0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想問下衫生bb食大約幾多先叫正常
我個仔6日食緊50-60ml(每2.5hrs)係咪太少?
同埋佢成日嘔奶 水柱式
可以點改善?

別墅

雞蛋仔媽 發表於 17-8-13 04:01
同埋佢成日嘔奶 水柱式

差唔多架啦 出世幾日bb個胃勁細架咋
如果成日嘔奶 要多d同佢掃風 唔好一飲完奶就放低佢 畀佢坐下抖下先 睇下有無改善

洋房

hilda0128 發表於 17-8-13 04:52
差唔多架啦 出世幾日bb個胃勁細架咋
如果成日嘔奶 要多d同佢掃風 唔好一飲完奶就放低佢 畀佢坐下 ...

有時連50ml都無 食幾啖就唔肯食 又唔係訓覺

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

6日梗系唔少喇,你最主要睇佢尿尿既數量同埋睇佢既大便正唔正常

大宅

回覆樓主:

我仔又係6,7日,飲60ml 差唔多,我仔仲要係掛住訓覺唔想飲……

男爵府

同埋佢成日嘔奶 水柱式

唔算少喇,岩出世幾日嘅BB胃好細同果胃好淺係容易嘔奶

珍珠宮

回覆樓主

係咁啦,差唔多!我阿b都係飲60ml

洋房

回覆樓主:

我唸唔算少喇
我都差唔多 8日 60ml @3hr
我之前聽人講過 嘔奶柱 可能因為bb 飲太多奶

複式洋房

回覆樓主:

十幾日人仔仲係食緊60ml,你地有冇飲多左?

別墅

happywithwai 發表於 17-8-24 16:39
十幾日人仔仲係食緊60ml,你地有冇飲多左?

我仔12日已經90ml
hi everyone

別墅

同埋佢成日嘔奶 水柱式

你bb食到60ml已經好。我仔仔都係6日人仔只食到40-50ml@1 hour ,每三小時食一次。仲要成日食食下訓左要係咁整醒佢。當時醫院係咁俾姑娘丫姐話佢食得慢,俾人特別照顧。

我試過喂30ml@2 hour. 姑娘叫我唔好再喂,奶開左一個鐘之後就唔好再喂,如果丫b30-45分鐘內都食唔完,就算啦。強行再喂只會影響佢下一餐嘅食量。所以我而加只能睇下有咩方法可以令佢食得快點

首頁

尾頁

跳至