夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同老公係外國認識,拍拖10年,結婚3年。
已經有一個2歲小朋友同一個就出世嘅小朋友。

以前係美國,生活無香港咁多姿多彩,我每日返full time,佢返part time,大家有講有笑,都好開心。後來返嚟香港就決定結婚,我都好多謝佢盡量都滿足我想擺酒結婚嘅心願,錢係大家一齊出嘅,只係佢係怕麻煩嘅人。

因為佢屋企人都係外國,所以婚後係我屋企住,我爸爸媽媽都係好隨和嘅人,所以都覺得無所謂。

老公有一班"一世朋友一世兄弟",由中學識到宜家,出親去都起碼最少10個人,當中有男有女,不過都唔係重點,重點係我覺得兄弟情比我哋重要。其實諗返轉頭,結婚當日,佢可能同啲兄弟玩得開心過同我結婚,不過明白嘅,一世兄弟嘛,我同佢拍拖幾耐就識咗班兄弟幾耐,佢班兄弟係幾好玩,什至對我都唔錯,所以無呷醋嘅存在,只係想老公顧家痴家多啲啲啲啲。

到生咗小朋友,就覺得佢完全未ready做爸爸,仲未玩夠(我肯肯定佢無小三,無玩女嘅,唔好問我點解咁老定,我答你唔到,可能就係一個信字),比起生小朋友前,佢同啲兄弟已經少咗出去,但一出去就飲到第二朝先返,所以多得我父母幫忙照顧大仔,由期有咗第二胎,我爸爸同大仔沖涼嘅次數應該多過我老公,好彩我爸爸同媽媽好enjoy湊孫。我爸爸媽媽嘅耐性比老公好好多,好似大仔有時喊,無論咩時候,老公都係覺得佢扭計,無論係個仔想瞓,想食嘢,佢都覺得係扭計。好似近排細佬就出世,哥哥可能有啲呷醋,好痴我,又真係多咗扭計喊,但老係完全無耐性去理解佢喊咩,會擺出一副無奈樣,覺得煩嘅樣,所以即使我個肚已經籮咁大同恥骨勁痛,都要抱,全因個仔都未識講佢想要咩,佢想點。

但佢又未至於完全唔理個仔,佢都會有同個仔玩,個仔仲會玩得好開心添,但老公每日對手機嘅時間應該多過對我同個仔。

我諗呢啲就係又愛又恨,我成日呢頭諗完佢唔好嘅嘢,轉頭又會幫佢兜。

好矛盾嘅愛情感情。

多謝你哋用時間去睇

瑪瑙宮

佢家人唔响度, 又住人地屋企, 雖然係叫一家人, 我以前同 ex 99 住左 4 年, 我都唔覺得係我屋企, 點都係人地屋企黎, 所以佢鈡意見 fd , 可以理解.

我諗除此, 除對細路無乜耐性, 佢都無乜缺點吧.

大宅

Nancy20090615 發表於 17-8-19 20:49
佢家人唔响度, 又住人地屋企, 雖然係叫一家人, 我以前同 ex 99 住左 4 年, 我都唔覺得係我屋企, 點都係人地 ...

你講得都啱嘅,我都覺得佢屋企feel唔到家庭嘅感覺,但我爸媽對佢一定好過我奶奶對我,但始終唔係"自己"屋企,所以我都明白佢鍾意見朋友嘅

有時我唔鍾意佢嘅係,佢好似將照顧小朋友生活上嘅責任落咗我同我爸媽到姐。

可能做咗媽媽就希望個老公可以盡多啲做爸爸嘅責任,同埋加上有我自己爸爸咁大個比較,老公真係輸哂

所以我對老公真係又愛又恨囉。

瑪瑙宮

angelaine627 發表於 17-8-19 22:10
你講得都啱嘅,我都覺得佢屋企feel唔到家庭嘅感覺,但我爸媽對佢一定好過我奶奶對我,但始終唔係"自己"屋企, ...

目前已好理想, 對小朋友大 d , 識得纏佢嗲佢, 佢自然想見你地多 d , 比 d 時間.

男爵府

回覆:就算點,都係自己揀嘅,只係想搵個地方發洩一下

唉!睇完我覺得佢身在福中不知福?不過好多男人都是冇乜耐性揍小朋友算把啦!你父母真是吾話得出心出力,你又就生有排忙要對父母好啲!

水晶宮

回覆樓主:

咁你老公係香港人定外國人呀?

大宅

angelaine627 發表於 17-8-19 20:03
同老公係外國認識,拍拖10年,結婚3年。
已經有一個2歲小朋友同一個就出世嘅小朋友。

你老公都係唔夠顧家,對小朋友唔夠耐性啫,其他事都冇咩問題,其實算唔錯架喇,人無完美吖嘛⋯⋯ 兩夫妻最重要係互補長短,咁先叫合拍,可以互相倚靠,關係先長久架。

大宅

tammy2008 發表於 17-8-20 00:17
咁你老公係香港人定外國人呀?

香港人,佢哋之前移民去外國

大宅

s7824 發表於 17-8-20 00:34
你老公都係唔夠顧家,對小朋友唔夠耐性啫,其他事都冇咩問題,其實算唔錯架喇,人無完美吖嘛⋯⋯ 兩夫妻最 ...

我都明嘅,所以開個post純粹想將心入面少少諗法講出嚟,舒服啲姐。

多謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

理解明白你想呻下,抒發下情緒。
當你唸佢嘅缺點時候,不如又唸下佢優點,我相信每個人都有優點缺點,有時候攞個平衡點,自己都舒服d...

大宅

Nancy20090615 發表於 17-8-19 22:23
目前已好理想, 對小朋友大 d , 識得纏佢嗲佢, 佢自然想見你地多 d , 比 d 時間. ...

宜家都成日爸爸爸爸㗎啦,但得到回應嘅機會唔多。老公應該唔會為將來個仔唔痴佢而擔心,唔會後悔掛。

大宅

s7824 發表於 17-8-20 00:34
你老公都係唔夠顧家,對小朋友唔夠耐性啫,其他事都冇咩問題,其實算唔錯架喇,人無完美吖嘛⋯⋯ 兩夫妻最 ...

係嘅~

大宅

Angelice-BeBe 發表於 17-8-20 01:15
理解明白你想呻下,抒發下情緒。
當你唸佢嘅缺點時候,不如又唸下佢優點,我相信每個人都有優點缺點,有時 ...

所以我成日都自己嬲一陣,吞下去就算啦。

瑪瑙宮

angelaine627 發表於 17-8-20 10:51
宜家都成日爸爸爸爸㗎啦,但得到回應嘅機會唔多。老公應該唔會為將來個仔唔痴佢而擔心,唔會後悔掛。
...

才兩歲好多方面仍然倚賴大人照顧, 又餵食又換片暗瞓教, 應該重要沖奶, 剪食物之類, 係會令人無咁有耐性. 我見街 d 父子 (囝起碼幼小), 好過濟.

大宅

Nancy20090615 發表於 17-8-20 10:54
才兩歲好多方面仍然倚賴大人照顧, 又餵食又換片暗瞓教, 應該重要沖奶, 剪食物之類, 係會令人無咁有耐性. ...

你所講要做嘅呢啲基本上都係我做,好在阿仔食媽媽奶大,戒咗啦,宜家飲鮮奶,已經少咗功夫。
出街食飯永遠都係我餵完仔先食,佢就自己由頭食到尾,除非個仔周圍走就佢追囉

瑪瑙宮

angelaine627 發表於 17-8-20 11:17
你所講要做嘅呢啲基本上都係我做,好在阿仔食媽媽奶大,戒咗啦,宜家飲鮮奶,已經少咗功夫。
出街食飯永遠都係 ...

出街前又洗面擦牙同佢換衫, 出街又執袋帶尼樣果樣, 个細路唔識自己抺汗的, 好多野要留意要跟, 係你照顧, 你照顧咪唔得閒理老公囉, 大左自己擦牙洗面換衫, 就咁跟佢行出街會好好多的.

琥珀宮

回覆樓主:

算係咁

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛唔開心,香港地10個男人有9個都係對住手機多過對住自己小朋友,但我覺得佢肯付出時間陪下小朋友都衰唔晒嘅,慢慢黎啦… 我大仔小時候我老公除左基本照顧外都好少同佢玩,而家3歲喇,成日主動叫爸爸陪佢睇書,陪佢去公園,老公都肯乖乖就範

公爵府

回覆樓主:

好難改架喇,都咁耐,人都係有優點同缺點,俾啲時間佢,同埋多啲帶佢一齊參加親子活動,俾佢你老公多啲感受家庭嘅溫暖,睇下會唔會多啲心機擺係屋企

侯爵府

回覆樓主:

算啦 我老公咪又係咁 我直情係嫁左比部電話 而佢 好似娶左部電話咁 愛電話多點

首頁

尾頁

跳至