自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kitwong 發表於 17-8-10 01:32

上年屋企廳部冷氣滴水比樓下投訴,業主話唔識人整,我提議搵我 ...

咁嘅業主根本唔想整,租屋無冷氣用,我減返租金交呀笨,佢都痴根

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

菇芝bebi 發表於 17-8-16 13:14
冷氣滴水係罸業主的,食環信都係寫業主收

睇佢幾時比食環罰錢
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

iluvmeeself 發表於 17-8-16 13:33
我遇過一個超cheap 既業主。

果時住外國。同業主2公婆 (中國人) 住同一間屋。我住其中一層 (佢間屋有3層 ) ...

咁大間屋得一個爐 唔係一層一個爐架咩

珍珠宮

王阿四 發表於 17-8-16 19:14
我果時都係唸住搬走時,搬埋冷氣走架,但業主話我斤斤計較,冷氣都要搬走!結果我吾會搬冷氣走既,整爛距 ...

點整爛佢

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kitwong 發表於 17-8-10 01:32

上年屋企廳部冷氣滴水比樓下投訴,業主話唔識人整,我提議搵我 ...
叫管理處聯絡業主,由第三者通知及証明,業主已經知道冷氣機滴水問題,佢責無旁貸⋯⋯

珍珠宮

cindy618 發表於 17-8-16 19:17
咁嘅業主根本唔想整,租屋無冷氣用,我減返租金交呀笨,佢都痴根
...

減租金佢追瘦我都似

珍珠宮

caryfox 發表於 17-8-17 00:48
叫管理處聯絡業主,由第三者通知及証明,業主已經知道冷氣機滴水問題,佢責無旁貸⋯⋯ ...

上年滴水時業主搵管理處介紹個亞叔黎整,兩個月後又滴過,早排業主仲同我講佢走落管理處嘈,話整左兩個月又滴,要人退番錢比佢

珍珠宮

回覆樓主

更新:連日不停搵租盤,早兩日終於租左,經過今次滴水事件,我問定新業主,如果日後冷氣機滴水或壞左要換係咪佢負責,佢好爽快話緊係啦,第日有咩壞通知佢搵人整就得,呢 d 先係人講既說話黎架嘛

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kitwong 發表於 17-8-17 07:09
上年滴水時業主搵管理處介紹個亞叔黎整,電個月後又滴過,早排業主仲同我講佢走落管理處嘈,話整左兩個月 ...
為了三百蚊同人嘈⋯

侯爵府

kitwong 發表於 17-8-17 07:16
更新:連日不停搵租盤,早兩日終於租左,經過今次滴水事件,我問定新業主,如果日後冷氣機滴水或壞左要換係 ...

記得寫清楚落份約到
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

caryfox 發表於 17-8-17 07:18
為了三百蚊同人嘈⋯

話買冷氣都有保養啦,整左無耐又滴過,要人唔收錢同佢攪番掂 個亞叔緊係唔肯啦,業主仲話嘈左個幾鐘,亞叔頂佢唔順退番錢比佢

我業主仲話自己三個仔係專業人士,又話要報警又乜又七,講到亞叔退番錢比佢自己好叻叻

珍珠宮

SaBB 發表於 17-8-17 08:08
記得寫清楚落份約到

即冷氣機維修業主負責寫埋落份租約度

侯爵府

kitwong 發表於 17-8-17 08:18
即冷氣機維修業主負責寫埋落份租約度

當然啦、任何維修業主負責既都要寫埋落份租約度
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

SaBB 發表於 17-8-17 08:24
當然啦、任何維修業主負責既都要寫埋落份租約度

晏 d 約左 Agent 攞份約返黎今晚比老公簽,聽日收鎖匙,等我同 Agent 講先

子爵府

kitwong 發表於 17-8-17 00:11

咁大間屋得一個爐 唔係一層一個爐架咩 :questi ...

我閑談中問過佢,佢話一個。

珍珠宮

回覆樓主

唉 … 租著間漏水屋

我都唔知話我個新業主好定唔好,之前發覺廚房水龍頭漏水通知佢,好快佢就覆番我話可以搵人上去換,一個鐘後就過到黎搵左師傅黎換,我仲以為自己咁好彩遇著個好業主 …

點知上次八號風球後兩日老公上新屋睇,發覺囝囝房窗台有少少水,無為意係外牆入水,以為打風吹正少少水唔怕,點知到十號風球第二朝老公即落新屋睇,三間房窗台全部入哂水,其中一間房既冷氣機牆身都有水,我即通知業主,業主覆我話通知管理處,管理員上到黎仲同我老公講知啦,呢度呢度漏丫嘛,上次咪睇左囉

即係佢租比我地果陣以經知道外牆入水,但無出聲照租比我

以家要等管理處搵人黎整,但要整三日,我廿幾號就搬入臺,好驚佢整唔切

首頁

尾頁

跳至