自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

deleted

leung2888    發表於 17-8-14 10:13

男爵府

回覆樓主

我覺得你無心

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

似唔想幫手,如果真係有心,上少一堂或推左朋友改第二日都得。

chuEleanora    發表於 17-8-14 12:04
lojo11    發表於 17-8-14 08:22
cissie    發表於 17-8-14 02:46

男爵府

出院只是一次性,又不是常常。不去一次跳舞,再約過朋友都沒有問題吧。我覺得你不對。我是你先生也會生氣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

chillimom 發表於 17-8-14 02:46
出院只是一次性,又不是常常。不去一次跳舞,再約過朋友都沒有問題吧。我覺得你不對。我是你先生也會生氣。 ...

delted
Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

deleted

子爵府

回覆樓主:

出院通常11點幾先會知,到時你都差不多跳完舞喇,應該唔洗請假。
而家都未知邊日出院,到時先算。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

deleted

用戶要求終止服務

畀面勳章

回覆樓主

我覺得係語氣問題

男爵府

佢個妹幾歲?咩事入院?唔可以自己出院?
你C6咁關心個妹就叫佢自己請假去接.唔好踢個波比人.

子爵府

minniemouse 發表於 17-8-14 02:37
c6個妹入咗廠,c6同我講如果佢個妹出院想我幫手,我係一個全職家庭主婦,我答佢,我每個星期二四朝早報咗 c ...

試倒轉講,如果係你(emoji)面親人,你会否上堂及應你朋友約?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個妹係佢既,求人幫手,仲要黑面!
老奉架?
每個人都有自己時間表,比人打亂,仲要受佢氣。前世欠佢?

伯爵府

回覆樓主:

自己細妹自己顧,除非倆姑嫂關係好好就另計。

你個答法有d無寧兩可咁,所以c6覺得你冇心幫忙。

琥珀宮

minniemouse 發表於 17-8-14 02:37
c6個妹入咗廠,c6同我講如果佢個妹出院想我幫手,我係一個全職家庭主婦,我答佢,我每個星期二四朝早報咗 c ...

樓主冇錯,樓主c6不理性地以為樓主會同自己一樣咁錫個妹,但佢明顯地諗多左。幫佢唔係問題,但要將呢個信息比佢知,等c6唔好有不合切嘅期望,當然如果可以同c6一樣咁咁錫人地個妹就最perfect啦,不過人夾人緣嘅野真係好難講

男爵府

回覆樓主:

可能係言語上嘅問題,令你老公覺得你無心幫。或者可以講「可以呀,不過我xx早上要跳舞,xx晏晝約咗人。睇下佢邊日出院吖,如果撞正跳舞嗰日就睇時間我洗唔洗番少一堂,或者等一等我跳完先接佢。但係如果撞正約咗朋友嗰日就唔得喇,個朋友.......」可能聽嗰個會舒服啲。
明白男家嘅嘢都盡量唔想理,但有時老公都係要個老婆支持下

子爵府

minniemouse 發表於 17-8-14 02:56
其實,佢個妹今次番嚟,成個公主咁,佢地成屋人都圍住佢團團轉,我覺得好煩!
...

其實潛意識都唔係太想幫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

BabyFungT 發表於 17-8-14 04:08
可能係言語上嘅問題,令你老公覺得你無心幫。或者可以講「可以呀,不過我xx早上要跳舞,xx晏晝約咗人。睇下 ...

咁答好好多。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然佢個妹成個公主咁,不過自己老公開到口,點都要幫下手

lojo11    發表於 17-8-14 08:23

珍珠宮

上面講得岩, 你老公可以攞半日假, 公院通常上午通知, 下午出院, 私院要計數, 通常都是下午出院

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

minniemouse 發表於 17-8-14 03:05
如果我唔講俾 c6聽我果兩日要跳舞,到時我熄電話,搵我唔到,唔係仲麻煩咩?我無理由坐响屋企乜都唔做等電 ...

當然甘仲衰多D,其實FTM幫一下老公那邊親人是合理的,尤其老公開到口,而且祗是一次性,又不是長期性,長期就話長貧難顧~

調整下自已心態,多些去關心另一半的家庭成員~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...6

尾頁

跳至