自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上年屋企廳部冷氣滴水比樓下投訴,業主話唔識人整,我提議搵我娘家識果個師傅整,問左收 $ 650,業主應該覺得貴,就話佢搵人整,點知原來佢搵樓下看更介紹,搵左個亞叔上黎整,收佢 $ 300,整完兩個月又滴過,當時入秋我以經好少開冷氣,咁我同業主講都凍喇,我唔會再開冷氣,不如出年夏天先整,佢都同意 …

到今年六月頭我交租時同業主講,天氣好熱我要開冷氣,叫佢搵人黎整,佢話一係搵代理黎整,佢打去問價,上門檢查收 $ 350,零件另計,叫我約時間,到我約左佢又話唔整,話上門又要比幾百,零件任佢開架啫,果吓我以經滾滾地,講講吓佢話都用左咁耐唔整喇,想買過部,但想同我一人一半,我咪話我租約滿我就搬,無可能同你一人一半買黎用幾個月囉,佢就話等佢去睇吓 …

因為真係太熱,我間中先敢開個冷氣,到早幾日看更同我老公講我地部冷氣滴水,當晚我即刻打比業主同佢講 …

業主居然話 … 咁我都無辦法架喎,你唔好開冷氣大家就吓囉,我咪話日日三十幾度點唔開呀,我頂到我老公都頂唔到啦,佢叫我開房果兩部冷氣再吹出廳喎,你廳有風扇架嘛,開埋咪夠涼囉,佢當部冷氣十匹咩,點吹出廳呀,講講吓話等我搬左先整,遲又要整早又要整,係咪玩野呀

我嬲嬲地就話冷氣我就照開,以家我通知左你冷氣機滴水你唔整到時樓下嘈我就叫看更直接搵你,佢唔夠我講話早一個月通知要我下個月八號搬,但佢應該唔記得左當初簽約時我要求兩個月通知,我咪話份約係兩個月通知架,你唔記得就返去睇吓份約啦,即 Cut 佢線

現想請問各 Jm 如果樓下住客投訴去食環署,住客既我會唔會有事?

更新 # 76

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 17-8-10 01:38
食環理得黎你都搬走左啦,
你唔係認為政府做野咁有效率呀?
...

咁又係喎,我下個月尾就搬

以家我等緊樓下看更嘈我,我就同佢講話業主話唔整喎,你打去問佢啦

水晶宮

好媽媽勳章

cinda72. 發表於 17-8-10 01:38
食環理得黎你都搬走左啦,
你唔係認為政府做野咁有效率呀?
...

食環捉冷氣滴水好快
早幾年試過 2個星期左右有人上門,跟住又出信

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

patpat234 發表於 17-8-10 01:44
食環捉冷氣滴水好快
早幾年試過 2個星期左右有人上門,跟住又出信

出信會點架?
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

回覆樓主

份約應該有寫明包冷氣?
咁應該佢要負責啦,
你照開冷氣,食環處/管理處都係煩業主。
如果係窗口機,
會唔會係水盆去水個位塞咗?
拆部機出嚟清一清個水盆,都係幾百蚊...
除非重有保養,
否則揾代理 上門 check 又要收檢查費,
就咁搵個冷氣師傅攪掂佢重實際啦。
業主有啲不負責任....

侯爵府

kitwong 發表於 17-8-10 01:47
出信會點架?

我估會俾個限期你整返好唔再滴水,再犯罰款啩。

珍珠宮

Gee2020 發表於 17-8-10 01:50
份約應該有寫明包冷氣?
咁應該佢要負責啦,
你照開冷氣,食環處/管理處都係煩業主。

份約係寫明包冷氣架,佢成日話塞左啫,通通佢就得

租就識加,每兩年加一千,野就唔肯整

珍珠宮

maggiejane 發表於 17-8-10 01:54
我估會俾個限期你整返好唔再滴水,再犯罰款啩。

罰款係業主定租客交架?

子爵府

回覆樓主

幾百蚊業主都唔肯俾咁cheap, 祝佢下份約租俾租霸

珍珠宮

chengcheung 發表於 17-8-10 03:19
幾百蚊業主都唔肯俾咁cheap, 祝佢下份約租俾租霸

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

這些業主好常見租客好無奈

子爵府

kitwong 發表於 17-8-10 01:59
罰款係業主定租客交架?

業主

珍珠宮

moyan 發表於 17-8-10 06:07
這些業主好常見租客好無奈

自問係好租客,個個月準時交租,屋企有咩要整如果老公唔識就自己攪掂,對上果次整廁所都係我搵人整自己比錢,佢知道都無話比番錢我,所以今次我企硬唔會出錢搵人整,估唔到佢叫我唔好開冷氣囉

珍珠宮

Janetboyyan 發表於 17-8-10 06:35
業主

唔該哂!

侯爵府

kitwong 發表於 17-8-10 15:59
自問係好租客,個個月準時交租,屋企有咩要整如果老公唔識就自己攪掂,對上果次整廁所都係我搵人整自己比 ...

算吧、好多業主都係咁、吾想出錢只想月月收租、又嫌稅重、我朋友租層樓2萬幾都吾平、但室內分體機一開就漏水、業主話用得就吾會整、佢每次開都要放個盆出黎、之後住滿一年重立即話加一成租。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

瑪瑙宮

大廚勳章

kitwong 發表於 17-8-10 01:42

咁又係喎,我下個月尾就搬

你就來走嘅時候,如果都冇人投訴你個業主有咁衰。。。你自己打去食環,投訴返自己間屋咪得囉

是是但但    發表於 17-8-10 16:37
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

大宅

kitwong 發表於 17-8-10 01:47
出信會點架?

唔駛理,我投訴咗5年都冇人理我,而家重滴緊,重要係房個部喎!

珍珠宮

回覆樓主

吾理佢,搵定地方搬

首頁

尾頁

跳至