想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

同c6都係30,備孕中7月時去左做婚前檢查,
好唔好彩check到有多囊
上網睇amh人地一般都係2-6左右,
多囊都係9-1x左右,但我check到29.幾,
係咪即係好嚴重?

黎梗都諗住睇中醫調理,同做返運動。
而body check果到就講到無咩野,話荷爾蒙果d都正常,遲幾年生都得,
到想生bb可以去打排卵針就得,我好驚會試好耐都唔得><
應該去睇婦科醫生好d定去睇不育科醫生好d?想問各位jm有無邊位醫生可以介紹?
上個月開始有食月見草油同埋葉酸,除左肌醇外重可以食咩supplement會有幫助?
謝謝。

大宅

回覆樓主:

我都想知

大宅

rec 發表於 17-8-18 00:08
上網睇amh人地一般都係2-6左右 ...

請問你係邊度做呢d檢查? 做完有醫生講解嗎?謝謝

大宅

Happylau007 發表於 17-8-18 22:21
請問你係邊度做呢d檢查? 做完有醫生講解嗎?謝謝
我搵body check公司做,由護士講解的
比醫生check平d,但相對無咁詳細

男爵府

rec 發表於 17-8-18 00:08
上網睇amh人地一般都係2-6左右 ...

你經期嚟得好正常嫁?check到多囊起碼你知問題所在,唔洗行冤枉路吖!
單睇數字29.幾係好嚴重,睇下你地有幾急住生,好急就睇生育科,不過好多jm有多囊都可自然懷孕的,情緒好影響多囊,唔好咁擔心先!
我多囊amh 17.8 d經期由36-140天不等,完全捉唔到,但有一排keep住日日做運動,可以控制45日內嚟,可惜自己堅持四五個月後見肚皮無消息就放棄了。我都有食月見草油同肌醇,但唔覺經期有準到,另外有食Q10同卵子維生素,改善卵子質量。

大宅

c9b 發表於 17-8-19 01:43
你經期嚟得好正常嫁?check到多囊起碼你知問題所在,唔洗行冤枉路吖!
單睇數字29.幾係好嚴重,睇下你地有 ...
唔正常ga,每個月都會黎,但每個量好少同埋,會黎成2~3個星期。
我諗住去排左政府不育科先,再睇下中醫同私家
我都好怕運動堅持唔到,本身返工已經好忙,又好攰
你食左幾耐見草油同肌醇?同埋你食咩牌子ga?

男爵府

rec 發表於 17-8-19 13:02
唔正常ga,每個月都會黎,但每個量好少同埋,會黎成2~3個星期。
我諗住去排左政府不育科先,再睇下中醫同 ...

下,你個個月都嚟,但嚟兩三個星期,咁咁咁你快d睇中醫調理,政府不育都先排,因為無咁快有得睇,至於私家你可以睇睇子宮卵巢輸卵管有無咩特別先,如果你揾私家不育醫生,多數叫你iui/ivf,都係有錢就做得,但你最好先調理一下身子再做,如果唔係傷心又傷身,荷包又傷!
我起iherb買,食now果個牌子,都食咗超過一年。

大宅

回覆樓主:

唔好失望 !! 我都有多囊。。但無為意係咪嚴重。。仲有子宮肌瘤!

我period 係40拎日-50日先黎一次架。。排卵期果陣要check 住。。

我bb 半歲大喇

大宅

c9b 發表於 17-8-19 13:26
下,你個個月都嚟,但嚟兩三個星期,咁咁咁你快d睇中醫調理,政府不育都先排,因為無咁快有得 ...
其實本身已經睇梗中醫,因為缺鐵性貧血,黎梗會拎埋份報告比中醫睇,都要調理好個身體先。
等我問下中醫食唔食得先,食得都要食q10同肌醇
但你食左有無用紅d捕捉到排卵?

大宅

pigpig1223 發表於 17-8-19 13:27
唔好失望 !! 我都有多囊。。但無為意係咪嚴重。。仲有子宮肌瘤!

我period 係40拎日-50日先黎一次架。。排 ...
請問你試左幾耐bingo?用紅d check到嗎?我用紅d同體溫係係完無捕捉唔到。。。。
我怕我無咁好耐性

複式洋房

pigpig1223 發表於 17-8-19 13:27

我period 係40拎日-50日先黎一次架。。排 ...

我都係1個月多d先黎一次 會唔會都係多囊

男爵府

rec 發表於 17-8-19 21:23
其實本身已經睇梗中醫,因為缺鐵性貧血,黎梗會拎埋份報告比中醫睇,都要調理好個身體先。
等我問下中醫食 ...

我懷孕前半年先開始淘咗紅d嚟玩,因為多囊所以每日都見到有淺控,但係亦會有日突然深色到同對照線一樣(不會像正常經期者接近排卵日會慢慢加深粗,排卵後再慢慢變淺色),之後大概14-16日就嚟經期。我唔肯定同食Q10,肌醇有無關。
你一個月內不停流血兩三星期,缺鐵性貧血唔出奇,睇下中醫俾咩意見你啦!

大宅

c9b 發表於 17-8-19 23:21
我懷孕前半年先開始淘咗紅d嚟玩,因為多囊所以每日都見到有淺控,但係亦會有日突然深色到同對照線一樣(不 ...
因為多囊所以每日都見到有淺控<-之前試左2個月,都係一樣,都check到無咩心機
今日拎埋report去睇中醫,佢話係單邊有多囊,中醫叫我搞掂個貧血先,會開重藥比我,
希望配合埋運動會有好轉

男爵府

rec 發表於 17-8-20 22:49
因為多囊所以每日都見到有淺控<-之前試左2個月,都係一樣,都check到無咩心機
今日拎埋report去睇中醫, ...

你每個月都有經期到,且長達兩三星期,但你連續用紅d兩個月揾唔到(深色)排卵日,我擔心你根本check住果兩個月係無排卵,因為有經期唔等同有排卵!
你中醫咁堅,睇驗血報告可以知道你單邊多囊...咁佢有無話你點解貧血?又點解嚟經嚟咁耐?

複式洋房

回覆樓主

樓主可唔可以介紹bodycheck公司比我
我一直知道有多囊,但一早排緊政府,唔知啲指數係點
我宜家食緊中藥調理,同每日食肌醇
加一星期三日運動

大宅

mrssheep64 發表於 17-9-5 16:44
樓主可唔可以介紹bodycheck公司比我
我一直知道有多囊,但一早排緊政府,唔知啲指數係點
我宜家食緊中藥調 ...

我婚展join的
基本上係check amh 同埋有照超聲波check到的
Check左之後再check就知道食中藥同肌醇
做運動對自己有無幫助

我依家每日都有跳繩
食中藥,肌醇

我本身都有排政府掃科
要十二月先照超聲波

你排不育定婦科?

複式洋房

rec 發表於 17-9-5 23:20

我婚展join的

我兩樣都有排呀,仲排埋內分泌科
我都開始緊食肌醇同中藥
齊齊加油

大宅

回覆 rec 的帖子

我都係婚展join婚前檢查,但份報告無呢啲既,請問你係唔係照陰超檢查?你檢查呢啲大概幾錢丫?Thx

大宅

Ryoko214 發表於 17-9-8 01:00
回覆 rec 的帖子

我都係婚展join婚前檢查,但份報告無呢啲既,請問你係唔係照陰超檢查?你檢查呢啲大概幾 ...

唔係陰超
係超聲波
荷爾蒙果d加錢驗的
Total 2600兩位

大宅

rec 發表於 17-9-5 23:20

我婚展join的

請問樓主食緊邊隻q10同肌醇呀? 我都係多囊,想食定準備下,而家睇緊中醫

首頁

尾頁

跳至