時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

正一垃圾,成日告假詐病 仲話要求加人工~

08月13日(日) 19:55

郭紹傑(右)被譏為黎智英(左)「私人保鏢」。(資料圖片)

2014年佔領運動期間擔當金鐘佔領區糾察長以及壹傳媒黎智英「私人保鏢」的郭紹傑被踢出會了!港九拯溺員工會今日(13日)發表聲明,指郭紹傑任工會理事期間於領取工傷病假下,高調參與社會運動,違反公務員政治中立原則,引起大部分會員不滿,加上郭早前經勸喻後,仍多次未經理事會批准而聲稱代表工會接受訪問,違反內部指引,故此工會經內部會議後,決定永久删除郭的會員資格,即日生效。

聲明一出,網民叫好,形容為「遲來的公義」,並揶揄稱:「唔使怕,實有嘢撈,可以跟肥佬(黎智英)去執豬雜。」亦有網民相信可起殺一儆百作用:「攞假病假,唔殺一儆百,將來只會有更多救生員仿效。」

香港多個泳灘今年6月10日因救生員當值人數不足而要暫停救生服務,曾任港九拯溺員工會主席的郭紹傑當日接受多間傳媒查詢時就預計行動將會繼續。不過,港九拯溺員工會即晚發出聲明,澄清郭紹傑已非工會理事,言論不代表工會立場,而郭回應指自己沒有向傳媒表示代表工會,發表言論前亦有知會工會代表,強調工會上下應「槍口對外」,爭取權益。

郭紹傑遭港九拯溺員工會踢走。(資料圖片)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

benben886    發表於 17-8-14 08:14

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

出得來行就係預左要還,抵死。

男爵府

回覆樓主:

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

終於要找數啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

抵死!唔該政府告埋佢!

伯爵府

大力大力 發表於 17-8-13 20:56
可喜可賀

珍珠宮

回覆樓主

小鳳姐又出場

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大力大力 發表於 17-8-13 20:56
好消息唔好停

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

拖成三年,呢件垃圾出多了多少糧?

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔明有乜咁開心喎, 佢只不過被工會逐出之嘛, 仲有份拯溺員嘅政府工嘆緊喎!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔緊要啦,睇吓肥佬老世會唔會關照吓佢囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢唔係被炒尤,祗是被踢出公會~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

李x人無幫拖?拯溺員工會唔係職工盟屬會?返美國喇,不如又去讀書
淡淡的來, 好好的去 ....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係救生員之恥

珍珠宮

回覆樓主:

家下變雙失中年了

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆樓主:

伯爵府

bufferzone 發表於 17-8-13 21:47
抵死!唔該政府告埋佢!

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

抵死!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

康文署炒左佢未?

首頁

尾頁

跳至