婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

照到有粒3cm, 唔洗做手術, 睇左2個婦科醫生:一個話要食避孕藥(但可能食左有唔舒服, 所以建議臨訓食) 希望可控制到.
一個冇藥食, 話食左作用不大, 始終係藥物. keep住check, 再大就做手術.

有朱加力瘤媽媽可否講講你地經驗. 我都唔知點好?

別墅

我老婆前幾年做左一次, 係急性, 幾乎要爆開, 原來長期痛左成個幾月, 睇醫生話要割晒2邊, 後來搵到個話每邊割淨少少, 而家幾年後, 又係繼續超級經痛, 每月痛頭2日, 出唔到門口, 食飯要我買飯, 醫生話第二次番發, 雖則唔係太大, 但醫生叫停食避孕丸, 轉去睇中醫, 個個唔同講法, 唔同藥, 但有一個叫佢得閒散步, 要有太陽, 主因係血氣要運行, 當然係一早或一晚, 散步一小時, 佢行左個零月, 每周5日, 星期六日同我出街所以無行, 今月無咁超級痛, 黎多左, 無咁谷住, 都係要食止痛, 但可以走動, 只供參考,
不招人妒是庸才

伯爵府

hqkwtang 發表於 17-8-10 12:27
我老婆前幾年做左一次, 係急性, 幾乎要爆開, 原來長期痛左成個幾月, 睇醫生話要割晒2邊, 後來搵到個話每邊 ...
謝謝你回覆.我黎m冇點痛, m量不嬲都唔多, 所以都唔知點好?

大宅

好媽媽勳章

c6t6m6 發表於 17-8-10 15:22
謝謝你回覆.我黎m冇點痛, m量不嬲都唔多, 所以都唔知點好?
你點發現? Body check?

囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

伯爵府

KMY 發表於 17-8-10 15:25
你點發現? Body check?
係.

大宅

好媽媽勳章

你係邊度body check?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

伯爵府

KMY 發表於 17-8-10 15:36
你係邊度body check?
婦科診所囉

男爵府

c6t6m6 發表於 17-8-10 10:55
照到有粒3cm, 唔洗做手術, 睇左2個婦科醫生:一個話要食避孕藥(但可能食左有唔舒服, 所以建議臨訓食) 希望可 ...

我去了做氣功拍打、因血氣滯、就有朱古力瘤、每星一次、三月個、真係打到痴線、當時與西醫同步醫!Keep 住幾個月、最後瘤缩了、吾洗做手術

大宅

回覆樓主:

我同你一樣,5月檢查照到左邊有一點3.5cm左右的朱古力瘤,醫生話唔需要做手術住,叫我食避孕藥,但我唔想食,佢叫我3個月再照睇睇有冇大,話如果大過5cm就要做手術。跟住我去左睇中醫,食左兩個月中藥同埋做針灸,自己又戒曬生冷凍飲,定期去做運動,今日返去覆診,醫生同我照完超聲波話個瘤已經冇左,超開心 ,你都試下去睇中醫啦,3cm唔算大,有機會好得返架。

大宅

tongtongmama 發表於 17-8-28 20:13
我同你一樣,5月檢查照到左邊有一點3.5cm左右的朱古力瘤,醫生話唔需要做手術住,叫我食避孕藥,但我唔想食 ...

可以pm中醫資料嗎!唔該哂

大宅

c6t6m6 發表於 17-8-10 10:55
照到有粒3cm, 唔洗做手術, 睇左2個婦科醫生:一個話要食避孕藥(但可能食左有唔舒服, 所以建議臨訓食) 希望可 ...

我有朱古力瘤2-3cm,醫生叫我食專治藥,唔使做手術。

當時食左v字頭黃體素藥,嗰時初期覆診個瘤已經細左少少,最重要係完全止到經痛,到而家keep住食,無痛番。

複式洋房

回覆樓主

我個朋友之前話影響到照到有個4.5cm 嘅朱古力瘤,佢又睇婦科又見營養師,但最後係個營養師用左兩個月幫佢處理左個朱古力瘤

洋房

KayeeOUO 發表於 17-10-13 23:40
我個朋友之前話影響到照到有個4.5cm 嘅朱古力瘤,佢又睇婦科又見營養師,但最後係個營養師用左兩個月幫佢處 ...

請問營養師點樣幫佢?

複式洋房

sandyfungss 發表於 17-10-15 00:05
請問營養師點樣幫佢?

個營養師同佢做左資詢,了解佢生活同飲食習慣之後再俾建議佢,我朋友跟左建議去做。你想的話可以介紹個營養師你識!

洋房

KayeeOUO 發表於 17-10-16 00:30
個營養師同佢做左資詢,了解佢生活同飲食習慣之後再俾建議佢,我朋友跟左建議去做。你想的話可以介紹個營 ...

好丫,麻煩你
謝謝

複式洋房

回覆 sandyfungss 的帖子

PM左你

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

cacamon 發表於 17-10-13 21:39
我有朱古力瘤2-3cm,醫生叫我食專治藥,唔使做手術。

當時食左v字頭黃體素藥,嗰時初期覆診個瘤已經細左 ...

請問可否pm醫生資料給我?thx

大宅

Vin仔媽 發表於 17-10-25 18:41
請問可否pm醫生資料給我?thx

蕭景生醫生,係彌敦道

大宅

KayeeOUO 發表於 17-10-13 23:40
我個朋友之前話影響到照到有個4.5cm 嘅朱古力瘤,佢又睇婦科又見營養師,但最後係個營養師用左兩個月幫佢處 ...

請問可 pm 營養師資料給我嗎? Thanks (emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至