自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

既然你呀媽默許,就唔好搞大件事去了,不過從此唔好再比一毫子你呀爸

公爵府

借題發揮,吾養老豆,拎埋亞媽果份,講自己保管,怕亞媽心軟,被老豆呃去養吾知邊個,樓主係心痛尼D錢,自己冇份,可能我講得太直接,勿插
期待2019

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 KITTY0328 的帖子

你媽知道但決定啞忍,是她的選擇,
可能佢諗住已經咁大年紀,
為面子或唔想煩,
亦可能佢唔想俾大陸雞坐正,
你作為女兒可以做的是照顧好媽媽,
帶媽媽旅行丶飲茶,
你爸爸大多時間上左大陸,
你就唔需要理佢,
千祈唔好踢爆,
以免你爸爸判par。

男爵府

BLACKYAN 發表於 17-8-19 21:50
SOR,如果我媽或我無做錯事,我接受不了,我會直接脫離關係,到佢俾人攞哂$,唔好搵我,我唔想見到 ...

x2

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

candice0088 發表於 17-8-19 22:58
我會接受爸爸既決定。佢係對媽媽唔住。但爸爸都有份養大我。對我供書教學照顧我...佢私人事唔會令我同佢脫 ...
但我認為你表姐好野噃。受害人係你阿姨,即是你阿媽的姊妺,
你仲同情個出軌男?
出軌男咁「可憐」,
又唔見個小三收留佢?!

男爵府

回覆樓主

其實樓主你的case, 同我地之前啊公啊爺年代時有點似!果時響60-70年代,香港經濟起飛,好多人偷渡,好多時內地一個老婆,香港就一個老婆,同香港果個老婆就落地生根

不過果代的女人忍耐性大,點分大家
定細? 錯的是男人,女人還是留多兩個$算罷啦,是嗎

大宅

2018復活節勳章

soso1227 發表於 17-8-21 14:11
你仲同情個出軌男?
出軌男咁「可憐 ...

受害人係我大舅母。出軌男是我大舅父。 同情佢係因為佢對我不差....細細個時都好錫我地。我媽得一個大哥...
佢兩公婆既感情事。關我咩事...我只係見佢天寒地凍 訓公司 我比煲湯和棉被佢...佢個女點對佢 。我唔理...但佢始終係我大舅父。係錫我既大舅父...咁佢地斷絕關係 唔通要我地都斷嗎?做唔出...而且大舅父將自己既錢都比晒4個仔女 生活。養到佢地讀完大學個個而家有頭家...趕個老豆走。 唔覺得表姊有幾好。

大宅

2018復活節勳章

soso1227 發表於 17-8-21 14:11
你仲同情個出軌男?
出軌男咁「可憐 ...

係我大舅父唔去人地度訓啫。唔係個女 人唔收留佢...佢訓公司冇出過一句聲博人同情。只是我媽有日搵佢食飯先知道佢住響公司。我個人認為好慘。可能舅父唔覺得。

公爵府

siuba 發表於 17-8-19 22:22
冇嘢可做,多關心媽媽吧……。

盡攞返d錢比媽咪就真,人財兩失會更傷

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

candice0088 發表於 17-8-21 20:56
係我大舅父唔去人地度訓啫。唔係個女 人唔收留佢...佢訓公司冇出過一句聲博人同情。只是我媽有日搵佢食飯 ...
你大舅父同你講係佢唔去個女人度瞓?咁奇特。如果佢愛小三,點解唔乘機雙宿雙棲?
會唔會小三係人妻?
現在你舅父同小三點?

子爵府

回覆樓主

唔需要接受。當路人甲乙丙,不要施以任何援手。

子爵府

回覆樓主

相信樓的case總有一個係左近,
我父母就係一例(下刪三千字)

其實我媽一早知,因各類原因而忍佢,
到某天男的自爆,我自己就從此無比家用佢了

而為免連少少積蓄財富都比個二奶謀埋,
我媽早年單方面申請離婚,兼立定遺囑,
從此個人開心哂!

至於二奶,又係另一typical 情節,
生左,申請埋來香港(我唔知佢點申請),
過左無耐就理個男人了!

男爵府

tsl130076 發表於 17-8-21 13:32
借題發揮,吾養老豆,拎埋亞媽果份,講自己保管,怕亞媽心軟,被老豆呃去養吾知邊個,樓主係心痛尼D錢,自 ...

我爸永遠不會過錢给我!而我從不問家人取過一元!我只是擔心我媽感受

大宅

2018復活節勳章

soso1227 發表於 17-8-21 22:46
你大舅父同你講係佢唔去個女人度瞓?咁奇特。如果佢愛小三,點解唔乘機雙宿雙棲?
會唔會小三係人妻?
現在 ...

其實佢地仲係拍拖既皆段。一直都冇一齊住過...小三係點都好啦。我只係覺得大舅母自己都有責任。婚姻係要雙方維繫...如果個老婆完全冇乜盡過老婆責任。有小三都好正路...不過人地感情係真實係點我都唔係訓響床下底我唔知...

佢地而家好sweet架因大節日父親節我都會同佢食飯..見到舅父肥肥白白間中聽佢講有人探佢班..帶埋湯飯比佢。 我都覺得好安慰。

佢而家住既地方都係我幫佢搵...平平地租夠兩口子訓...但以我所知就冇一齊住。

珍珠宮

畀面勳章

好多人都話唔再比錢老豆, 但其實佢唔包2奶, 自己都要比佢架啦.
我覺得按返平時照比錢, 但唔好再比多, 同埋自己多d陪阿媽就好.

阿媽都默許, 可能因為阿媽都覺得大家冇感情. 既然係咁, 你老豆又揾到個啱傾, 米由佢去. 阿媽都接受到, 點解做仔女唔可以接受呢?

可能自己都會老左同另一半冇晒感情, 但又係出面揾到個啱傾. 如果到時d仔女咁對自己會點?
愛情好難有對錯, 就算一齊大半世, 但未必可以走到最後.

珍珠宮

回覆樓主

想知樓主見到嗰刻係點做?

珍珠宮

醒目開學勳章

攞曬佢d$之後離婚

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KITTY0328 發表於 17-8-19 21:45
我媽媽一直知道,但當冇事發生!但今天给我親眼看見!我爸65歲,個女仔四十歳!做得他女~我最擔心媽媽如何看及 ...

佢死不悔改,點解要接受?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

DonnieBB 發表於 17-8-19 22:05
既然佢都當大陸係家, 我咪當佢透明, 錢唔過佢手, 我唔會幫人養2奶/出面d仔女。
俾人呃哂d錢都唔會理, ...

俾我應該都係咁做

首頁

尾頁

跳至