懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我第4週發現中左, 于是拿拿聲去聯合登記, 但姑娘約我第一次產檢係第11!

但我見網上好多媽媽都係第7-8週已經做第1次產檢,跟住11-13週做唐氏。

會唔會到我11週去產檢時佢先同我講唐氏期FULL哂架???

各位JM有咩睇法?

複式洋房

我覺得正常啊,我系廣華產檢,19w先第一次產檢,但系唐氏就好似系9w10w左右

民房

回覆 anitatan 的帖子

19週先第一次產檢??? 咁咪無得做唐氏???

複式洋房

回覆 be_elsa 的帖子

唔系啊,系做左唐氏先再比期去第一次產檢,我之前以為唐氏就系第一次產檢,我系廣華既,唔知你果間系唔系咁

民房

我打過去問姑娘, 個日係唔係做唐氏, 佢話唔係, 要過左第一次產檢先安排做唐氏, 但個重點係....... 佢約我11週先第一次產檢, 咁會唔會到時無期比我做唐氏.......

別墅

回覆樓主

醫院俾你張到覆診紙寫咩?10w至13w係驗早孕唐氏,唔係就見姑娘。
醫院俾期係遲d,其他人7,8w多數係出去私家驗

大宅

我琴日都你屯門約期,都係第一次檢查已經到11W本身仲同我講醫院吾收產檢,叫我去健康院
其實兩者有咩分別?

大宅

回覆樓主

其實唐氏好多醫院都無期比到JM,好多都要出私家照,或去做T21/nifty,你係私家book定個期穩陣d

大宅

育兒性格勳章

be_elsa 發表於 17-8-9 16:16
我第4週發現中左, 于是拿拿聲去聯合登記, 但姑娘約我第一次產檢係第11周! 但我見網上好多媽媽都係第7-8週已 ...

我2胎都係聯合...第一次產檢都係9~10週幾....之後就好快俾第二次期做唐氏..冇記錯係12-13週既...

大宅

育兒性格勳章

klyilok 發表於 17-8-10 19:40

我琴日都你屯門約期,都係第一次檢查已經到11W本身仲同我講醫院吾收產檢,叫我去健康院 ...

因為醫院症太多...如果冇咩大問題既都會叫去健康院做普通產檢...仲唔候等咁耐...到最尾果次好似都會返醫院...

複式洋房

我第5週發現有BB..去威院登記時..
佢已經即刻出左12週照唐氏
仲有26週既產檢期~~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我剛剛聯合生完,第一次產檢都係安排喺11週,之後12週安排照唐氏。我生3胎聯合都包照唐氏,照結構就視乎你係咪高齡,高齡先包

別墅

心仔 發表於 17-8-10 20:18
其實唐氏好多醫院都無期比到JM,好多都要出私家照,或去做T21/nifty,你係私家book定個期穩陣d
...

我所知政府係會包唐氏檢查比所有香港合資格GE孕婦。但會分早期同中期。雖然佢都有講係視情況而定。

呢一個網就有基本懷孕的需知 www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10043&;Lang=CHIB5

而呢一個網就列出邊一間醫院會同健康院合作 http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/process.html

我係東區佢地個做法係,我5W知道有左,之後去同姑娘登記,之後佢就約我8WK 返去醫院做"新症登記",個日唔會見醫生,主要係姑娘問病歷抽血同解釋返之後會有D咩檢查會幫你做。個日見完姑娘會俾兩個期,一個係唐氏(11WK)、一個就係第一次產檢(14WK 之後)。

樓主你去左聯合登記,但醫院唔會咁快俾你見醫生。要做左個"新症登記"先,咁做完姑娘就會俾期你做產檢。所以你要睇清楚究竟姑娘俾左D咩期你,張預約紙應該有寫明係產檢定新症登記。

複式洋房

我第一次都係11週多去聯合的, 做完常規檢查後, 姑娘問我會唔會係出面做唐氏, 之後就話試下幫我安排即日檢查, 如果唔係就再約個期, 因為我去果日無咩人, 所以我可以即日就做埋唐氏檢查啦~

大宅

BK Milk勳章

be_elsa 發表於 17-8-9 17:31
回覆 anitatan 的帖子

19週先第一次產檢??? 咁咪無得做唐氏???

知唔知健康院係咪會驗埋?

民房

多謝咁多位的回覆!!! 我本來以為呢度無乜人覆所以幾日無入黎睇~ 多謝大家~
睇完回覆,我諗緊可能真係間間醫院唔同安排, 我明天就要番醫院了, 到時睇下會唔會即刻幫我約做唐氏, 我到時再係到話比大家知~~~

大宅

klyilok 發表於 17-8-10 19:40

我琴日都你屯門約期,都係第一次檢查已經到11W本身仲同我講醫院吾收產檢,叫我去健康院 ...

屯門產檢係係健康院做架,有問題先會轉介醫院,你要去你屋企附近既健康院登記

民房

想問多個問題, 做唐氏檢查個日洗唔洗叫埋先生請假一齊去?定好快整完就走?

大宅

15週年勳章

廣華個陣都21週先俾我第一次產檢(8w去登記),你算好好架啦

首頁

尾頁

跳至