跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

好似十八歲已經唔可以跟親人申請?

子爵府

LAND左即係有LANDING PAPER?

有位媽媽都好似你先生咁, 廿年前LAND過後走左, 几年前回加, 剛補辦了PR CARD, 不需再搞移民.. 你刨下文, 佢應該有回應過其他人的..

但你們的子女身分是令一個問題

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 22:07
LAND左即係有LANDING PAPER?

有位媽媽都好似你先生咁, 廿年前LAND過後走左, 几年前回加, 剛補辦了PR CARD, ...

del

子爵府

回覆 lucial 的帖子

即係你先生係PR身份啦.

公民所生的子女會自動成為加拿大公民, 打去領事管問下加拿大PR所生的小朋友可有身分.
若無,我覺得你先生要盡快搞番個CITIZENSHIP (唔知佢知唔知你咁多年唔向度, 如果唔知..可唔可以即刻考入藉試?) (而家住滿3年時間就可以入藉, 你先生當年有無住滿3年?? )

如果所有野都咁理想, 你個女一定可以申請番citizenship, 你仔都應該得...(我估咋..公民申請下一代時唔覺佢有年齡限制, 你要問!)

你就搞family reunion 做pr..

自己行几條路去問, (加拿大領事, agent 同埋叫在加家人幫忙問下人)

子爵府

FYI, 有好多PR一直都係保持住PR身分几十年都唔入藉的.. 唔覺佢地有咩問題..

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 22:23

即係你先生係PR身份啦.

del

子爵府

lucial 發表於 17-8-21 22:32
吓? 佢應該唔係lor, 因為佢當時只係去 land 左一個月唔到就返左 hk, 之後一直都冇再返去過,直到呢個月初 ...
LANDING PAPER上面有無註明佢係咩身分?
無任何permanent resident字眼?

我記憶中當年 (都係1996) 係得一張LANDING PAPER, 出入美國都係用LANDING PAPER証明我係加拿大PR. 之後住滿就入藉..

子爵府

1996年冇臨時居民証家喎...
落地第一件事就係申請 health card 同 SIN (Social insurance card, 紅色白色的, 大家口中既工作証).. 無其他証家啦...

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 22:36
LANDING PAPER上面有無註明佢係咩身分?
無任何permanent resident字眼?

啱睇過張 landing paper, 裡面冇注明 咩'permanent resident 'wor. 其實佢逗留時間咁短,又點會咁快會有 PR 身分?

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 22:39

等我聽日望下係咩証先。

大宅

啱問我先生, 佢話好像係你講嘅喎兩張卡 wor.
想問, 如我聽日睇左係嘅話, 咁我下一步應如何做?

子爵府

lucial 發表於 17-8-21 22:56
啱問我先生, 佢話好像係你講嘅喎兩張卡 wor.
想問, 如我聽日睇左係嘅話, 咁我下一步應如何做?
...

安安全全的話,,,應該行netnetyip個條路。

又4圍打聽下先啦。。最重要係你個仔個part..

子爵府

當年係專才移民, 係咪一批就係批加拿大PR身分比你老公爸爸媽媽?? 如果係, 佢就係應該係PR啦.. 不如問下你6299....

但如果係投資移民, 要搞生意, 就要甩條件等等.. 但我地細個個時, 條件未甩, 我都係PR身分黎家喎..

以我先生為例, 2014年我搞family reunion, cic就係批左pr身份比佢, landing paper入鏡... 一係佢唔信就唔批你, 否則一批已經係pr了.. 以我understandin, 世界上冇第二個身分..unless you are talking about student visa/working visa.. but those ain't immigration...

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 23:05

當年係專才移民, 係咪一批就係批加拿大PR身分比你老公爸爸媽媽?? 如果係, 佢就係應該 ...

當時佢及佢家姐細佬都係以專才移民嘅,但當時佢地留低左,得我先生返hk.後來佢家姐申佢Mom 過埋去。
我想問係唔係 1996 年去 land 嘅都會係 PR 身分? 之後去嘅就唔係? 因為我見有一媽媽話佢 1997 去land 完後又係二十幾年冇再去,舊年再去,今年年頭先拎到 PR .

子爵府

lucial 發表於 17-8-21 23:18
當時佢及佢家姐細佬都係以專才移民嘅,但當時佢地留低左,得我先生返hk.後來佢家姐申佢Mom 過埋去。
我想 ...
我唔知你所講的專才移民一批係批咩身分.. 點解唔問下家姐同細佬地? 佢地應該知道.
另一位媽媽應該係講緊今年先拎到PR CARD, 唔係今年先拎到PR身分.. 無PR咭係咪等如無PR申份呢, 呢個唔確定唔到.

大宅

kimmama 發表於 17-8-21 23:24
我唔知你所講的專才移民一批係批咩身分.. 點解唔問下家姐同細佬地? 佢地應該知道.
另一位媽媽應該係講緊今 ...

好多謝你嘅回答啊。遲些都會問下佢哋。唔該晒你啊。

子爵府

all the best...

大宅

check 左喇, 有 SIN card 及 driver's license(後卡01年已 expired ). 張 health card 應當時寄左去佢家姐屋企,咁耐應該都唔見左lu).

就宜家咁嘅 case, 可唔好親自上去問下 hk 加拿大移民局 嘅意見呢?

大宅

lucial 發表於 17-8-20 23:56
我老公一家係 96 年已移民加拿大Toronto,當時佢亦有 land 左一段時間但之後回 hk 冇再去, quit 左。係啱 ...

如果你要行技術移民,而家無左67分計法,統一左叫express entry。
你可以上去cic睇睇。

而家一般可以移民分數叫到大約430分以上。
你地要拎學歷去做證明,主申請或配偶要考語言試,而且過band 7先算係有基本資格。

兩個仔女都可以跟埋。

首頁

尾頁

跳至