婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

其實好小事,但就見到有些人好自私!

兩公婆月入約十幾萬。
但旅行連喼都唔捨得買。
次次問我地借,近期買左新喼,局住又要借比佢。佢間屋大我哋成兩倍㗎,米咁無位放?

其實個喼好小事,送比佢都得啦!但就見到有D人真係睇到個錢好大,專搵人着數!

大宅

點解你仲彩佢呢?搵你着數的還是朋友嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

little_angels 發表於 17-8-10 00:49
點解你仲彩佢呢?搵你着數的還是朋友嗎?

係叔仔,無得say no !

Life must go on

伯爵府

wln 發表於 17-8-10 00:55
都可以say no,唔好弄慣晒!

子爵府

回覆樓主:

叫老公No

大宅

回覆樓主

舊喼未掉就送比佢唔洗還

男爵府

wln 發表於 17-8-10 00:37

兩公婆月入約十幾萬。

直接叫佢自己買個黎用

大宅

wln 發表於 17-8-10 00:37

兩公婆月入約十幾萬。

我姑9都係咁,專攞著數,來到我屋企,問都唔問就拎我小朋友d BB沐浴露及body lotion用,唔係唧兩吓,係成枝拎走!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 wln 的帖子

你要明白, 有D人唔買喼唔係唔捨得買/冇錢買, 係喼呢樣野只係久唔久先用上幾日, 又要搵地方收埋, 個喼壞左又唔駛負責又唔駛肉痛(博你唔好意思叫佢賠), 佢又如果可以每次都問到你借, 咁仲有買喼嘅必要嗎? 你每次都借, 你叔仔真係以為你唔介意借比佢。唔方便直接拒絕, 咪買個cheap喼送比佢, 順便加多句『送呢個喼比你, 等以後唔好借嚟借去咁麻煩!』

tingting122    發表於 17-8-23 03:04

男爵府

wln 發表於 17-8-10 00:55

話你都咁岩借左俾人,順個便講笑咁同佢講:好心你買個啦,間屋咁鬼大,買多2個都仲得

珍珠宮

回覆樓主:

買左新喼,咪留番個舊嘅借俾佢,之後順便講聲,唔駛還,咁咪得囉!

子爵府

2024年龍年勳章

Jin2012 發表於 17-8-10 08:09
回覆 wln 的帖子

你要明白, 有D人唔買喼唔係唔捨得買/冇錢買, 係喼呢樣野只係久唔久先用上幾日, 又要搵地 ...

我老公好就佢地,唔敢出聲。
有D人就係咁,慳錢慳到好自私,只方便自己。再加上有潔癖,佢地間屋過1500尺,放個喼都話無位

真係自私起上嚟,乜人都有!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 wln 的帖子

但係佢可以咁理所當然(自私), 都要有人撐, 佢先可以咁放肆嘅......所以你要教育下佢阿哥做人嘅道理, 咩叫唔好下下老馮麻煩人!!
好奇一問, 你要用到『唔敢』呢個詞咁誇, 細佬好惡架? 好照顧你地?

子爵府

2024年龍年勳章

Jin2012 發表於 17-8-10 09:25
回覆 wln 的帖子

但係佢可以咁理所當然(自私), 都要有人撐, 佢先可以咁放肆嘅......所以你要教育下 ...

唔係啦,我老公出名好人,細佬妺有咩要求,好小say no . 佢覺得好小事,無問題!

如果佢細佬係經濟差,屋又細。問下借喼我當然無問題!但剛好相反,只慳自己用人哋,我就睇唔過眼囉!

子爵府

2024年龍年勳章

wln 發表於 17-8-10 09:42
唔係啦,我老公出名好人,細佬妺有咩要求,好小say no . 佢覺得好小事,無問題!

如果佢細佬係經濟差,屋 ...

個喼都係等特價先買,我地都慳!
但無D人咁自私,連買都慳!
住千幾二千尺,無位放喼

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

你啱啱買咗新喼, 點解唔留個舊既嚟借俾佢呢, 學JM話齋, 加多句"唔好借嚟借去喇, 你哋唔拾得買, 呢個送俾你哋啦"

子爵府

2024年龍年勳章

stitch2012 發表於 17-8-10 10:31
你啱啱買咗新喼, 點解唔留個舊既嚟借俾佢呢, 學JM話齋, 加多句"唔好借嚟借去喇, 你哋唔拾得買, 呢個送俾你 ...

舊喼拉鏈爆左。
總之,同呢總慳上惱既人做親戚,真係難頂!
之前借比佢,放多兩日係佢屋企都話左訂,自私到極

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

咁你唯有佢哋每次問你借, 你都話借咗俾人囉

侯爵府

畀面勳章

wln 發表於 17-8-10 09:42

如果佢細佬係經濟差,屋 ...

咁你老公覺得冇問題就算囉,佢覺得借喼好少事,咪由佢,不過下次買新就留個舊借比佢算。

子爵府

wln 發表於 17-8-10 10:49
舊喼拉鏈爆左。
總之,同呢總慳上惱既人做親戚,真係難頂!
之前借比佢,放多兩日係佢屋企都話左訂,自私 ...

個問題係你老公度,係你老公就慣細佬妹,有句說話:人善被人欺,馬善被人騎。
你老公冇底線,冇人幫到佢。
你可以做醜人,睇你意願如何?

首頁

尾頁

跳至