醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-8-19 02:28
em...話我心地不好/ 衰
我真的覺得,他們有"私心"。是但吊命,無質素可言也ok. 總之,吊住條老命。

以前係錫大哥多。但有病就性情變。覺得阿仔成日閙佢做阿媽嘅同攞佢錢。而家好多時大仔話佢就反駁大仔。我哋有叫個女幫手扶同推輪椅。等佢知道要點做。阿嫲情況。我女16歲唔似大伯個女6歲。

hker    發表於 17-8-19 02:48
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 02:47
以前係錫大哥多。但有病就性情變。覺得阿仔成日閙佢做阿媽嘅同攞佢錢。而家好多時大仔話佢就反駁大仔。我 ...

吊住條命都唔好做死伯娘啦!一陣多個傻婆。谷埋唔出聲仲死。我都會話兩老,但佢哋唔會覺我話囉!唔會好似佢哋咁爆粗。。我同叔仔同女都係咁講。話可以,有時真係忟!但唔好向父母爆粗囉!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

gloriap 發表於 17-8-19 01:31
最近越來越亂。。之前成日唔俾柏金遜藥奶奶食。奶奶又拒絕食。而家我一個月幫佢執藥一次。藥又多,而家少 ...

唔掂喎,你老爺真的有問題,佢咁攪你奶奶,真會更差更慘

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 01:40
我都唔知。。。唔係腦退化都會退化啦。近80。奶奶近70。

腦退化都唔係睇年齡的。
我見好多都8十幾-102歲唔使柺杖,自己買餸,睇佢地樣都唔似,現發覺好多好壯的長輩。
但睇你講,你老爺既問題似嚴重過你奶奶

伯爵府

hker 發表於 17-8-19 02:36
綜援是以同住人口計的。(改了嗎?)。同住的,全家拿/ 全家無得拿。可切割出來的嗎?
除非,是傷殘津貼。 ...

咁似我奶奶嘅??!!我奶奶除支體無缺外其他都有。精神科都睇多年。又係佢一句說話就大晒。我女細個時同我女講。。。我都响度(不嬲教佢唔好亂買野 。問過我哋先)妳阿爸媽都要聽我講。唔駛問過先。我話得就得!我話好食就好食。不過佢而家咁樣唔理佢過唔到自己。不過佢兩老待我不薄。可能佢三個仔冇女啦!老爺又錫老公多。因為果時發生某不愉快事。幫佢哋申請。綜援果時申請係未有呢個規限。已近18年。到而家冇改變。只話仲有大仔一齊住,佢要交一半租。但綜援係冇大仔名。而家有高額傷殘金同營養金。。我都唔知佢當年點申請傷殘津貼。未有綜援已有呢樣。

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 01:45
冇位兼冇錢請。有大仔一家同住。所以要快排埋買位。排咗政府接近2年。老爺仲成日話入去好淒涼冇人理佢。又 ...

想快的話,唔好選指定要邊間,
想近就選你個區,即是個區邊間有位就派比你。

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 01:55
只係老爺未明白買位嘅意思同埋又唔想佢入。其實大伯都係。成日以為一排就有。我話最辛苦最大壓力係伯娘。 ...

即是你奶奶有番日間中心?
直接在日間中心沖完涼才回家吧。
佢咁肥扶佢沖涼我一定做唔到,因無氣力。

伯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 08:48

腦退化都唔係睇年齡的。

我都驚緊老爺。响街行跌倒幾次。成日話人哋講睇唔出佢70幾。最慘而家放假要湊埋同住個孫。叫咗佢一定三個一齊落唔可以留是但一個。有時記得有時又反轉頭。。。激死。

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-19 01:38
係呀,我放工返到家都夜喇,沖埋涼預備明早要煮的餸,整埋水果小食,就差不多而家先得閒.. ...

嘩,咁你睡得三,四小時

伯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 09:00

即是你奶奶有番日間中心?

冇得沖呀!幫更需要嘅長者沖涼。有排輪候。因為屋企有人做。之前離院支援姑娘問過啦!離院支援上門又要請假。隔一、二日左右沖。老爺嫌煩。沖咗一個月左右。我幫佢取消。主要教佢哋沖涼技巧。叫佢學又冇理冇睇。只伯娘睇過一次。咪又話靠伯娘囉!話都唔駛咁密呀!我話:有啲真係一個人冇人幫架,點會唔咁密呀!好麻煩成日要請假。。。因為要佢湊住。。

大宅

gloriap 發表於 17-8-19 09:11
冇得沖呀!幫更需要嘅長者沖涼。有排輪候。因為屋企有人做。之前離院支援姑娘問過啦!離院支援上門又要請 ...
我唸你都係集中點樣可儘快幫你奶奶排到院舍,始終不同住其他你都冇乜可幫到,只希望你奶奶可在餘下日子過得舒服啲,儘咗力日後也可減少遺憾

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-19 09:11
冇得沖呀!幫更需要嘅長者沖涼。有排輪候。因為屋企有人做。之前離院支援姑娘問過啦!離院支援上門又要請 ...

吓,我印象中日間中心有幫沖涼喎,只是比錢囉,應好平。

唔好意思都要講下,
見你咁講,你地頂得順又叫做照顧到奶奶真是超越人既力量,呢到只有我是無能的,真心佩服你同伯娘。

得罪了,你大伯個邊真是好無良,成個重擔比晒伯娘,要開會做決定應該要有伯娘份講野,有咩理由佢地得個講,野就你同伯娘做,個位是佢親娘喎,現最受苦是你奶奶同伯娘
衰的講句,如果你同伯娘商量先,伯娘唔再照顧奶奶,話頂唔順又話自覺精神有點問題(作大的),佢地無左伯娘一定無人理奶奶,咁咪可找老人院住嗎?見你都多人可否每人夾的錢比奶奶去住嗎?

你奶奶在家好慘,如去老人院雖是瞓床多,但生活的質數起碼好過在家
再講,如你奶奶去了老人院,我估你地的照顧方面要轉移去老爺個到。

大宅

pylau 發表於 17-8-19 01:41
我都想戒飯不過未做到,而家只係晚餐戒..

我成日都想整黃薑粉炒飯等搵唔到邊度買...
白瓜即係未醃制前嘅茶瓜,用嚟整皮蛋芫茜湯嗰啲,好重水份嘅,印尼舖 Aeon 12 呅店都有黃薑粉,街市有小黃薑,問吓檔主就得

大宅

hker 發表於 17-8-19 02:10
那兒只有栗米條及牛蒡扒(不好味的)。 猴頭菇扒我在元朗買的。

妳真的超超超勁!鐵人啊!
我係唔食白飯啫,但我有食十穀藜麥嗰啲粗糧,白麵包日式麵包嗰類我都好少食,應1年冇超過10個,留番quota 食其他肥嘢

大宅

hker 發表於 17-8-18 23:35
nene? 一般啦(旺角) 。其實,我真的覺得以前kfc 好味d . 韓國近日蛋發瘟(殺蟲藥過多),即是 ...
其實我媽咪好少尿量,係唸住遲啲姐姐放假,同佢去洗手間用拉拉裤放便啲,咁我用pps 算數啦,謝謝你呀!你姐姐幾時放假?

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 08:52

咁似我奶奶嘅??!!我奶奶除支體無缺外其他都有。精神科 ...
妳那麼早起床?半夜才睡?勁!
我媽除了智障部門及老人科沒去過,其他科也去過。(因智障科在精神科隔離的,我時時看著那邊的窗覺得很漂亮)。

兩個那麼惡的女人,一個有夫福,一個好像麻麻地(但妳老爺真的老了,他不理,也不能盡怪也)。

啊!怪不得,同住的,50% 人口拿綜援,50% 人口沒拿。現在好像是計"同屋"。不過,689臨走前好像又改了的,老人家可單獨計。

希望她去安老院之路順順利利啦。根本,以她的體重及複雜的病,在家非常難照顧。我們那時有兩個工人,加我及爸爸,也非常吃力。妳99比我媽更多病,更難搞。(我媽那時有拿高額傷殘,但好難拿,像要求醫生簽一樣!醫生說,沒有2 腳應是半傷殘; 沒有1 腳是健全 ,激死!我媽周身病,堅持她是半傷殘(我媽2 腳也要截去; 一發現是末期肝硬化)。

祝福。

p.s.我媽一發現是末期肝硬化,嘔血。原因?她當年吃肺結核藥,居然無人為她驗肝。我幾個朋友後來也肺結核,個個也時時驗肝,有一個還要入院,肝太差要即時較藥及護肝!所以,我媽的case, 其實像鄧桂枝女士,出了事無人認頭,無人出聲!
身體有人不幸中肺結核的,一定要提醒他們!

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-19 10:49
其實我媽咪好少尿量,係唸住遲啲姐姐放假,同佢去洗手間用拉拉裤放便啲,咁我用pps 算數啦,謝謝你呀!你姐 ...
放假?大假?9月17, 3 星期。
平時一個月放一次。(她身邊幾個朋友也是一個月放一次,個個怕出街 但幾個boss 又肯paid sunday 的!好運!感覺上,幾個朋友也好純,放假只為約埋去拜神)

總之,妳要的出聲!如果只是為方便,大陸的ok 了!約$2 一條(連運費計,永福)。用hotbuy! 只計實重。

taobao付款超方便!(當然,pps 要開通網上那part).

妳真的很健康!

對健康好的食物,只是給我爸!我最討厭。哈哈!

翡翠宮

hker 發表於 17-8-19 10:58
妳那麼早起床?半夜才睡?勁!
我媽除了智障部門及老人科沒去過,其他科也去過。(因智障科在精神科隔離的 ...

年幾前見社工都講申請宗援計全家,現就唔知。

應該是全程要人照顧不是取傷殘嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

請問大陸淘的,
有無尿片似添寧日/夜的咁好?
日用$4.1片
夜用$6.6片

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 11:27
年幾前見社工都講申請宗援計全家,現就唔知。

應該是全程要人照顧不是取傷殘嗎?
絕對不是!
傷殘金,精神病最易拿(當然,要覆診的,不是亂說),

沒有了一隻腳/ 手,不是傷殘。(決定在醫生)。

沒有了兩隻腳/手,半額傷殘。(決定在醫生)。

植物人才能拿全額傷殘掛?

像我媽case, 沒有了雙腳及末期肝硬化,也要每兩年去醫生寫報告。好的醫生,一定開全額傷殘,截肢是事實!不好的醫生,質疑病人可用儀肢去返工/ 照顧自己(我試過因這個point跟醫生大吵,叫他為我媽找份工)。

而且,傷殘那form 真的好難填的!之前幾個做地盤的/搬運的,無了一手或一腳的,也沒有傷殘金。因綜援是family based! 所以,那些人好慘!一定無法再做地盤,幾十歲傷殘,邊個請?

現在不知有沒有改。

香港傷殘設施,停留在80年代,街道上落輪椅的通道,時時被人泊了車(在加拿大這是很嚴重的過失,即被人罵,香港無人理)。傷殘洗手間很多上鎖要人開的。有些放滿雜物。

垃圾會日日吵!自97後,我真的看不到改進了什麼。新一代,沒人教他們這樣,只鼓吹他們對社會不滿。其實,一人行一步,社會才有進步的。很多事情,由民間開始,政府統合才ok.

幸好元朗的人,老街坊比較多,每每有老人跌倒時,一大班中年人幫手的。(久不久有年輕的,真好!)
活在人人互愛的社會,我覺得是很幸福的事!像這兒。

首頁

尾頁

跳至