自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人於港鐵月台被一名工作人員 ( 女 ) 欄擮,事因當時手拖一個細行里 ( 13 x 19 吋) ,不可以乘搭自動電梯,事後詢問客户服務職員,並無此硬性要求,求教如何申訴?

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

最多向地鐵公司投訴, 關平機會咩事?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlereye 發表於 17-8-11 22:18
本人於港鐵月台被一名工作人員 ( 女 ) 欄擮,事因當時手拖一個細行里 ( 13 x 19 吋) ,不可以乘搭自動電梯,事 ...

請教關平機會咩事?

仲有,其實好少事啫,放過人,放過自己吧

wcpcelia    發表於 17-8-12 21:31
APIGMA    發表於 17-8-12 15:17

別墅

向自己人投訴 = 無用, 㸃解大陸人拖就得,香港人就要反轉頭???

別墅

唉,可能今日 一日內太多事發生, 其實真係好少事.........衣家講完好好多,我反到屋企,不停諗,點解會選中我???? 我個樣好"虾" ,身邊其他之都有拖住件行里.......

大宅

回覆樓主:

我日日係九龍塘轉車, 我見細喼除非你拎起(即係唔拖), 否則都全部要求佢搭。 應該無針對咩國籍既人...

picky1214    發表於 17-8-12 00:14

別墅

回覆 Flovena 的帖子

別墅

明白

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

本人於港鐵月台被一名工作人員 ( 女 ) 欄擮,事因當時手拖一個細行里 ( 13 x 19 吋) ,不可以乘搭自動電梯,事 ...
我唔會話投訴,可以向港鐵公司反映下意見,請佢地加強員工培訓,完。不過,佢唔比你拉上去,可能擔心你會整親自己或其他乘客啫,都係為你好,可以說是情有可原。

男爵府

回覆樓主:

攜帶大型行李嘅乘客請使用升降機

公爵府

回覆樓主

我喺九龍塘地鐵or 火車,日日都見職員叫拉喼or 推bb 車嘅搭(emoji),不分國籍年齡,呢d 係佢地工作,唔係針對人。而且勸籲同硬性規定係兩回事。坐(emoji)係對自己同其他乘客安全,樓主你諗多啦。

別墅

明白

男爵府

青衣站得一部lift,唔係講搭機鐵部lift
搭扶手電梯真係快過等嗰部lift好多

又慢又多人搭

男爵府

回覆樓主

咁都要申訴,比你搭係人情,唔比你搭係道理

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

拖喼要搭lift 對人對自己安全都好
而且職員只會用口叫,唔會真係搵人出手捉實你掛?
我日日大站轉車都見好多。職員不停咁講的
你唔聽勸不特只,仲要投訴人地

cat_koo    發表於 17-8-12 11:12

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

妳得閒過頭 ?

恕我直言~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Flovena 發表於 17-8-11 22:34
我日日係九龍塘轉車, 我見細喼除非你拎起(即係唔拖), 否則都全部要求佢搭。 應該無針對咩國籍既人... ...
無錯!我都係日日朝早8點幾起九龍塘轉車,月台助理係一見到有拖喼既就會叫乘客去搭升降機,反而大陸人真係去搭升降機,又有好多人照行唔理,係一個勸籲乘客,並非強制性條例。無分咩人既。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

littlereye 發表於 17-8-11 22:25
向自己人投訴 = 無用, 㸃解大陸人拖就得,香港人就要反轉頭???
試下搵長毛、毛婆、梁瓜或豬high d 幫手。

伯爵府

回覆樓主:

你真係想投訴都應向港鐵投訴,平機會係家庭崗位歧視,男女性別歧視等等。

首頁

尾頁

跳至