醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

karshing 發表於 19-3-5 12:46

想問吓你覺唔覺宜家BK好多新户:( 複式洋房、大宅)係各大版 ...

不過如果呢一版可以移返出啲,等多啲人見到分享就更加好

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-5 12:51
我只可以話我知bk係成日諗一啲活動或唔同嘅方法去谷人氣。希望多啲人瀏覽。 至於新戶口 ……好多原因,有 ...

真係唔識IT, 關顧長者有自己一個版面係咪有技術性問題,希望下次更新,會回復以前獨立版面喇!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

karshing 發表於 19-3-5 12:57

真係唔識IT, 關顧長者有自己一個版面係咪有技術性問題,希 ...

唔知呀!!
我盡曬力

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

各位jm大家好啊!
好耐無入來了,
近來都是在公海睇一圈好快都走,
轉了醫護健康真的不習慣,
而且標題唔直接,攪到陌生人真的好難來到。

hker    發表於 19-3-6 22:23

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-5 13:02
唔知呀!!
老細冇覆我會唔會……就睇之後更新版,睇下有冇聽取民意啦
樓主同我先後已經發表咗意見。我都 ...

crystal 媽咪,謝謝妳為長者及照顧者發聲!我們不是沉默的一群。

近日,我忙著讀護理的課程(我的夢理/決心,是40+的年紀,考取護士牌!!!將來,可專心協助"居家安老"的人口,做義工也可)

很忙。很忙。

"居家安老",名字十分動聽。過程中的辛酸/缺乏支援,經歷過的人一定十分難忘。希望各位同路人加油!香港地,照顧自己,巳是不簡單!何況是"居家安老"?

近日"熱議"的引入外傭到老人院打工,令"居家安老"更難!大家也搶人用。但安老院,真的嚴重缺人(醫院也缺,所以,我兩樣也讀 最終 ,我要讀護士,哈哈!)

===
我沒父母可照顧了。但每天看到缺乏照顧或支援老人家/家屬,我仍是十分心痛。我很想投身相關事業,把我遇到的人,當成自己父母一樣去照顧。

每個人也想得到別人的關心/疼愛,esp 無能力的人。一個笑容/一句問候,可能,巳是老人家最想得到的"對待"了。而不是不停被罵/被綁/被厭棄。無人想自己變成那樣"乞人憎"的。

當然,在惡劣的環境中,仍能"笑得出,看得開",我仍要學習。

大家一起加油!

寶石宮

MM2005 發表於 19-3-6 19:44
各位jm大家好啊!
好耐無入來了,
近來都是在公海睇一圈好快都走,

大家好,hi MM2005. 好耐冇撞見你,我都係入嚟撐下場。
而家得返一位腦退化家人需要照顧,行得走得,所以又唔係好多嘢需要擔心住。 見(醫護健康)好多關於長者嘅post都冇人回應,識就答咗兩句。
大家要努力,照顧家人之餘,都要保持身體健康同舒緩壓力
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

hker 發表於 19-3-6 22:22
crystal 媽咪,謝謝妳為長者及照顧者發聲!我們不是沉默的一群。

近日,我忙著讀護理的課程(我的夢理/ ...

hello hker樓主,唔駛多謝。我都係咁啱見到老細啫,都冇諗過夠膽向佢提出。
而且我講嘅都係事實。
好犀利呀!!你要考護士牌,要讀幾耐呀! 上次我講話讀書,最終暫時冇實行。
因暫時仍有腦退化家人要照顧, 一個星期有幾日住喺我度。我同佢去老人中心參加活動,喺屋企又出啲工作紙畀佢訓練下,所以暫時擱置或者遲啲先
希望你有時間都入嚟分享下或解答下其他會員嘅疑難,因為相信你好有經驗。
佢哋有事講訂輪椅、尿片……我全部都喺香港購買,冇試過淘寶或者其他
畀心機讀書,爭取時間休息

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-6 22:30
hello hker樓主,唔駛多謝。我都係咁啱見到老細啫,都冇諗過夠膽向佢提出。
而且我講嘅都係事實。
好犀利 ...

"考入護士",是我的夢想/永不放棄的夢想。巳訂材料溫書中。(暫時HA沒開班。但年紀判了我死刑)

===
我在讀臨床助理。完了,會讀保健員,及抽血。我需要有牌才可入職吧?

===
總之,學海無涯。

===
中學時,我媽不停在半夜嘔血緊急送院,我慣了睡很少的。照顧我爸,我也是"當夜班"的。晚上讀書一流。哈哈!(現在,很多教學片在youtube! )

===

網購十分方便,樣樣也 "八"下,交流下。

*下一個aim, 香薰治療。我覺得,按摩+身體接觸+香味,對失智症的患者是有用的。

總之,失智症患者,腦袋可以壞掉,但內心的安全感及快樂感會長伴他們,直到心臟停頓的一刻。

各位,加油!

寶石宮

hker 發表於 19-3-6 22:53
"考入護士",是我的夢想/永不放棄的夢想。巳訂材料溫書中。(暫時HA沒開班。但年紀判了我死刑)

===

淨係抽血我都頂唔順,護士幫我抽,我會震到喊。
唔單止係有心,仲要有膽量。加油

hker    發表於 19-3-6 23:55

伯爵府

hker 發表於 19-3-3 00:54
各位的祝福,支持,收到了!

願所有同路人(esp腦退化) ,也感到"being supported" 。

jm, 你終於出現了

我記得當年我寫保良局的感謝信時,
大慨係話有保良局的幫忙令我不感覺孤獨冇人幫。
照顧真係好勞累,
差唔多每日都有新挑戰,
身心金錢都好大壓力,
無辦法,
盡力去做,
我好感恩我爸到臨走果日都冇入到老人院。

well,我其實都迫緊自己要改变,
盡量啦,
不過坦白講,
我唔想自己咁長命,
最好俾我退休幾年後就走,
唔使捱。

你唔係信上帝咩?
点解会講起乜乜法王?

侯爵府

hsbc005 發表於 19-3-7 01:20
jm, 你終於出現了

我之前也有出現。我們時間不對。
====
主是十分寵我的。一年前的聖誕(Dec, 25) ,我爸入院,感染肺炎而致多重衰竭。一年後的聖誕正日,天父接走他了(我想他幾點走,天父準時接他走。很神奇!)。

這一年間,照顧他,我遇到前所未有的困難。(我媽在生,也是雙腳截肢的,但她年輕,照顧她不難)。失智症患者,麻醉了整個人,像被全身麻醉的模形公仔一樣,但這是一個要吃要痾的模形公仔。

我感受良多( 也學到很多!)。我十分想入行去協助其他人。只有親歷其景的人,才能(盡量) "勿忘初心",用那份tenderness 去面對所有厭惡的行為及污物吧?e.g. 發脾氣/打人/半夜不停叫/大小便/嘔/等等。

我也不知了。。。。盡力啦!

===
我現在chur 到很盡。應該不會太長命

===
"居家安老" ,名字相當動聽。香港的居家寧養服務,鎖死了患cancer 的人。老人家?各安天命。最易解決,就是請個工人。但當老人家身體進一步變差時,工人也搞不掂,又點呢?三時五刻又入院,被五花大綁?(因我爸拔喉!博愛醫院上下員工也是十分好!)。。。回診所抽血/抽尿,對一般人來說,十分輕易。對我們來說,荊棘滿途,時時怕長者捱不住往來的路程而暈了。

總之,點滴在心頭。。。

Tenderness

====
我最感恩,我爸一直也會笑,會啍歌仔的(聽到聖誕歌)。臨走前個多月,我無啦啦愛上拍片。video 中的他,像baby的可愛。(看過的人,也是這樣說)。當然,打人/掉野/發脾氣等等,差不多每天也會做。

====
我很感謝天父對我們家的恩典。所以,更加想"推己及人"。試試投身這個行業,考驗自己的"tenderness" 有多"堅"

*天父是十分寵我的,我知!我一時是基督徒,一時是佛教,最近是天主教。哈哈!但衪的恩惠,一直在我旁。我知道的。

====
我喜歡老人家,我想見到每個老人家也是開開心心的。在長命120歲中,荷蘭的老人,非常快樂。

===
*我沒時間寫感謝信。真的太忙。我爸一走,我一直忙。我真的十分感謝博愛醫院(5C) 的同工。他最後入院的房間,每個staff也是非常好。他們忘到嘔(很多呼吸機),但從沒喝罵拔面罩的病人。總之,公立醫院的醫護,在我眼中,是十分優勝的。她們忙到嘔(病人不停叫),護士不停走來走去,我見到也頭暈。

crystal媽咪    發表於 19-3-7 10:59

大宅

[失智症患者,腦袋可以壞掉,但內心的安全感及快樂感會長伴他們,直到心臟停頓的一刻。]對樓主這句說話真認同不過。因對此的信念,經常陪伴及照顧腦退化長者,多一同做些可令她開心的事,雖然長者基本很快忘掉曾發生的事,例如她常說去飲茶,但去到又只坐一會便要走,而回到家已忘了剛飲完茶,但總是每星期放假也去,總希望她會開心

翡翠宮

hker 發表於 19-3-6 22:22

近日,我忙著讀護理的課程(我的夢理/ ...

知你忙都不敢找你,但真是真心佩服你,
做照顧者多年,現自由身還愛服務弱勢長者,那份熱誠,愛心,體力不是人人做到

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-6 22:25
大家好,hi MM2005. 好耐冇撞見你,我都係入嚟撐下場。
而家得返一位腦退化家人需要照顧,行得走得,所以 ...

是啊,我又少上來

翡翠宮

hsbc005 發表於 19-3-7 01:20
jm, 你終於出現了

那個鋪你問我近況,我在這裡答你吧!
媽巳派了院舍,現我兩餐都去餵,但唔多肯食,我都好煩惱。

伯爵府

MM2005 發表於 19-3-8 15:27
那個鋪你問我近況,我在這裡答你吧!
媽巳派了院舍,現我兩餐都去餵,但唔多肯食,我都好煩惱。
...

試吓自己煮帶去俾你媽食,
可能食唔慣那兒的飯餸,
買加營素俾佢飲,
補充營養,
有可能佢唔習慣新環境,
如果你唔介意,
可以試下陪佢一齊再院舍食飯,
多啲陪佢,
幫佢熟習新環境。
你媽入咗院舍幾耐?

寶石宮

MM2005 發表於 19-3-8 15:23
是啊,我又少上來

我睇到你覆其他人啦
你一日要餵兩餐,好辛苦。我以前只會假期先至一日去兩次

有空入來傾吓偈,已好少見到你

伯爵府

hker 發表於 19-3-7 02:33
====
主是十分寵我的。一年前的聖誕(Dec, 25) ,我爸入院, ...

知道你安好就好了
唔覺唔覺我哋都好似在呢個post認識咗好耐,
全賴我哋家中長者將我哋連繫在一起,
有同路人一齊傾下講下呻下,
日子真係會易過啲,
同埋感覺在照顧的路上會冇咁孤獨。
姊妹得閒上嚟吹下水,
我久唔久路過會上嚟八下。

照顧我爸照顧得好的醫護,
我都有寫感謝信畀佢哋,
特別係睇咗我爸幾年腦退化的老人科Tong醫生,
雖然我爸爸走咗都 差不多兩年,
但我久唔久都會想起佢,
真正做到關懷病患同家屬的醫生。

伯爵府

hker 發表於 19-3-7 02:33
====
主是十分寵我的。一年前的聖誕(Dec, 25) ,我爸入院, ...

我同你唔同,
就係因為身歷其境過,
所以唔想再面對,
有次我去醫院睇醫生,
見到個坐住輪椅插住胃喉嘅伯伯,
又勾起咗我回憶,
絲絲感覺又湧上心頭。

不過我好鍾意聽你講你爸爸的事,
你爸爸好多嘢講。
唔知你信唔信有啲好似叫第六靈感,
我爸走嘅時候就有呢種感覺,
所以你爸爸走之前一個月你就開始拍video,
我都有少少類似嘅經驗。

冇錯,照顧我爸爸同照顧我媽又係兩種經驗,
你媽好像是肝cancer走的,對嗎?
我媽也是肝cancer走,
阿媽冇昏迷嘅時候仲可以同我講嘢,
但我爸已經講唔到嘢,
好多嘢都要靠自己留意同埋估,
因為我爸唔識話返畀我聽。
總之都係嗰句,
差不多每日都有新挑戰,
不過經過照顧兩個老人家嘅經驗,
自己又確實學多咗好多嘢知多咗好多,
可以留返嚟畀自己老咗時用,
如果我到老時仲記得的話。

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-8 16:41
我睇到你覆其他人啦
你一日要餵兩餐,好辛苦。我以前只會假期先至一日去兩次
...

唔知西瓜妹妹媽媽間院舍近唔近西瓜妹妹屋企?
如果唔係一日去兩次其實都好忙。

首頁

尾頁

跳至