醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我們時常閒話家常,好像自己開一個單位好d .

今天我爸又發脾氣啦。可能我的感冒傳了給他。今天午餐時,把口水肩也撕爛了。跟手,把自己的飯拿tissue 包好當垃圾。(爸正常時,慣了清碗的; 原來,傻了的時候也不忘這個好習慣)

他清醒時,我問他為何撕爛了東西?

他說:傻了,不知為什麼。

姐姐說為他沖涼時,他說: 有落,要落車啦。

不過,給他吃的東西,全部吃掉。他一路發脾氣,給他摺的毛巾也摺好。

JD930    發表於 18-9-26 14:05

大宅

hker 發表於 17-8-17 19:53

今天我爸又發脾氣啦。可能我的感冒傳了給他。今天午 ...
發脾氣都咁乖,真係叻叻,仲要咁好手尾用紙巾包好飯,唔會弄髒地方,抵讚﹗

我媽最近唔知做咩,成日話要返屋企,話呢度唔係佢屋企,係澳門...
但我地無住過澳門,亦甚少去澳門,應該成世去過兩三次咋,都唔知點解佢會咁諗,真係無晒符

侯爵府

我爸爸這生人,只有賭馬仔(細細地); 那晚半夜,無啦啦說近來好手緊。

我問: so? 怎麼辦?

他說: 過大海。賺返d 生活費。

=====================
我爸爸時時把地址搞錯的,一時灣仔,一時九龍城。我告訴他是元朗。他說: 咁cheap? 我姐姐聽到也大笑。

====================
前天看電視,無啦啦說很頭暈,我問為什麼?

他說在飛機上。(電視在做高空跳傘)

他們有時真的好好笑。像小朋友一樣的好笑。

daddy999    發表於 19-5-18 10:51

大宅

hker 發表於 17-8-17 23:48
我爸爸這生人,只有賭馬仔(細細地); 那晚半夜,無啦啦說近來好手緊。

哈哈,係呀,佢地有時諗埋晒D天馬行空既野,都唔知點諗出來...
有時作野似層層,唔識既人真係以為真

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係囉,入來以為按錯地方

翡翠宮

口水肩都撕得爛
我的防水好難會爛。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 12:30
口水肩都撕得爛
我的防水好難會爛。
我們時時閒話家常,好像在自己"單位"更適合。
我口水娟是姐姐送給爸爸的(深水埗$10), 有兩層的,外層爛爛地,一撕便爛了,還有防水層。

昨天百佳橙又平又大($11.9/4).

翡翠宮

hker 發表於 17-8-17 23:48

好cheap
我睇左即大笑,我媽都望實我。
點解你爸咁風趣?
每句對話都好攪笑,但又對答如流,
好懷疑你爸是扮野,實情是腦袋正常

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 12:35
好cheap
我睇左即大笑,我媽都望實我。
點解你爸咁風趣?
係啊!凡他"病發",好大口氣架!大爺前,大爺後。 明明他一直是我家小薯仔。
有時,他不停拿tissue 給我姐姐買東西。哈哈!

他們的"夢"vs "真實"的認知可能壞了!夢中人去過活,天馬行空,

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 12:34
我們時時閒話家常,好像在自己"單位"更適合。
我口水娟是姐姐送給爸爸的(深水埗$10), 有兩層的,外 ...

十蚊咁平
邊間呀?
我呢到$25街檔都覺平,料都唔錯,是兩年前買了一張,見花式顏色老實岩老人家,其他顏色太卡通太搶眼好醜怪,之後見檔口只得呢條是老實花又買定一條同款同色
第一條用了兩年真抵用,洗到殘現留在家用,第二條出街用。

翡翠宮

回覆樓主:

百佳橙$11.9/4只做昨日前日咋,
我只是昨晚去,剩番羅底橙,無買了,
今日唔知有無,一陣去睇睇。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 12:41
十蚊咁平
邊間呀?
我呢到$25街檔都覺平,料都唔錯,是兩年前買了一張,見花式顏色老實岩老人 ...
不知她啊!
她現在好識do的,我送她材料煮給朋友,她又送東西給我爸。

taobao:
成人围嘴食饭兜
約rmb25-30.

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 12:38
係啊!凡他"病發",好大口氣架!大爺前,大爺後。 明明他一直是我家小薯仔。
有時,他不停拿tissue ...

咩叫小薯仔?

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-17 23:18
發脾氣都咁乖,真係叻叻,仲要咁好手尾用紙巾包好飯,唔會弄髒地方,抵讚﹗

我媽最近唔知做咩,成日話要返 ...

佢要返屋企,你點做呀?
我見個老人家咁情況,佢仔陪佢出門口"冷巷"行個圈就當回家了。

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 12:46
咩叫小薯仔?
地位差過家裡的貓仔 任勞任怨。哈哈!

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 12:46
不知她啊!
她現在好識do的,我送她材料煮給朋友,她又送東西給我爸。

噢,我的無兜起啊

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 12:48

嘩,咁你爸真超乖。

坦白說,睇你平常講爸爸,我覺得佢似那位老人一樣可愛又風趣,
之前你比過我地睇的,他巳走了,片是他孫女拍。

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 12:48

即係乖仔囉

翡翠宮

回覆樓主:

惠康,廣告無寫4012我估細個橙

翡翠宮

回覆樓主:

午下餐一齊食$24

首頁

尾頁

跳至