自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友想改名,但問過有啲師父只改初生bb名,成年就不改,唔知點解?各位jm有無改名師父可以介紹?謝謝!

子爵府

回覆樓主:

成人改名要度行高好多,因為要攞走唔啱嘅嘢,加返好嘅嘢,責任重大,一定要搵個好啲嘅師傅

大宅

sambebe 發表於 17-8-10 13:53
成人改名要度行高好多,因為要攞走唔啱嘅嘢,加返好嘅嘢,責任重大,一定要搵個好啲嘅師傅
...

明白,原來係咁。但係就算有師父改開bb名,亦願意改成人名,又係並唔代表師父道行高,改得好。亦都明白無人可以保證一定改得好,但毫無頭緒之下,真係唔知點好。

大宅

回覆樓主:

up

琥珀宮

合桃酥 發表於 17-8-10 13:48
朋友想改名,但問過有啲師父只改初生bb名,成年就不改,唔知點解?各位jm有無改名師父可以介紹?謝謝!
...

改名其實作用有限,因為點改都改唔到出生年月日,想變好做多d善事仲實際

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

人名改左3年之後再改名都改唔到運。
I am Agent P

男爵府

回覆樓主

名只是命理信息的補充,無謂嘥錢

大宅

mandy952 發表於 17-8-10 22:43
改名其實作用有限,因為點改都改唔到出生年月日,想變好做多d善事仲實際
...

命運早注定,唯有增加福報,多做善事

大宅

hedhed 發表於 17-8-10 23:03
人名改左3年之後再改名都改唔到運。

請問點解呢?

大宅

koalalee88 發表於 17-8-10 23:05
名只是命理信息的補充,無謂嘥錢

真係少少幫助都無?命運早已注定,包括擁有一個不合適自己命格的名字?mm....講到好灰咁,我只係忽發奇想

琥珀宮

合桃酥 發表於 17-8-13 03:24
真係少少幫助都無?命運早已注定,包括擁有一個不合適自己命格的名字?mm....講到好灰咁,我只係忽發奇想
...

都係架,測個名可知做咩工,某程度上名都係注定

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

時晨八字定哂,改名都無乜大作用

大宅

回覆樓主:

我親戚4x先改名,佢無改身分證,只係叫大家叫佢新名,新朋友亦都係知佢新名,只有公司/要對身分證時先用舊名。改左名又無咩好大變化,以前有病之後醫好左,唔知關唔關事,個人都好似開心左(可能同病好有關)
不過佢有個朋友走去自己學改名(半桶水)就真係唔係幾好啦,差唔多一年改一個名,次次見佢(其實都好少見)都話自己又改左新名。

男爵府

合桃酥 發表於 17-8-13 03:24
...

只是求個心安,其實時辰八字已經定案

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主

我覺得改名作用不大
除非本身個名真係勁凶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 有好多藝人改名, 有幾多個人改左之後會彈出紅左...

大宅

mandy952 發表於 17-8-13 07:03
都係架,測個名可知做咩工,某程度上名都係注定

真係可以架 我以為名只係幾個中文字,唔包含八字之類,個個人應該都大同小異添,我真係孤陋寡聞

大宅

koala904 發表於 17-8-13 07:09
時晨八字定哂,改名都無乜大作用

朋友已經黑咗好耐,做咗幾廿年人,認真講,真係乜都未好過,唔好都算,仲要係好差,各方面都係。唯有認命?唔到你唔信。我覺得好無奈。好人好事,未必有好報。但我c6話,唔好咁唸,如果唔做好事,善事,可能事情會更差呢?

大宅

ohyesh 發表於 17-8-13 07:54
我親戚4x先改名,佢無改身分證,只係叫大家叫佢新名,新朋友亦都係知佢新名,只有公司/要對身分證時先用舊 ...

一年改一次?唔好意思,我笑咗其實我朋友都係想好似你朋友咁,證件唔改,淨係通知所有親戚朋友叫新名就算。其實佢一早想改,但無心水。到而家真係黑到頂唔順,乜都想一試

大宅

ohyesh 發表於 17-8-13 07:54
我親戚4x先改名,佢無改身分證,只係叫大家叫佢新名,新朋友亦都係知佢新名,只有公司/要對身分證時先用舊 ...

唔好意思,係你親戚先啱

首頁

尾頁

跳至