外。
但佢地多數唔怕熱。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我有睇個D 姐姐網
有時都唔知係姐姐真係咁衰, 定係個D 阿MUM 太過刻薄!
連新請姐姐買唔買日用品比姐姐都要上網問人, 結果好多人都答: 唔買!

其實呢D 日用品,毛巾牙刷100蚊唔洗,你返工公司都有文具比你用啦!
唔洗咁樣呀嘛, 人地係HELPER 唔係salve 喎
可能我呢d 說話佢地又會話因為你冇姐姐,所以唔明!!!

我都知有D 姐姐計好哂數,又話病又搞大肚, 又偷野呢樣個樣...
咁係咪要做到連冷氣都唔比人涼,甘過份??
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

回覆樓主

我反而每晚提姐姐熱一定要開冷氣訓,如果佢焗到病左辛苦咪又係自己

KatieTong1025    發表於 17-8-11 17:04
maywong288    發表於 17-8-10 03:01
蛋皇哥0127    發表於 17-8-9 15:25

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

比佢開冷氣前要同佢講清楚.

之前得24,25度佢竟然開冷氣.都唔知開左幾耐.我成家都未開.佢間房向東南又有風扇.之後講30度以上先可以開.

我請甘耐姐姐佢係第一個自己開.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

熱未開囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我比喎!第一日入屋我就講夜晚可以自由開冷氣,姐姐自己一間房,夜晚咁熱唔開冷氣咪熱死。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

俾工人姐姐用冷氣唔係問題,但一定要經僱主同意囉,擅自開又過份咗

tell-me-y    發表於 17-8-10 09:08

伯爵府

回覆樓主:

我只俾佢瞓覺開,但我蟻極佢都唔肯開

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果僱主自己都冇開, 唔俾工人開係合理. 最近唔係每晚都熱, 亦唔係香港每一處晚上都熱或焗, 唔可以只睇單一行為而亂評論.

老實講, 好多外僱係無節制,唔係佢俾錢就博命用, 無人响屋企都要開全屋冷氣,更鍾意將自己房開冷氣較到雪房咁凍.

大宅

edwinl 發表於 17-8-9 14:44
近日天氣酷熱難耐,不少人都按捺不住要開冷氣涼快一番,但近日網上竟熱傳一則帖文,疑有僱主禁止外 ...
香港人對外僱夠好了,開冷氣不是應份的。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我第一個姐姐叫佢開都不開、第二個姐姐我地提佢可以開才敢開、到第三個姐姐問都未問過我就自己開(我自己都未開冷氣)
一代一代在轉變。

侯爵府

回覆樓主:

我有俾工人開冷氣,限瞓覺至可以開,日頭開風扇

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

只請過一個姐姐, 我冇限制佢, 但佢唔會郁d就開。
summer如果太熱, 叫佢中午開兩個鐘涼下, 夜晚瞓交再開。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

我姐姐都比開,不過有次堅嬲入佢房叫佢關,那日天氣都涼19度我地都無開,佢開冷氣我仲睇到佢開22度,我問佢姐姐依家19度你開冷氣22度傘係點?關左佢唔該唔熱就唔好開。

首頁
12345...10

尾頁

跳至