懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

33154 發表於 17-8-15 14:24
我依家都日日係屋企 無心情去街 因為真你出一出去都好累 好累 出去都係睇醫生或者同屋企人飲茶
我本身都有 ...
咁你老闆的確幾好啊

大宅

RubyYu07 發表於 17-8-15 14:52
同情你!我孕期最後階段係屋企無所事事我都覺得好難熬了!

我都有掃下地,買吓食物,隔兩三日都會煮下飯,煲湯
肉體上是有郁動,但始終食又要就住,做家務又要就住,身體又不適。

本身身體問題,覆診又要去埋內科

心靈上很累。

成日在想:而家先初期咋,點落去!
一想到咁,又眼濕濕

複式洋房

回覆樓主

我好enjoy安胎嘅日子
舊年我試過無左bb
有怪自己點解有左返工都咁勞動
今次我醒喇
有左請病假安胎順便辭埋職
阿b係最重要的

男爵府

莎蘭 發表於 17-8-15 10:39
搵工期間bingo,已深知就算有長工返,自己也返唔嚟,返新工成日請假睇醫生,無咩可能
但part time工又唔多, ...

孕期其實唔使返工我都覺得真係好無聊嘅,唯有自己穩D細藝做冇咁悶

大宅

yywong1014 發表於 17-8-15 16:39
我好enjoy安胎嘅日子
舊年我試過無左bb
有怪自己點解有左返工都咁勞動

你這樣想法絕對正確
我家人也叫我不須去急找工,應將安胎的事排第一

我就是恨自己為何腦海總是負面信息,不能好像有你的「正確想法」

男爵府

莎蘭 發表於 17-8-15 16:03
咁你老闆的確幾好啊

佢已經搵左人代我個位lu 我生完都係比人調走架啦
不過我會選擇唔做lu 睇住bb大緊要 放棄份人工
我呀媽自薦幫我 收番我一萬 我都唔制 我想陪住bb好多既第一次 想睇住佢成長

洋房

回覆樓主

我都覺得好悶,家務都唔想我做。
我知佢好錫我,但我唔想佢辛辛苦苦放工番到屋企又做過(emoji)
原本有份工差不多成事,而家都唔敢做住嚕。

珍珠宮

莎蘭 發表於 17-8-15 16:06
我都有掃下地,買吓食物,隔兩三日都會煮下飯,煲湯
肉體上是有郁動,但始終食又要就住,做家務又要就住, ...

宜家為左bb,點都要努力撐落去!其實到左中期,身體舒適,你可以揾朋友行街食飯啦。

大宅

回覆樓主

我5月無做野到而家就快生
悶到就黎有抑鬱啦

大宅

33154 發表於 17-8-15 17:47
佢已經搵左人代我個位lu 我生完都係比人調走架啦
不過我會選擇唔做lu 睇住bb大緊要 放棄份人工
我 ...
全職媽媽。。。好媽媽!

我就無諗到咁遠。。。。。幸也有家人會幫我,但要家人頻撲,自己也不忍心 如果有幸生得出,開頭一年,自己也可能同家人一齊湊。

有時家人話,如果我要去檢查,也找她一齊去。我說:面對這些事。始終也要自己一人承擔,邊可能下下依賴人地。

所以我覺自己最終也會做一段短時間的全職ma ma

大宅

minipinky017 發表於 17-8-15 20:41
我5月無做野到而家就快生
悶到就黎有抑鬱啦
咁你無做嘢都係3個幾月
我而家係開初咋,嗚。。。。。

大宅

lam709 發表於 17-8-15 18:42
我都覺得好悶,家務都唔想我做。
我知佢好錫我,但我唔想佢辛辛苦苦放工番到屋企又做過(emoji)
原本有份工 ...
我好像你啊
又係唔想得個老公放工仲做大堆家務,所以簡單的,我照做

我驗完之後,其實隔兩日有份新工要上班,但又係不敢返,一返工根本開頭無可能請假

加上我有問勞工處,的確不可以用「有孕 的理由來炒一個新員工,但唔排除用到其他理由,咁常常請病假都唔慌做得長,所以唯有「唔去返」

洋房

莎蘭 發表於 17-8-15 21:02
我好像你啊
又係唔想得個老公放工仲做大堆家務,所以簡單的,我照做

Omg!真架真架...就算人地肯都真係唔敢做,一番工成日請假,佢唔搵理由炒我,我都怕人地唔鐘意(emoji)(emoji)‍♀️

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

身體不適,最好留系屋企休息,到生完BB再揾工。

伯爵府

搵工期間bingo,已深知就算有長工返,自己也返唔嚟,返新工成日請假睇醫生,無咩可能

你鐘意小朋友嘅話,bb出世就會唔同

大宅

hamsterma 發表於 17-8-17 17:29
你鐘意小朋友嘅話,bb出世就會唔同
我仲未有母愛發出來生小孩是隨緣,自己又無話十分喜歡小孩

未有時,就想有
有了後,又連兼職都無得做,跟住腦又發出負能量

所以無諗過孕期是如些渡過囉

大宅

我都成個月無出家啦,一係嘔一係頭痛,無一日都舒舒服服過...
但都無計,只係希望呢d身體不適日子快d 過~

大宅

再頂多幾日也是覺難頂,自己個媽媽又仍然成日煩住我。
剛有朋友介紹文職工作俾我,又接受到我每月no paid sick leave,所以還是決定去見下工,做一兩個月才算

大宅

我有咗之後就流啡流血要停薪留職,喺屋企好多野可以做㗎,睇電視,整下野食,去行下街,參加下產前講座,我勁睇卡通片,個人會開心d,bb生咗出嚟都好鐘意笑㗎,上網睇定d bb傢私衫仔周圍隔下價,可以好忙㗎

大宅

Cheng_bb 發表於 17-8-19 08:46
我有咗之後就流啡流血要停薪留職,喺屋企好多野可以做㗎,睇電視,整下野食,去行下街,參加下產前講座, ...
無聊我八掛問下,你是否同老公二人住?

唉,可以我同媽媽住,真係想清靜下又難。
她知我不適,其實詳細情況我未同她說。
但已經日日哦我。。。十分難頂

首頁

尾頁

跳至