1-3歲

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

已痾了幾日,亦都睇左醫生,但都仲係一日痾5,6次,佢已經唔想食白粥,白飯了,落瘦肉煲,又會痾多左,亦都轉左冇乳糖奶粉比佢飲,醫生話係有菌所以痾,因冇感冒病徵,已經有食止痾,但都仲係一日痾5,6次,想問大家仲可以比d咩小朋友食?因佢唔想再食冇味野,面包我都只比白面包,但都好似止唔到痾?關唔關佢又出緊2隻大牙事呢?但之前出大牙又冇咁嘅情況.......

大宅

wai0824 發表於 17-8-20 23:48
已痾了幾日,亦都睇左醫生,但都仲係一日痾5,6次,佢已經唔想食白粥,白飯了,落瘦肉煲,又會痾多左,亦都 ...

老人家話會因出牙,引致肚痾,記住幫佢補水。

大宅

已痾了幾日,亦都睇左醫生,但都仲係一日痾5,6次,佢已經唔想食白粥,白飯了,落瘦肉煲,又會痾多左,亦都 ...

注意衛生,用熱水消毒食具。小朋友有冇咬手指?

大宅

我仔細果時都試過, 係由佢痾, 不過要轉荳奶粉, 飲到止痾再繼續飲多一星期就可轉返正常飲開奶粉/奶(醫生教的), 可以試下煲米水比佢當水飲, 米水都可止痾…呢段時間冇辦法, 一定要盡量食清D, 如果真係連白粥都唔食, 試下將瘦肉汆一汆水先再放入米到煲, 睇下好唔好D

公爵府

Scallopbaby 發表於 17-8-21 00:50
老人家話會因出牙,引致肚痾,記住幫佢補水。

出牙講係話會痾肚,但係咁嚴重就要睇醫生,有時痾得勁,怕佢會脫水

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我仔仔果時候就係出牙仔肚屙,屙得都幾犀利架

男爵府

有冇驗過大便?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我b之前出大牙都冇痾嘅,今次痾咁耐就唔知點解?因食嘅野都係平時食嘅一樣,冇試新野,手仔出完街或換過野我都會即抹手仔,亦都冇咬手指習慣,佢痾嘅份量又唔會好多,少少咁,一日痾幾次,而家啲便便唔係水,但稀同有黏液咁,今日次數叫少左到而家痾左4次

伯爵府

chengkayan 發表於 17-8-21 17:21
有冇驗過大便?

冇驗過呀,如呢幾日都係咁或會叫醫生同佢驗,怕中左病毒

男爵府

wai0824 發表於 17-8-21 17:30
冇驗過呀,如呢幾日都係咁或會叫醫生同佢驗,怕中左病毒

係啊,普通肚屙食止屙藥應該都會有效果,但咁多日都冇好轉可能有其他原因

複式洋房

回覆樓主

我仔仔都係,依家1歲5個月大,之前未試過痾咁耐,痾左4日,睇醫生食晒成枝止痾藥都止唔到...覆診時醫生都未知咩事,叫我轉荳奶個隻奶粉,但阿仔一啖都唔飲(emoji),粥又唔多肯食,麵包都係肯食少少,淨係要飲本身個隻奶粉,但一飲又痾!今日聽醫生講拎左啲便便去化驗,要等結果,希望冇事啦!(emoji)(emoji)

伯爵府

Idaleong 發表於 17-8-21 23:43
我仔仔都係,依家1歲5個月大,之前未試過痾咁耐,痾左4日,睇醫生食晒成枝止痾藥都止唔到...覆診時醫生都未 ...

同我仔好似呀我仔都食曬成支止痾藥都仲未止到,以為今日有好轉痾少左啦,結果夜晚又痾幾次,仲痾到有少少血啦,唔知係咪呢幾日痾得太多損左 我轉冇乳糖奶粉,美x臣果隻我仔肯飲,荳奶我仔都唔飲,我仔已經唔肯食白粥,白飯啦,佢食到怕,但唔比只比奶又怕唔夠營養 聽日都要再同仔睇多次醫生,希望快啲好啦

大宅

回覆樓主:

我仔痾第9日喇。。。。。。。。。。。。。。。喊

禁止訪問

大宅

hoiyuTT 發表於 17-8-24 22:50
應該唔關事WO, 我反而覺得你應該要幫佢增強返抵抗力先,你可以試下俾佢食康X庫隻兒童牛奶鈣,除左補鈣仲可 ...

幾歲可吃?

大宅

試下買D豆奶粉開比佢飲丫,之前睇醫生教既

https://www.gohaveababy.com/Article/%E3%80%90%E8%85%B9%E7%80%89%E5%A5%B6%E7%B2%89%E3%80%91%E8%85%B9%E7%80%89%E5%A5%B6%E7%B2%89%E5%93%AA%E5%80%8B%E7%89%8C%E5%AD%90%E5%A5%BD-%E5%AC%B0%E5%85%92%E9%98%B2%E8%85%B9%E7%80%89%E5%A5%B6%E7%B2%89%E6%8E%92%E8%A1%8C%E6%A6%9C.shtml

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

chengkayan 發表於 17-8-21 17:48
係啊,普通肚屙食止屙藥應該都會有效果,但咁多日都冇好轉可能有其他原因
...

係囉,正常出牙都痾唔到咁勁,緊係睇多次醫生好啲

伯爵府

Radian 發表於 17-8-25 14:12
試下買D豆奶粉開比佢飲丫,之前睇醫生教既

https://www.gohaveababy.com/Article/%E3%80%90%E8%85%B9%E7%80 ...

我仔已轉冇乳糖嘅奶粉比佢啦

伯爵府

hoganbaby 發表於 17-8-25 21:32
係囉,正常出牙都痾唔到咁勁,緊係睇多次醫生好啲

有睇睇左2次喇都唔得,最後而家係醫院喇,因痾到有血同發燒,而家係醫院幾日打左抗生素都好左好多冇痾了

首頁

尾頁

跳至