懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

前排去bb展買野嘅時候,
我同c6都有傾過依個問題,
不過最後冇買到奶嘴,考慮多幾個月先。
我睇法就唔多想bb依賴奶嘴,
到時要佢戒會好麻煩,
我媽話我細個都冇用過(我老豆唔比用)
c6都認同,不過佢就擔心點樣安撫bb,
因為個個都話奶嘴係用黎安撫bb,
佢話一係初生就用住先,等bb 6,7個月大就戒。
我想知有冇jm係唔用奶嘴,或有其他方法安撫到bb?
定其實係冇人會唔用奶嘴

公爵府

回覆樓主:

我身邊有幾個唔用奶嘴,有d係媽咪堅持唔用,有d係食慣母乳bb唔肯用,共通點就係人肉奶嘴,如果ftm自己湊就冇問題。我朋友就算過左1歲,夜晚出街食飯都要趕返屋企,因為爸爸冇奶嘴搞唔掂,個b喊到失聲

子爵府

回覆樓主

我兩個都係餵人奶,兩個都有用,因為佢喊聲太煩哈哈

別墅

emimi 發表於 17-8-12 01:15
我身邊有幾個唔用奶嘴,有d係媽咪堅持唔用,有d係食慣母乳bb唔肯用,共通點就係人肉奶嘴,如果ftm自己湊就 ...

我唔洗返工,所以都會擺哂啲時間揍b,
不過應該唔會餵人奶,因為身體激素問題,要停奶先可以檢查
但冇奶嘴都好驚三更半夜會喊得好犀利,
C6超驚
所以想知除左奶嘴有咩方法可以令bb安心入睡。

別墅

Fionhohoho 發表於 17-8-12 01:20
我兩個都係餵人奶,兩個都有用,因為佢喊聲太煩哈哈

我C6好驚夜晚冇得訓
所以就考慮初頭幾個月用住先,之後就戒,
但又好驚好難戒 。。。
成日睇到啲細路兩三歲都仲未戒奶嘴,
由其睇個套媽媽是超人,
有個要長期依賴奶嘴,我見到都驚
其實最擔心係影響bb出牙同嘴形,
所以都唔想比佢用奶嘴

公爵府

puppybaby 發表於 17-8-12 01:25

我唔洗返工,所以都會擺哂啲時間揍b,

我聽過有媽咪用安撫巾,你可以搵下資料
我兩個仔都係訓覺先食,日頭有野分散注意力就唔記得奶嘴,我好懶,2歲幾識聽道理+我講d大話先介(同佢去disney住一晚話唔見左,可能俾mickey mouse偷左),冇扭過,我聽朋友1歲幾介又白花油又剪奶嘴,預左又扭一輪先有覺好訓

大宅

我覺得用奶咀又冇咩唔好姐,我大仔歲半佢自己自動慢慢唔食

大宅

我都覺得用落幾好,簡直是滅聲器

水晶宮

回覆樓主

我無用,唔係我唔想用,而係個女質佢都唔用。我亦唔係埋身餵奶既。
我個女唔會無端端扭計,所以唔知點為之安撫。如果你講半夜醒左喊,我抱佢上手兩分鐘佢就訓返可以放返低。我預左有排都唔會一覺訓天光既 (我要返工既)。

別墅

回覆樓主:

準備定一個看門口,到時視乎阿B食唔食,我個人唔反對奶咀,我大女有食用黎瞓覺,一歲自己戒左,身邊有朋友好抗拒,但見佢個B係咁食手指又污糟,食到手指甩哂皮

大宅

回覆樓主

我仔出世第一日醫院已經比左奶嘴佢,食到兩個幾月自己唔再食,之後食手,到一歲自己戒埋手。

大宅

回覆樓主

我果時都有掙扎過,但我發現唔比奶咀佢佢會食手,朋友就話如果係咁情願比奶咀,因手係介唔到,好多食到小學仲食緊,食到指甲都變形。

我地只係訓教先比,訓左就拎走。食到兩歲用左幾日就介左。

男爵府

回覆樓主:

我仔細個既時候我冇比,但佢又冇食手~ 因為自己湊 所以預左冇教好訓 頭幾個月佢喊就抱下咁~~

別墅

回覆樓主

我應該買定兩個奶嘴,等bb出世睇情況用
我都驚佢食手,唯有放多啲時間分散佢注意

珍珠宮

emimi 發表於 17-8-12 01:15
我身邊有幾個唔用奶嘴,有d係媽咪堅持唔用,有d係食慣母乳bb唔肯用,共通點就係人肉奶嘴,如果ftm自己湊就 ...

聽講人肉奶咀仲難戒,阿媽都訓得好差。

珍珠宮

回覆樓主

我bb2個月開始用,大概1歲戒左,無乜依賴性,都係訓覺時需要食,訓著左就吐翻出來。

大宅

我䏲過兒童心理學文章,話其實係一種正常心理需要,若強行吾比,對日後兒童心理成長有影響!再者,若bb真的有需要,你吾比奶咀,佢本能係會食手指,到時仲難戎,因為手指係佢,佢隨時可以食,但奶咀吾同,佢最多喊幾日就戒到!我仔我only瞓覺先比奶咀,平時吾會比,久而久之,一比奶咀就乖乖瞓覺,瞓瞓下就自然吐出來,平時吾會問攞!到歲半帶佢去旅行,晚晚玩到攰,吾洗奶咀瞓左,反到香港自然戒左!

公爵府

回覆樓主:

同意最難介係手指,隨時隨地食得又掉唔到,聽過最誇張係小學都介唔到,有d食到起枕或流血繼續食

大宅

puppybaby 發表於 17-8-12 00:42
前排去bb展買野嘅時候,
我同c6都有傾過依個問題,
不過最後冇買到奶嘴,考慮多幾個月先。

大仔有用,出世用到六個月就戒左。只係都口腔探索期嘅時候有放手入口,但都唔係成日不停咁放。之後慢慢同佢講手手污糟唔好食,就冇食啦!

第二胎都會俾佢用,都係準備六個月左右同佢戒。

珍珠宮

回覆樓主:

我會用,雖然未試,自己冇咁辛苦

首頁

尾頁

跳至