跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb咬人,有人同佢爭嘢時,就會咬人,動作好快,好難捉。 咬完已經次次同佢講道理,佢知咬人唔可以,但下次繼續咬,頭都痛,有冇法子。
Lam BB 女差不多7個月大了!!

大宅

我都煩緊呢個問題, 我個囡就鐘意打人, 好似閃電手咁捉都捉唔住, 我打佢, 鬧佢, 講道理咩方法都做晒, 但係都無辦法去制止佢呢個壞動作, 我都想知要咩方法可以教好阿囡

原帖由 LamB女 於 09-2-3 23:40 發表
bb咬人,有人同佢爭嘢時,就會咬人,動作好快,好難捉。 咬完已經次次同佢講道理,佢知咬人唔可以,但下次繼續咬,頭都痛,有冇法子。

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

ivo之前都咬人
但佢當玩咁咬
姑娘教我起佢開口想咬果時stop佢
叫佢錫媽咪
改左個行動
好快ivo已經唔記得咬人啦~

大宅

可唔可以咬返佢地呢?我阿媽佢個人好肉緊架,佢會咬我個仔,咁我個仔驚!咁佢同佢講,你唔想我咬你就錫我一啖啦!咁我個仔就會錫啖佢!
咁比佢知道咬人係唔好,咁佢會唔會改得到呢!

男爵府

好媽媽勳章

我地認為唔岩的行為,就唔應該用黎對付小朋友。
佢地會模仿,第時覺得同學或朋友唔岩就打佢、咬佢、大聲閙佢,咁點算?
試下當佢做錯野時,罰佢企埋一角,冷靜下,等佢知錯同認錯先俾佢出黎,2歲已經識好多野,可以同佢地講道理架喇。

男爵府

諾諾都唔太鐘意亞嫲,如果心情唔好亞嫲又去撩佢嘅話,佢會豪不客氣咁打亞嫲,初初我都會打番佢話比佢知打人係唔啱,但自己都覺得以暴亦暴唔係一個好方法,所以改為當佢想打或者打咗之後,話比佢知打人係唔啱,唔可以咁做,呵呵呵就得,先叫佢Say Sorry,跟住要佢呵番嫲嫲囉!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

子爵府

我囝囝做錯事時就罰佢坐, 直到佢知錯, say sorry 先放返佢.

複式洋房

我都有罰佢企,同佢地講道理,問佢知唔知錯,佢又話知,又會say sorry,但轉頭一有人撩佢,佢又嚟過,頭都大埋。

原帖由 Himby 於 09-2-5 12:47 發表
我地認為唔岩的行為,就唔應該用黎對付小朋友。
佢地會模仿,第時覺得同學或朋友唔岩就打佢、咬佢、大聲閙佢,咁點算?
試下當佢做錯野時,罰佢企埋一角,冷靜下,等佢知錯同認錯先俾佢出黎,2歲已經識好多野,可以同佢地講道理架喇。 ...
Lam BB 女差不多7個月大了!!

男爵府

好媽媽勳章

咁佢再犯妳地有冇即時再罰佢呀? 總之佢一犯就罰,總有一日佢會明白遊戲規則的。

原帖由 LamB女 於 09-2-11 23:40 發表
我都有罰佢企,同佢地講道理,問佢知唔知錯,佢又話知,又會say sorry,但轉頭一有人撩佢,佢又嚟過,頭都大埋。

大宅

我又係好頭痛,我個仔又係好鐘意打人,又係閃電手,成日要金晴火眼睇實佢!
你地講嘅方法,我都試過晒,都改唔到!

宜家唯有在未有事發生前,就不斷讚佢D乖嘅野(分散佢D注意力),然後金晴火眼睇實佢,有事發生就即刻教,在許可嘅情況下,即刻離開現場,終止一切活動.無事發生就讚佢,用手做得啱嘅事!
有時都會睇漏眼架!

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

首頁

尾頁

跳至