論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為聽過工人係boarding hse 會野左d蝨,亦聽過有雇主會接完帶佢去洗衣店 再當晚預備衫褲比佢 ,連 gip都掉埋 買過比佢
有無係咁?

大宅

pinkladycat 發表於 17-8-11 18:43
因為聽過工人係boarding hse 會野左d蝨,亦聽過有雇主會接完帶佢去洗衣店 再當晚預備衫褲比佢 ,連 gip都掉 ...

第一次聽

wcpcelia    發表於 17-8-12 18:52

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

朋友教路就係第一次接 就叫姐姐將喼所有衫褲拎去洗 自己就準備一套衫比姐姐囉
都有爬文見到有其他jm叫姐姐掉埋個喼 到走個陣買反個新喼比姐姐
我自己姐姐就未到既 但第一次接都會叫佢拎哂所有野去洗 始終都入屋照顧小朋友

大宅

suetwababe 發表於 17-8-11 20:28
朋友教路就係第一次接 就叫姐姐將喼所有衫褲拎去洗 自己就準備一套衫比姐姐囉
都有爬文見到有其他jm叫姐姐 ...

我都諗住咁樣希望姐姐唔好有hard feeling 因為我真係有點擔心

大宅

回覆樓主:

著緊既內衣褲同鞋咁點

男爵府

回覆樓主

我親人就是沒有理會工人的隨身行李,二個月後全屋木蝨,攪左好耐掉了全屋傢俬,所以睇你博唔博

別墅

我有聽過好多僱主都會甘做噶

翡翠宮

畀面勳章

pinkladycat 發表於 17-8-12 01:55
我都諗住咁樣希望姐姐唔好有hard feeling 因為我真係有點擔心

都無辦法 始終都入屋 到時成屋都係蝨 又係搵自己麻煩

複式洋房

回覆樓主

都係呀 保障自己

男爵府

pinkladycat 發表於 17-8-12 01:55

我請果時都想咁做,但老公話,一到步就比hard feeling 人地,後果比有蚤更嚴重,而且你仲唔知佢為人如何,考慮過多方面後,放棄左呢個做法。

實際上,可以喺接工人時,目測佢乾淨衛生程度再決定。

男爵府

回覆樓主

我有
洗一次,個人安樂d

男爵府

回覆樓主

我有
洗一次,個人安樂d

男爵府

金魚媽 發表於 17-8-12 14:43
我請果時都想咁做,但老公話,一到步就比hard feeling 人地,後果比有蚤更嚴重,而且你仲唔知佢為人如何, ...

我家人的工人看外表不像很污糟,只不過他住的地方有蝨,連帶行李帶來佢家惹開,相信解釋左你的隱憂,佢地有應明白,他們又沒有任何損失

男爵府

我姐姐到埗第一日,我叫佢拎晒啲衫出黎我去洗衣鋪洗,另外畀毛巾畀衫佢,喼無掉但有抹,再叫佢洗頭沖涼。姐姐話佢今朝都沖左涼先出黎,我話我哋係中國人,新黎嘅都要沖涼洗頭,係傳統

大宅

cometingliu 發表於 17-8-12 20:40
我姐姐到埗第一日,我叫佢拎晒啲衫出黎我去洗衣鋪洗,另外畀毛巾畀衫佢,喼無掉但有抹,再叫佢洗頭沖涼。姐 ...

傳統

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我幾個都咁做,行李箱就係門口用滴露擦,塊布用完丟!
但百密一疏,無檢查頭髮!
上個工人生頭蚤,野比我小朋友
陰公,3歲人仔要用頭蚤藥塗頭包頭,連用3日!再捉左成星期!那到阿女爆哭........
衰菲堅持唔剪短.........

所以而家會檢查埋頭髮!

經驗分享,大人有頭蚤,去傳統髮型屋用藥水電一次頭髮!一次就死哂!又平!又效果好!工人又開心!

可惜當時我唔識,睇醫生睇左好多錢,又買藥又成........工人又唔合作唔跟住用!激爆!

洋房

可能我冇小朋友,所以請咁多個都冇。

首頁

尾頁

跳至