醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-1-16 20:03
基本我爸同我講外傭話做時, 已經強調換片問題, 唔可以叫外傭半夜換片。 外傭唔係24小時工作。 夜晚唔夠瞓, ...

剛剛係CCTV睇到, 外傭幫阿爸mark賽馬結果係報紙上面。(阿爸瞓覺中, 阿媽沖涼中)
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-1-16 20:19
剛剛係CCTV睇到, 外傭幫阿爸mark賽馬結果係報紙上面。(阿爸瞓覺中, 阿媽沖涼中) :happy ...

一直以來,晚上也是我自己做的。(以前要返工也無計)。

===
我覺得,要晚上更,就要請多一個(我一直是這樣認為的)。姐姐集中精神做好日間的duty ok了。

除非,是獨居長者。睡覺/補眠也可跟長者的。

===
老實,工人繞過妳,去跟妳爸說,我不知是在什麼情境/場合。是在"炳/怨"老人家時嗎?(明知會嚇倒老人家的)

em....工人的時間表(在我definition) 有問題。工人晚上不用睡了(我工人3a.m.起身做一次; 我也擔心過她睡不到。但我真的不夠力"大換"片。我夠力換片芯)

總之,姐姐越做extra 野(e.g. 又買馬,又決定 all details etc) ,她們自知議價力更高!(這點,也是我一直提妳要小心的。妳們始終是新手)。

===
如果無估錯,這個也是會"計數"的人(但她time table 真的有問題)。

盡量收起無謂的"好心"/"怕失去她"吧!外面大把姐姐。

不做,不要做了!請個專業護理員也可。(我時時這樣告訴我姐姐的)

===
其實,我真的很想知,她跟妳爸說話,是什麼場合的?(我聽到妳version, 更加shock! 無後路,也敢提"不做","斷約"對她是件無所謂的事。跟手又去下家"數"妳們。)

總之,有心理準備換人吧!真正的好姐姐不會做她所做的野。心地不好呀(嚇老人家)。(跟妳反映反而正路很多!妳又不會罵她,她要求又合情合理)

===

水晶宮

hker 發表於 19-1-16 20:51

===

我都覺得佢唔應該唔直接同我講。 所以會覺佢只係想表達不滿(或者唔夠瞓, 發炆憎卦), 並唔係真係想唔做。

不過你講得啱, 佢唔應該咁做, 會嚇親老人家, 因為老人家已經習慣左佢照顧。

我估佢係推我爸落街散步時傾計講。不過, 星期六會再同2老8卦下。

同絕對同意夜晚唔應該再叫工人做野, 要好好休息。

姐姐唔係買馬。佢係星期三飯後會陪我父母睇賽馬(當電視節目之一)。 可能我媽去沖涼(之後姐姐沖涼休息), 所以我媽咪叫佢幫手mark低賽果。

外傭姐姐係能力高, 亦有經驗, 所以有d事佢會自動波(另一角度諗: 自把自為)。但如果佢安排/照顧得我父母舒服妥當, 某程度上, 我唔會十分介意。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-1-16 21:47
我都覺得佢唔應該唔直接同我講。 所以會覺佢只係想表達不滿(或者唔夠瞓, 發炆憎卦), 並唔係真係想唔做。
...

我爸都話外傭係醒目女, 但好識計算, 亦好慳儉。

其實換工人都有心理準備。此終都係打工啫, 邊會同你打一世工。自己都會有可能辭職唔做啦!

我都唔會表現出怕佢辭工,唔想被佢“軒”住走。所以跟本唔會講任可加人工問題。 現在了解情況, 就睇下點配合改善。

如你所講, 最多比多d錢請個新外傭。 係就麻煩中間等新外傭時安排阿爸照顧問題。

你指外傭個time table 有問題, 係乜問題? 指半夜起身換片?

天空之城, 快樂之地

水晶宮

hker 發表於 19-1-16 20:51

===

另外, 我想問你係淘寶網買血氧機係邊款? 可以比圖片/link 參考下嗎?

如果血含氧量低於標準, 有乜方法改善(除做運動外)?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-1-16 21:59
另外, 我想問你係淘寶網買血氧機係邊款? 可以比圖片/link 參考下嗎?

如果血含氧量低於標準, 有乜方法改 ...

講真,so far, 妳爸的情況,在我眼中,仍是"偏易"照顧了。最少,不用插喉/吞嚥困難/癱瘓等等。

老人情況,大家心中有數吧(touch wood) . 變化是很容易/急速的事。

那麼輕易叫 "吾do "的女傭。有朝一日,老人家身體狀況出現問題,隨時吾do. (像我爸,工人的體力 /耐力要求,也十分高。她有些朋友,照顧的長者是插鼻喉的,單單"落奶",巳是另一個level 的"專業"了。well, 我覺得,嚴重吞嚥更難搞。餵食投巧/處理食物/營養等等,樣樣也要懂。)

====
總之,"有動機"的投其所好的人,是我十分討厭的。so far, 妳姐姐做到野,繼續留 。但真的不用對她"太好",她不值。那麼快"露尾巴 "。所以,我一直說,要對外傭好,留待離職再看吧!太快對她們好,只會令她們"吊高來賣"。

===
印傭自己也知,要做晚上,要請多一個(所以,妳time table 是有問題的,晚不上停按鐘)。所以,如果我爸晚上不停叫醒我姐姐,她不會do/ 叫我另請晚間的。
但"鐘"是妳姐姐suggest 的。她剛夠一年?未夠?自己推翻自己的suggestion。(覺得好煩。用這個籍口說不do)

===
總之,聽我講,不用額外禮待妳姐姐了。路遙知馬力。日久見人心。(她真的太快露尾吧了,又提斷約?)

====
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.3c14587fDX76tw&id=40173697799&ns=1&abbucket=19

越貴,夾得越實。醫院那些,夾得很實的。平價貨,妳自己夾實啦
===
我姐姐每天mark住的。% 低過93, 一定要即時告訴我。(我家有氧氣機的)。%< 90, 要送院。我爸從來沒低過93%, 這次是整個星期出現問題,我心知他有事。(但不想送院)。最後2 天(送院前),低過90%. 要送院了。

血氧無得搞。年青的,可多數運動。年老的,我不知點搞(我用我自己的方法,吸少少氧氣。但這個需要請教醫生,不要亂來)(無醫生叫我買氧氣機。但無醫生反對我爸每天吸少少氧氣。他們只是問我使用細節。每個醫生也知我爸吸"養生氧氣"的,無人"炳 過我。)

===
總之,妳姐姐兩年未夠,巳提"不 do" , 原來,是"大"妳爸爸的,她本人根本沒後路。之前是否有的有過"8 "年約的?還是老作,妳自己想啦。 無證無據。

她明知妳爸爸喜歡她,就抓著這個point 去嚇他。在我眼中,是十分衰格的人,(老實,我會炒,成全她。但妳爸才是final boss 我是final boss, 情況不同)(她一直也知妳是可溝通的人,為什麼不跟妳反映?)(收買人心時,樣樣做!收買成功,慢慢露尾吧!)

總之,收起無謂的"獎金""獎品" "禮待"吧。不要再坐大她。也改善她晚上的time table 。要晚上on duty的,請請多一個。(我覺得)(除非,姐姐早上有機會補睡)(將心比己,要我一晚醒3-5次,人都癲!不是每個人也很易再睡的 。)

水晶宮

hker 發表於 19-1-17 05:21
講真,so far, 妳爸的情況,在我眼中,仍是"偏易"照顧了。最少,不用插喉/吞嚥困難/癱瘓等等。

老人情況 ...

謝謝, 我去淘寶網買1個先。

外傭11月中就已經滿1年啦。咁外傭既工作表現, 我相信佢係有照顧家人經驗(CV寫照顧老人家4年, 之後去左老人家個女繼續做左4年), 但真係幾多年就唔知啦。

補瞓唔係辦法, 因唔係每個人日頭會瞓得到。 而且斷斷續續咁瞓亦都咁健康。 所以一定要同阿爸講, 必須改善外傭夜晚工作問題。 如果唔係, 請邊個工人都係有問題。唔係專唔專業問題, 而且健康精神問題。 (無錢無地方請2個工人)

其實我都唔明白, 阿爸臨瞓前都唔係飲好多水(基本上每日只飲5~6杯, 包括湯)。但點解夜晚要經常叫換片呢?我反而覺得呢個問題。係老退化/老人痴呆問題?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

hker 發表於 19-1-17 05:21

老人情況 ...

我當今次外傭處理不當(唔直接同我講)。 我可以體諒佢唔夠瞓問題(呢個係唔應該出現情況), 可能係同阿爸傾計時表達一d唔應該信息。

但如果問題改善左, 而再有“唔do”情況出現。 正如你所講“成全佢”。不過我覺得外傭佢醒目, 最少佢捱到完約, (但我直覺佢係會續約, 當然我同佢續咁續約......再睇)。

其實當時設置“鐘”,原意係日頭外傭做家務時, 阿爸係床上有需要時通知外傭(呢個社工都有提議, 唔單止外傭提議), 我覺得都合理。

而外傭都明白/習慣/接受夜晚換片(以前照顧婆婆係半夜3點換1次)。但如果 每晚幾次, 無正常人頂得住。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-1-17 06:12
我當今次外傭處理不當(唔直接同我講)。 我可以體諒佢唔夠瞓問題(呢個係唔應該出現情況), 可能係同阿爸傾計 ...

我爸也是。晚上不停叫/說換片/飲水/痛等等,等等!

無計啦 。我去應付他。

要工人搞,除非,請多個。(其實,很多人請兩個的)

====
我們討論過工人night shift 的,妳忘了(還是我忘了?不是跟妳討論?中年痴呆)?我當時巳說妳們不應叫工人晚上做的。妳說工人建議裝個鐘換尿片的?

===
如果,她真的有照老人經驗,怎會有那個建議?另外,婆婆,是break contract 那個嗎?總之,有圖有真相。工人的"證據",就是passport 的印 。圖也可。(不過,這個不重要了,家家情況不同)
===
點都好,她一向知妳是話事人。藥也只會跟妳說。今次這樣嚇父母,而從不向妳反映(其他野,又時時whatsapp妳?)。動機可測!

她只是一個工人,聽我講,收起無謂的"自己人"想法吧。

她也犯了幾嚴重的問題之一(我的定義),嚇老人家。去達到自己的目的。如果是獨居老人家,靠晒她的話,可能金錢/獎品也要奉上,去換取她留下。

總之,告訴妳工人,有什麼事,跟妳說好了。不要跟老人家說。

且看,未來的歲月,如何路遙知馬力?

我也希望她一直陪著妳父母。令她們開開心心(她們才是final boss)( 旁人,靜觀一切吧).

===

不過,妳爸是清醒的,要他用濕的尿片,是很難為的事。我不知妳怎去說服他了。我以前,個多小時扶爸爸去洗手間。直到他"痴呆"到分不到乾/濕尿片。我也無法想像,自己用濕尿片幾小時。(醫院無計)。

妳爸又硬頸。

希望一切也能完滿地解決。 到時分享下!晚間照顧,真的很攞命!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 19-1-15 20:36
JM,又一段時間沒上來了。

我爸爸,聖誕節回天家了

sorry to hear that,原本我諗住入嚟樹窿大叫……
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-17 09:34
sorry to hear that,原本我諗住入嚟樹窿大叫……

叫啦! 有時,大家也"脫苦海",未賞不是一件好事。

講來聽聽?

不過呢。。。快新年啦。記得,要給老友記一個快快樂樂的新年。家和萬事興!

照顧路上,是十分十分十分難頂!但過後看,自己是學到十分多!也識到很多好人。我是中年才轉回職場(正正經姐一份工),又另一個challenge了 。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 19-1-17 09:48

講來聽聽?

我驚叫完又影響你心情。
長文慎入,食緊早餐都唔好睇。
話說以前屋企有兩位老退化,而家得番一位。 上年想放多啲時間照顧佢,冇返上晝嘅工。 每星期有幾日會搬咗嚟我屋企。帶佢去老人中心 做運動,有時會上短期課程或我出啲活動去同佢做訓練。
覺得佢視力同聽力都差。有時想溫馨提示,但係佢會聽咗相反意思,叫佢去驗耳又唔肯。 爭拗多咗

尋日佢去完洗手間,我慣性都提佢清潔廁板後面。佢話清潔咗,到我去洗手間就見到有污糟,叫佢入嚟清潔。佢入咗嚟話睇唔到。

寶石宮

hker 發表於 19-1-17 09:48

講來聽聽?

一段出唔曬,感激有耐性收看

佢話睇唔到,我都冇怪佢。不過佢就話點解同我相處唔到,以前唔係咁。 又講悔氣說話,話死咗好過(不過係口頭禪)
其實我好怕處理呢啲清潔,入到去我已經忍唔住就嘔。佢知我嘔,就知真係有污糟到,所以就收咗聲。

寶石宮

回覆樓主:

樓主你仲有冇屋企人需要照顧?仲會唔會留喺呢個post度呀?

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-17 10:06
樓主你仲有冇屋企人需要照顧?仲會唔會留喺呢個post度呀?

有呀,兩隻貓。 但不識字的。

我一直也討厭處理大便/小便/嘔。雖然我媽也是出出入入醫院的(末期硬硬化,頂到7年)。但一直有工人。我媽也比較年輕,樣樣可配合工人,

我爸的case, 後來,直頭在廳便便(便椅在廳)。所以,對所有污糟野,我也慣晒了。現在,直頭想入職到醫院。(我本身有自己大學讀的專科的。 )。我想做"阿姐"一年。才確立會不會讀護士的碩士,將來專科做安老院/協助居家安老。( well,發夢真的早了一點。哈哈!)

===
污糟野,可以洗。習慣,可以改。但在心的後悔感,終身洗不了。所以。慢慢迫妳自己改變吧。買多點即棄手套(taobao十分便宜)。香薰機,消毒用品。做多幾次會習慣了。

===
當然,我爸走了,我又變回絕對的潔癖。我一粒塵也不要看到,一點味也不要聞到。

沒人喜歡處理便便/嘔吐物等等 ,但當我們人生最脆弱時,能有個人笑著為我們清潔,也安慰我們"沒事的"。那份感激/感動之情,可想而知。(醫院,我見太多,太多!由護士長"挖"大便,也見過。外人,也是溫柔又體貼的做,為什麼養大我們的人,我們那麼介意呢?雖然,physically 我真的十分介意!我花了很多時間刻服; 我感謝我工人教懂我一切。她處理污糟野,一流!)

===
就當父母是個一歲小朋友吧。(另外,我貓時時搞到地方污糟的,但我也覺得她們很可愛!她們嘔時,我只會感到很心痛,從沒"厭惡感"。所以,對父母,更加不可有呢。我是這樣想,一直迫自己改。特別是回家,仍是一屋便便味。也要欣然面對。最多,訂多點香薰回家。哈哈!)

===

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-17 10:01
一段出唔曬,感激有耐性收看

佢話睇唔到,我都冇怪佢。不過佢就話點解同我相處唔到,以前唔係咁。 又講悔 ...

人生本來就是一場苦。我也想死 但不能死,又要養貓,又要養工人。

所以,引用佛家的話,萬事一場空!

看到,清潔了,沒事!(mask + glove! )

聽到,左耳入,右耳出,沒事!

每日也忙到死,我真的沒空記太多details了。

===

當然,照顧者,一定要找出自己可適應的mode! ( 每家情況不同,每個人抗壓能力不同)

入安老院,絕不是不孝!caregive, 一定要身心健康,才有力"陪行"完畢。自己也屈出情緒病,何苦呢?這樣叫孝順嗎?

===

寶石宮

hker 發表於 19-1-17 10:44
有呀,兩隻貓。 但不識字的。

我一直也討厭處理大便/小便/嘔。雖然我媽也是出出入入醫院的(末期 ...

有香薰、手套……只係我一見到就會嘔。無論係動物或係人類嘅, 或許真係要一段時間適應。 應該未來會出現次數越嚟越頻密。
我都要諗下未來照顧嘅情況。以為你冇其他屋企人照顧,呢度就會荒廢。
你搞安老院啦,我相信會做得好。 起碼會為佢哋爭取應有嘅權利,加油

大宅

hker 發表於 19-1-17 10:50
人生本來就是一場苦。我也想死 但不能死,又要養貓,又要養工人。

所以,引用佛家的話,萬事一 ...
心地善良, 又唔執著, 世間小有

珍珠宮

hker 發表於 19-1-15 20:36
JM,又一段時間沒上來了。

我爸爸,聖誕節回天家了

樓主,我爸爸係舊年10月亦走咗喇

侯爵府

karshing 發表於 19-1-17 17:42

樓主,我爸爸係舊年10月亦走咗喇 :naug ...
但生老病死,是必經階段,我們做人,但求問心無愧,很夠了!

===
祝福新生活一切順利!

首頁

尾頁

跳至