懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 18:41
我飲到奶架,但飲完又嘔番哂出黎,基本每朝食完隔一陣就嘔,到lunch食個包,4點又會嘔,我今晚試下分開食先 ...

聽講Supplement 最好早啲食喎,但亦有人話瞓前食會冇咁反胃,但有孕吐都係全日嘅嘢,你唔好連正餐食,試下只係食塊餅連埋食,我食嗰隻prenatal 勁難聞,食完成日都作嘔,我尋日試只食餅再食就冇咁辛苦。總之食嘢唔好分早午晚餐,全日食少少食少少咁會冇咁辛苦,畀心機!可能過兩日又會好啲!

複式洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 18:41
我飲到奶架,但飲完又嘔番哂出黎,基本每朝食完隔一陣就嘔,到lunch食個包,4點又會嘔,我今晚試下分開食先 ...

薑呢個得唔得真係唔知喎,我有照食因爲舒服啲,但每日食2塊薑餅咁多。我有切舊檸檬作嘔時大啖索下,因為唔飲得多檸水怕刺激個胃。
聽講Supplement 最好早啲食喎,但亦有人話瞓前食會冇咁反胃,但有孕吐都係全日嘅嘢,你唔好連正餐食,試下只係食塊餅連埋食,我食嗰隻prenatal 勁難聞,食完成日都作嘔,我尋日試只食餅再食就冇咁辛苦。總之食嘢唔好分早午晚餐,全日食少少食少少咁會冇咁辛苦,畀心機!可能過兩日又會好啲!

別墅

回覆樓主

我今日試左食奇異金果,頭先嘔完即刻食左個,依家想嘔但都忍住先,一陣試下食飯食唔食得落食完再食藥
每一日我都希望聽日會好d真係好難挨,我老公我媽媽爸爸見到我都有叫我試下食野,但真係冇哂食慾,老公叫我行下,行完番屋企又嘔好灰心

洋房

回覆樓主

我明白你,我而家7wk 都勁反胃,企得耐就反,企唔可以超過30分鐘。加上感冒,勁咳,一咳就咳到訓唔到,又唔敢食葯,第2 朝起身又勁暈勁攰。

洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 18:57
我今日試左食奇異金果,頭先嘔完即刻食左個,依家想嘔但都忍住先,一陣試下食飯食唔食得落食完再食藥 ...

我明白果種灰心(emoji)好似成個人都無精神,只係到Hea, 然後希望聽日會好d...大家互相支持下啦

別墅

littlemama19 發表於 17-8-15 19:04
我明白果種灰心(emoji)好似成個人都無精神,只係到Hea, 然後希望聽日會好d...大家互相支持下啦
...

好灰心好想知幾時完,嘔到胃都痛,明明冇食好多野都嘔

大家加油咳好辛苦,我一咳就嘔

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

harrypottermama 發表於 17-8-15 19:08
係好灰心好想知幾時完,嘔到胃都痛,明明冇食好多野都嘔

大家加油:cryi ...

你真係勁辛苦希望你快D好D啦!我依家岩7week呢幾日流啡,作嘔作悶越黎越勁坐又頂住,企得耐又攰!今日流啡多左我都好擔心大家都要加油!

複式洋房

littlemama19 發表於 17-8-15 19:01
我明白你,我而家7wk 都勁反胃,企得耐就反,企唔可以超過30分鐘。加上感冒,勁咳,一咳就咳到訓唔到,又唔 ...

感冒真係辛苦到爆,你要多飲水快啲好返㗎喇!大家都要加油呀!又餓又作嘔嘅日子好快就會離我哋而去,到時大家做個食得瞓得活動自如嘅開心媽咪,我日日都咁諗,因為就嚟要坐15個鐘飛機!

複式洋房

回覆樓主:

@hahahamummy
Sorry呀,我睇返先知你問咗我呢樣嘢,閃閃係心跳呀,你會見到部機有個白點跳跳下,據啲外國網站講咁BB就90%穩定。
我6wk先照到胎囊,7wk就見到有閃閃,尋日去9wk佢開始時照肚嘅但話BB仲太細要轉返用支棍照陰照,你見到心跳之後就會輕鬆晒,但唔好太緊張,有人好早照到,有人遲啲照到。
照肚係要等BB大啲開始向上移離個盤骨之後照,之後仲可以睇到結構同其他嘢,例如偷睇下咩性別啦,哈哈! 但都係做驗血confirm 性別最準

洋房

baberonnie 發表於 17-8-15 21:55

感冒真係辛苦到爆,你要多飲水快啲好返㗎喇!大家都要加 ...

係呀,你都係一樣呀。我地而家應該放鬆心情,哩d 日子好快過。大家都要加油

複式洋房

hahahamummy 發表於 17-8-15 18:00
我5wk個陣因為流啡已經去睇私家, 佢檢查我子官頸個陣話我有息肉可能先流啡依家岩岩7wk再去檢查, BB有心跳, ...

我幫你望過下,啲醫生除非覺得urgent要割,即係例如個息肉大得好快或者有感染嘅風險,通常等到過咗12week先割息肉。但要坐低問你醫生依家做同等12週先做風險有咩分別同有幾大風險,希望你冇事有好消息!

洋房

harrypottermama 發表於 17-8-15 19:08
係好灰心好想知幾時完,嘔到胃都痛,明明冇食好多野都嘔

大家加油:cryi ...

我都係一咳就反胃你之前咳有無食d 咩會好d? 我咳到成日醒,朝早起身就好暈。然後又好怕影響到BB

別墅

回覆樓主

朝早起身暈你一定要食d糖呀,我都試過一次,醫生話血糖低,食咩都嘔真係冇計

別墅

baberonnie 發表於 17-8-15 22:25
我幫你望過下,啲醫生除非覺得urgent要割,即係例如個息肉大得好快或者有感染嘅風險,通常等到過咗12week ...

醫生好firm咁講過依家做同3個月後做都一樣無分別,佢話有人想安心點,就會等3個月先做,我都係想搵多個醫生睇睇先再決定
你都一樣順順利利

首頁

尾頁

跳至