美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Elenalan 發表於 17-8-15 11:43
其實我concern made in Japan不下於made in China。日本重金屬污染一向嚴重, Shiseido都多次被驗出產品重 ...

請問iherb 有咩好嘅skincare推介?

大宅

Elenalan 發表於 17-8-15 08:18
同埋,我認同"相信國際expert panel俾嘅建議"係其中一個合理取態,只不過呢個建議係比較特別嘅case, 我會 ...
其實我唔太認同最尾一句。始終未有peer-reviewed journal證明到asbestos-free talc 同lung cancer 有direct correlation, 我唔想為左呢啲未被證明既潛在風險所憂心。如果要擔心呢啲未被證明同癌症有correlation 既潛在風險,咁要擔心既可以無限放大。

我get 到jm 你既諗法就係:就算暫時冇辦法排除其他因素去做研究獨立證明talc 同 lung cancer 有direct correlation, 唔代表呢個風險唔存在;如果因為現有證據證明唔到住就以為安全就欠缺理性思考。但係我以前都有類似擔心,不過諗深一層如果連呢啲未比證明既風險都要擔心,咁其實我地日常接觸好多嘢都唔安全㗎wo,套用呢套思維要擔心既即刻多左好多

我相信每樣嘢都有風險,我自己權衡過有其他risk factors, carcinogen 同lifestyle 更值得我擔心。

水晶宮

viley 發表於 17-8-15 17:34
其實我唔太認同最尾一句。始終未有peer-reviewed journal證明到asbestos-free talc 同lung cancer 有direct ...

我完全明白你講嘅野呀,好合理唔好over panic,我個重點唔係叫人擔心呀,可能我表達得唔好,我之前message只想指出我地有好多alternatives, 有得揀嘅唔需要擔心。

大宅

Elenalan 發表於 17-8-15 17:49
我完全明白你講嘅野呀,好合理唔好over panic,我個重點唔係叫人擔心呀,可能我表達得唔好,我之前message ...
多謝jm你擴闊我視野, 提供左多d insight 去思考呢個問題, thanks.

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-15 16:32

哦,原來係咁

我30後主要用retinol和L ascorbic acid, 但主要用醫學牌子,呢3年就多左用iherb產品,主要係補濕,vit c, mineral sunscreen, 仲慢慢摸索中,不過iherb真係提供左好多平靚正性價比高產品,商品說明又清楚。我本身皮膚乾又薄又敏感(現在on the way去睇e生), 所以有iherb多左好多低敏產品選擇。

水晶宮

Elenalan 發表於 17-8-15 18:03
我30後主要用retinol和L ascorbic acid, 但主要用醫學牌子,呢3年就多左用iherb產品,主要係補濕,vit c, ...

我都係天生敏感底, 我依家只用IHERB, 皮膚質素提升咗好多, 你見我唔化妝張相都皮光肉滑, 我自從無買大牌子之後, 無再敏感過, 以前我都成日要睇醫生, 講堅, 我以前都搽N隻牌子N樣野上面, 成日敏感到飛起, 你都留意下, 唔亂搽護膚品, 可能已經好好多了

你依家30代, 皮膚敏感完還可以好快修復, 我依家40代, 皮膚敏感完修復能力好弱, 所以我自己已唔會亂搽野攪到自己敏感

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-8-11 09:20
我甚少推介粉底, 最近買了NYX Hydra Touch Powder Foundation, 超好用, 又薄又貼面又唔乾, 啱偏乾肌或乾肌 ...

我都有買 NYX 六色 color corrector
係 Selfridges 買唔駛 HKD 100

主要用黎遮黑眼圈 + 膚色暗沉位
不過仲係摸索緊, 未係得心應手

佢有出單色 colour corrector
橙色係外國 blogger / YouTuber 話 for 遮黑眼圈調色用
我應該好快會買

男爵府

Elenalan 發表於 17-8-15 18:03
我30後主要用retinol和L ascorbic acid, 但主要用醫學牌子,呢3年就多左用iherb產品,主要係補濕,vit c, ...

最近想搵隻有 antioxidant 嘅保濕 cream
見你之前 post 過 Mad Hippie 隻 cream
剛剛就係 iherb 買咗

仲買埋枝平價 rosehip oil
想知 Rosehip oil 可唔可以溝落粉底液令粉底貼啲?

水晶宮

temilyt 發表於 17-8-15 19:13
我都有買 NYX 六色 color corrector
係 Selfridges 買唔駛 HKD 100

nyx橙色果隻遮黑眼圈好得

水晶宮

temilyt 發表於 17-8-15 19:18
見你之前 post 過 Mad Hippie 隻 cream

mad hippie face cream我用過不回購了,對我唔夠補濕。

男爵府

Elenalan 發表於 17-8-15 19:27
mad hippie face cream我用過不回購了,對我唔夠補濕。

我想試 Skinmedica 枝 rejuvenative moisturizer
Skinstore 買有折
我係怕太潤

Water/Aqua/Eau, Caprylic/Capric Triglyceride, Tocopheryl Acetate, Diglycerin, Isostearyl Behenate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Panthenol, Phytosterols, Tocopherol, Tocotrienols, Squalene, Oryza Sativa (Rice) Bran Wax, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Algae Extract, Bisabolol, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Sodium Hyaluronate, Stearyl Glycyrrhetinate, Retinyl Palmitate, Glycerin, Glyceryl Polyacrylate, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Caprylyl Methicone, Carbomer, Tromethamine, Disodium EDTA, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Parfum/Fragrance.

大宅

cnc 發表於 17-8-15 11:48
我剛買左control drop foundation 平平地$150( 見網上有人介紹),又買埋支調色primer、finish power, 定妝 ...

尼個我都有興趣。。
好無用?會唔會好易溶同氧化?coverage好無?

男爵府

PhoebeXbe 發表於 17-8-15 23:36
尼個我都有興趣。。
好無用?會唔會好易溶同氧化?coverage好無?
coverage高,冇氧化,因我係T位油,所以都有出油,不過整体都算不錯。平~可以一試

水晶宮

Elenalan 發表於 17-8-15 19:27

FDA's Testing of Cosmetics for Arsenic, Cadmium, Chromium, Cobalt, Lead, Mercury, and Nickel Content

https://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/PotentialContaminants/ucm452836.htm

水晶宮

temilyt 發表於 17-8-15 19:18
我試過Rosehip oil溝粉底唔OK, 會氧化得好快

Rosehip oil用黎溝cream搽完才上妝就得

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-16 14:18
FDA's Testing of Cosmetics for Arsenic, Cadmium, Chromium, Cobalt, Lead, Mercury, and Nickel C ...

thanks!, 呢個我之前都有睇過。
如果有埋organic contaminants就好。
之前做research, PAHs contamination真係好嚴重, 而且都係personal care的原材料

水晶宮

miffyumiffy 發表於 17-8-16 14:34
我試過Rosehip oil溝粉底唔OK, 會氧化得好快

Rosehip oil用黎溝cream搽完才上妝就得

rosehip oil和sea buckthorn oil我都早上用唔到全面, 無論溝cream定單用, 因為on top再搽防曬(我多數用tinted mineral)都好易變暗。我早上就全面用jojoba oil當日霜 (再搽粉底/tinted sunscreen都唔會變暗), 晚上先用厚d o既油做晚霜。rosehip我多數用來搽手腳。iherb果支Life flo health rosehip oil, 平平地粗用都唔錯。不過我鍾意Kosmea和Primavera多d。

水晶宮

我放rosehip oil在公司, 我公司冷氣抽得勁乾, 我無化妝, 抹走了防曬, 就在公司撈水份cream搽, 我每次只能用啲啲, 一日搽2-3次, 雖然我dry面, 一太油我又標粒粒

我又無留意有無變暗, 因為本身皮膚白, 暗了都唔覺

我早晚或出街都唔會搽油, 一離開冷氣地方, 搽油對我來講太立了

化妝前就會加啲啲agran oil撈cream搽完先搽primer, 唔知係咪我公司冷氣太乾, 我都覺得粉底唔貼面 (我用shisedo glow智能粉底/ OM礦物粉), 所以亂買了NYX好貼面, 令我好意外, 要推一推介

首頁

尾頁

跳至