心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我妒忌心好重,可能我由細到大都過得吾係甘開心,我已好努力去做好自己,或者去討好別人,甚至好多時都為左就人而去逼自己做埋晒d辛苦又吾中意既事情,最後發覺世界好不公平,自己越盡心盡力去為別人付出,得到既係好多的吾公平!我知,呢個世界係吾公平,人人都有自己的命運,我亦明白人生係自己,我睇人好,人睇我好,我亦明白妒忌人係吾岩,我都怕自己妒忌心重到自己不能自拔,或者我係怕自己妒忌心重而做出一些黑心的事情,而破壞左在別人心目中的形象,其實我吾想自己妒忌心甘重,每次我都在心中不停說服自己,不斷控制自己,但最終都被妒忌心掩蓋,我未至於會做出咩壞事,但我每次都會吾開心,很想快些離開身體的人,離開個環境!我覺得自己有病(emoji)

民房

看看佛經你會👀開一点?

子爵府

回覆樓主:

慢慢去改變心態,每次妒忌心發作後去對自己作出檢討,諗吓咁樣會令自己好辛苦。

瑪瑙宮

對人好果 d 野, 做到咪做, 做唔到咪唔做

大宅

換個心態,張全部嘢都睇開D啦,好多嘢都唔系想象中咁重要。得閒運動下,放鬆自己試試

複式洋房

放开心胸吧,看看以前的结果,想想以后的

公爵府

回覆樓主:

嫉妒就人人都有,不過就要控制個度囉,可以平時多啲放鬆下,冇俾自己咁大壓力亂諗嘢,做人都係睇開啲,唔係自己都屈到有病

男爵府

確實有病 !

嘗試倒轉去睇睇 ,你妒忌的人可能亦有妒忌心,
又或者有其他人妒忌你,表示每個人都有長處和短處。

你有的人家未必有,人家有的你未必有,
人人都有各自的天賦,不應相比的。

瑪瑙宮

回覆 Nancy20090615 的帖子

我都妒忌心重, 好比較, 即係, 企响李嘉欣隔離, 我就係醜果邊, 企响小儀隔離, 我就係靚果邊, 所以我會多 d 企响小儀隔離.

伯爵府

女人的天性!

琥珀宮

queenie3y 發表於 17-8-21 01:25
我妒忌心好重,可能我由細到大都過得吾係甘開心,我已好努力去做好自己,或者去討好別人,甚至好多時都為左 ...

點解要討好人呢

男爵府

queenie3y 發表於 17-8-21 01:25
我妒忌心好重,可能我由細到大都過得吾係甘開心,我已好努力去做好自己,或者去討好別人,甚至好多時都為左 ...

佛說妒忌人是不會有好人緣的,及你點諗身邊人,你都會咩番呢d人,所以做人要諗好既一面,要為人開心,唔好成日諗負面既,因為咁你身邊一定會有不好的事發生的

別墅

睇得出你對人好好,好為人著想,甚至會迫自己做一啲唔願意做嘅事。之前我都試過係忠於自己同迎合人地兩者之間迷失過。後來終於明白跟從自己嘅意願唔代表自私。樓主,你可以試下多啲聆聽下自己心裡嘅想法,唔需要太介懷其他人嘅眼光同諗法。follow your heart!加油!

複式洋房

公爵府

mandy952 發表於 17-9-3 16:58
點解要討好人呢

其實佢係心態問題,冇將心態擺正

首頁

尾頁

跳至