婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

3個月前去check個子宮瘤又大咗(emoji)成8點幾cm, 我諗應該都會去做手術拎走佢,因為越嚟越影響日常生活,但係我又未決定到揀微創定開刀。。 有無做過手術既JM可以一齊share吓睇法同感受?感激(emoji)(emoji)

水晶宮

回覆樓主:

我未做, 不過睇咗一個婦科醫生話我做唔到微創,開刀風險無咁高。 我依家都考慮緊開刀定搵出名微創嘅醫生
都希望有經驗 jm俾d意見

大宅

DonnieBB 發表於 17-8-22 11:15
我未做, 不過睇咗一個婦科醫生話我做唔到微創,開刀風險無咁高。 我依家都考慮緊開刀定搵出名微創嘅醫生:s ...

同問,有無jm有推介,想介紹比家人

複式洋房

回覆樓主

我都係做唔到微創,要做傳統手術,原因太多,可以的話緊係微創啦。

別墅

DonnieBB 發表於 17-8-22 11:15
我未做, 不過睇咗一個婦科醫生話我做唔到微創,開刀風險無咁高。 我依家都考慮緊開刀定搵出名微創嘅醫生:s ...

我下個月約咗去見醫生,應該會見2個唔同既醫生睇吓可以點做。。

別墅

freeloader 發表於 17-8-24 16:21
我都係做唔到微創,要做傳統手術,原因太多,可以的話緊係微創啦。

如果開刀的話,要休養好耐。。大小便應該都會有困難。。傷口喺個肚去廁所到時唔知點用力

別墅

回覆樓主

我係有多粒肌瘤(全部都細粒)最後用微創做,剛剛做完手術個半月,覆埋診照埋入面,康復進度良好呀!

大宅

回覆樓主:

我都有粒大。 做唔到微創。 下星期去照超星波睇下生完有冇細到。

複式洋房

mmichellee 發表於 17-8-24 18:52
如果開刀的話,要休養好耐。。大小便應該都會有困難。。傷口喺個肚去廁所到時唔知點用力
...

我是開刀的 ,切走了7cm 畸胎瘤及19 cm子宮肌瘤 ,記得第一次落床 時 ,需要人扶,手術後第一次小便 及 大便時真係好痛 ,有啲似火燒 ,不過第二日就好好多喇。

大宅

我都做左手術處分十幾粒肌瘤, 不過我唔係傳統開刀, 又唔係微創, 我做子宮肌瘤栓塞術

大宅

pigpiggirl 發表於 17-8-28 14:26
我都做左手術處分十幾粒肌瘤, 不過我唔係傳統開刀, 又唔係微創, 我做子宮肌瘤栓塞術 ...

即是點,我都考慮做唔做微創!

別墅

bhabes 發表於 17-8-26 21:01
我係有多粒肌瘤(全部都細粒)最後用微創做,剛剛做完手術個半月,覆埋診照埋入面,康復進度良好呀!
...

你做微創貴唔貴呀? 你最大果粒幾大?因為我怕太大粒拎唔到出嚟。。。

別墅

bobo_chan201314 發表於 17-8-28 01:36
我是開刀的 ,切走了7cm 畸胎瘤及19 cm子宮肌瘤 ,記得第一次落床 時 ,需要人扶,手術後第一次小便 及 大 ...

我就係擔心緊大小便個問題>< 同埋開刀的話,要請差唔多成個月假,唔知點好~

別墅

我都做左手術處分十幾粒肌瘤, 不過我唔係傳統開刀, 又唔係微創, 我做子宮肌瘤栓塞術 ...

係?呢種手術未聽過。。 咁做完會唔會好痛?

複式洋房

mmichellee 發表於 17-8-29 11:35
我就係擔心緊大小便個問題>< 同埋開刀的話,要請差唔多成個月假,唔知點好~
...

好快無問題的,因好快會復完,放左六星期假

男爵府

牛年勳章

可否分享多些這個栓塞術既資料?謝謝

大宅

bhabes 發表於 17-8-26 21:01
...

請問大約幾錢?邊個醫生? 唔該

大宅

bobo_chan201314 發表於 17-8-28 01:36
我是開刀的 ,切走了7cm 畸胎瘤及19 cm子宮肌瘤 ,記得第一次落床 時 ,需要人扶,手術後第一次小便 及 大 ...

可以介紹下你開刀個醫生嗎?同埋大約幾錢?

水晶宮

freeloader 發表於 17-8-24 16:21

有無睇多個醫生?

複式洋房

Nam@@Nam 發表於 17-9-1 15:50
可以介紹下你開刀個醫生嗎?同埋大約幾錢?

我是忻財敏醫生幫我做手術的,舊年手術費大約七萬,

首頁

尾頁

跳至