自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

公司來左新管理層,重整架構,我本身做會計(middle level),對上有個FC,上星期初佢同我講公司將會將我個位同HR合併(全公司40人,一個同事負責HR,都係UNDER FC), HR果位同事已表態一定唔留啦,FC話我本身冇HR經驗,跟住問我意向如何……其實佢已經暗示左叫我點答啦…跟住我同佢講本身自己都係想專心做會計工作,(心想:如果要一個人做埋兩個人既工作,日日起碼要收9點),於是星期五大家計清楚條數,我同HR同事兩位都一齊走左……
我手上有HR封信(職位同工作年期),Fc話封reference letter月尾至寄比我……
我想問如果見工,點講離職理由?如實講會唔會好奇怪……洗唔洗等埋FC封reference letter至搵工呢?

謝謝

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

可以揾定工試吓水温,冇謂哂左時間。

加油,我都做會計的,應該唔難揾工!

男爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-8-13 11:48
可以揾定工試吓水温,冇謂哂左時間。

加油,我都做會計的,應該唔難揾工!

謝謝

我會send左信先…有工會in左先,但如實講離職理由ok嗎? 定要諗過第二個理由講好點?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

直接講company restructuring

每日望住佢哋就充滿力量啦!

伯爵府

回覆樓主

如實講囉
唔等ref letter(後補),馬上搵工,近年底了。

珍珠宮

回覆樓主

直接講重整架構就得
職場上都會明
一般重整架構都毫無原因地要打工仔自願離職
間間大公司都會咁

大宅

RAYMA 發表於 17-8-13 09:28
公司來左新管理層,重整架構,我本身做會計(middle level),對上有個FC,上星期初佢同我講公司將會將我個位 ...

其實有HR信已經唔需要上司信
一樣搵到工

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

RAYMA 發表於 17-8-13 09:28
公司來左新管理層,重整架構,我本身做會計(middle level),對上有個FC,上星期初佢同我講公司將會將我個位 ...

其實佢咁樣等同redundancy,應該有得賠唔使自己走,佢封信應該redundant

男爵府

畀面勳章

vivian0919 發表於 17-8-13 12:11
其實佢咁樣等同redundancy,應該有得賠唔使自己走,佢封信應該redundant

我做左1年半……冇得redundancy…

男爵府

畀面勳章

ppyin 發表於 17-8-13 12:08
其實有HR信已經唔需要上司信
一樣搵到工

有上司封reference letter,多d comment,對見工好點嗎?其實,可以講話後補番比佢既……

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

RAYMA 發表於 17-8-13 12:16
有上司封reference letter,多d comment,對見工好點嗎?其實,可以講話後補番比佢既……
...

其實邊封都冇乜所謂,唔會因為封信而請你,會睇你臨場表現,如果請左你公司都會做reference check

大宅

RAYMA 發表於 17-8-13 12:16
...

除左頭個三份工有上司reference letter
之後果D都冇

整整下搵工只比HR果封

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

謝謝各位,我會努力加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

then hr 會同finance 併,admin 就多。

男爵府

畀面勳章

ChloeMa 發表於 17-8-13 12:54
then hr 會同finance 併,admin 就多。

因為HR & ACCOUNT都係歸上司管……

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔等封信, 見工時講剛離職未收到,之後可以後補返,問題不大。
公司重組架構, 合併兩個職位, 自己希望專心做會計發揮所長, 咁講冇咩問題,當然唔好講埋怕要OT啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

RAYMA 發表於 17-8-13 13:01
因為HR & ACCOUNT都係歸上司管……

但好少人同時擁有呢2種經驗。 btw, 係要你自己辭工定係redundancy?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

照揾工先、請唔請都好睇即場表現既、封信都可以後補

男爵府

畀面勳章

carrie_piglet 發表於 17-8-13 13:04
唔等封信, 見工時講剛離職未收到,之後可以後補返,問題不大。
公司重組架構, 合併兩個職位, 自己希望專心做 ...

明白,謝謝

男爵府

畀面勳章

ChloeMa 發表於 17-8-13 13:11
但好少人同時擁有呢2種經驗。 btw, 係要你自己辭工定係redundancy?

我未做夠2年,但公司照補1個月比我……

首頁

尾頁

跳至