烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

手痕痕試下搞搞新意思,將饅頭變下樣,希望吸引到小朋友食多啲啦,技術麻麻,整得唔係咁靚,多多指教~

材料:
鮮奶/水 120ml (微暖)
糖 20g
酵母 2g
椰子油 8g (或其他植物油)
中筋粉 180g
黑芝麻粉 20g

麵包機做法:
1)將所有材料順序放入麵包機,選擇攪拌麵團功能,大約攪拌15分鐘,不需要等發酵,直接取出麵團滾圓靜置10分鐘。

2)將麵團用桿麵棍桿成長方型,盡量將麵團中的空氣壓走,然後摺成三摺
(此步驟重複做2-3次或以上)

3)麵團桿成長方型,切1cm闊麵條,將麵條輕輕搓成圓條,取三條打一個結,將頭尾收底,最後整理一下外型放蒸包紙上。
(想簡單唔整花卷嘅話,可以將麵團桿成長方型後,掃水卷實然後切件做普通芝麻饅頭,再去步驟4)

4)開鑊將水加熱至用手感到微暖,將饅頭放鑊中加蓋發酵30分鐘。

5)發酵完成直接開火,水滾後中大火蒸10-12分鐘,熄火後不要立即打開鑊蓋,等15分鐘左右先開蓋,否則饅頭會回縮變巢皮。

溫馨提示:
蒸包時記得拎木筷子攝於鑊蓋,留條罅疏氣,可以大大避免倒汗水滴到包面唔靚仔。

Mimikok    發表於 17-9-6 14:17
FiFiMa    發表於 17-8-22 17:32
coo1068    發表於 17-8-18 11:13

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

lamlam

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

靚過出面買

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

伯爵府

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章

大宅

回覆樓主

好靚!黑芝麻粉要在烘焙店買嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

大宅

Guppy_fish 發表於 17-8-22 11:32
好靚!黑芝麻粉要在烘焙店買嗎?

我喺超市買嘅,點X綠我都買過,總之係黑芝麻粉就可以,除咗整包之外,我有時會加1-2匙落奶/豆漿。

公爵府

好靚啊~~~

大宅

回覆樓主:

大宅

整得好靚好靚,謝謝食譜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至