醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hker 發表於 19-7-22 21:52
忙鬼c 我!

針對元朗呢,我今早接電話接到現在(問候我,不是粗口問候呀!哈哈!) 很心痛香 ...

我諗起你住元朗,
昨晚又攪單咁野,
所以上黎問吓你点?
冇事就好了!
近排小心d啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

忙鬼c 我!

針對元朗呢,我今早接電話接到現在(問候我,不是粗口問候呀!哈哈!) 很心痛香 ...

讀書真係辛苦,又要實戰
天氣熱,小心呀!
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

hsbc005 發表於 19-7-23 01:09
我諗起你住元朗,
昨晚又攪單咁野,
所以上黎問吓你点?

唉!成個香港也杰。無言!

===
Thanks!

===
我工人也調了給朋友了。現在獨居,原來超爽!哈哈!(但我工人放假,有回來找我們,也免費清潔我的屋。她本質真的算ok啦!)

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 06:49
讀書真係辛苦,又要實戰
天氣熱,小心呀!

哈哈!大家咁話。我老了,想讀書,也未必有人給我機會。 (sad but true! )

所以,很珍惜每個學習機會(始終,老師們比我的經驗豐富!esp 資深護士)。

===
THX!妳個頭像很可愛,感覺是充滿喜樂及慈祥的樣子!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 19-7-23 10:00
哈哈!大家咁話。我老了,想讀書,也未必有人給我機會。 (sad but true! )

所以,很珍惜每 ...

我暫時放棄讀書了
照顧家人、勞心勞力,成日激到我快吐血

你好勤力,繼續學習,投身護老行業。我現集中老人中心做義工

#個頭像是bk早年活動poster的,有好多款,呢個好可愛

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-7-23 11:23
我暫時放棄讀書了
照顧家人、勞心勞力,成日激到我快吐血

見到妳第三幅圖,無名火起 BK幾時尊重過護老的討論 ?

===
可能我爸是男人,我覺得,伯伯真的好像易相處一點?(老人院所見也是)。

我喜歡老人家(覺得他們很無助),而且,我不怕屎尿痰血等等。(老人院所見,她們玩完便便,護理員仍細細聲行過去,問婆婆玩什麼?一直拖著她的手,慢慢為她清潔。)

這一行從業員,能見到善解人意的,我覺得是"執到"了。始終,人工待遇也差(工時又長)。工作環境"惡劣",esp 私營的。房又細,床又矮,很難做護理呢!

===
我希望,我老了,也會被善待。所以,今天,仍有心有力,很想善待老人家。
而且,這行工作很穩定,不怕失業。作為 caregivers "復出"的職業,我覺得不錯。(畢竟我們跟社會脫了節,無人喜歡培訓"中老"; 之前薪高權重的posts, 可能更大鑊? )

===
義工好呀!跟同路人相知相交,助己助人!

===
名咀Oprah Winfrey 說過,self-discovery+the power of service,是一個成功的人生。

===
年齡,我是大了一點! 但不代表我沒有青年人"錦繡前程"的夢。哈哈!而且,現在,60歲才是中年。哈哈!

大家加油啦!

寶石宮

hker 發表於 19-7-24 14:02
見到妳第三幅圖,無名火起 BK幾時尊重過護老的討論 ?

===

要唔要delete第三張相呀?
我哋又爭取過、post又講、之前我見到老細都有同佢講過……
我係怕你體力上辛苦
講起屎屎尿尿,今日老人中心有一個老人家同我講佢肚痛?要返屋企。佢唔知已遺便,即刻搵職員陪佢上樓。
我應該之前都有同你分享過我都好怕。今日都ok啦!
繼續一齊努力,得閒傾下計

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

hker 發表於 19-7-23 09:49
唉!成個香港也杰。無言!

===

27号唔知攪唔攪元朗,
你自己1個要小心d呀,
冇乜事唔好落街,
唉,我個區都中,
睇怕全港18區冇1幸免。

我都係一個人住,
2個工人一早炒曬啦,
好清靜, 還我淨土
我工人有曾經搵過我,
我唔想要免費清潔,
因為我清潔得仲乾淨。
我有第一個炒咗個工人的陰影,
我唔會再當佢地係自己人。

伯爵府

忙鬼c 我!

我同你相反,
我係可以hea的話不会郁果種人
個腦都係諗点樣可以再hea d
所以煲劇啱我d,
煲番以前錯失咗既劇,
讀書我想讀登記護士,
不過時間唔就我份工,
無法了。

題外話,
果日和你地傾完,
當晚又夢到我爸。

男爵府

腦退化老人家大便,是否好難知道佢地大便頻率?

侯爵府

Kennedyjason 發表於 19-7-27 15:57
腦退化老人家大便,是否好難知道佢地大便頻率?

係架,真的要靠照顧者去記錄(早期/早中期的腦退化患者,仍可自己說出便秘問題吧?)。

侯爵府

hsbc005 發表於 19-7-27 01:02
我同你相反,
我係可以hea的話不会郁果種人,
個腦都係諗点樣可以再hea d,

昨天班喪屍入來攪事,元朗四圍也有被破壞痕跡 。不知班衰野光復什麼鬼!

===
妳時時夢到爸爸的?我好像只夢過一次?(但我真的太忙。哈哈!沒什麼時間)。

煲劇我也喜歡。什麼也不理,全情投入劇中。(又可學語文) 。

===
我真的很想考到護士資格(不是為人工)。老友記,面對死亡的過程,需要很多專業及有心人去協助他們。保健員,只是200+ 小時。護士,是1400小時。不論傷口護理/藥理/尿喉認識等等 ,也深入學習很多吧?

不知了。so far, 可讀的及可報的我也盡晒力。哈哈!其他?交給上天吧!

只要幫到老人家,什麼posts 我也想做(我老了,不需為職位/人工而煩。我只想 second-life 活得有意思,隨意願而行!不是偉大。有些人,見到小朋友很開心,我見到老人家很開心。This is it.

複式洋房

回覆樓主:

大家好,我老爸腦退化開始嚴重咗,晚晚都瀨尿但又唔很用尿片搞到晚晚冇覺瞓,好辛苦。

寶石宮

tabo2017 發表於 19-7-30 22:20
大家好,我老爸腦退化開始嚴重咗,晚晚都瀨尿但又唔很用尿片搞到晚晚冇覺瞓,好辛苦。
...

我家人都唔肯用尿片
我買好似小朋友學習褲嗰啲畀佢,咁你要墊床

大宅

tabo2017 發表於 19-7-30 22:20
...

你可以去真善美買 成人褲仔畀你爸爸著
丹麥雅保abena 呢隻係消費者委員會 測試最好吸水力最好嘅 同埋皮膚唔會敏感
我哋 用咗好多唔同嘅牌子
覺得呢隻真係最好
因為瞓覺時間好長
如果驚漏尿可以再買埋佢嘅片心
咁就比較安全啲
再加埋即棄床墊 咁就萬無一失

複式洋房

pocanhontas101 發表於 19-7-31 17:42
你可以去真善美買 成人褲仔畀你爸爸著
丹麥雅保abena 呢隻係消費者委員會 測試最好吸水力最好嘅 同埋皮膚 ...

謝謝兩位, 我試下買尿褲比老爸試

寶石宮

tabo2017 發表於 19-7-31 20:33
謝謝兩位, 我試下買尿褲比老爸試

不用客氣
照顧長者,照顧者都係辛苦
一同努力

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hsbc005 發表於 19-7-22 18:38
唉,老人家就係咁,
唔係哩度損就果度出事,
好脆弱。

係囉,都煩吓。
最近用了較潤的紅皮膚都有好轉。

首頁

尾頁

跳至