自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主

笑咗

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同埋點解要係外母留錢比佢地養孫…
雖然都係孫,但如果要講,
唔係由男家比錢養先岩咩?

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

伯爵府

回覆樓主

全家都有問題

男爵府

2018復活節勳章

年僅36歲的未來外母 19歲大肚準新娘

公爵府

LedTV 發表於 17-8-21 13:51
36歲外母應該好明白架同思想開放
點解要堅持擺酒同收人情

咪係
佢當年都17歲生大女,16歲俾人搞大個肚

伯爵府

回覆樓主

36歲做婆婆,真係young

珍珠宮

回覆樓主:

個阿媽當年17歲生,佢男人當年又比到好多禮金?

睇到個阿媽36歲已經冇睇落去

禁止訪問

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

36歲做婆婆

珍珠宮

回覆樓主:

都係錢問題,睇個女份上,個女幸福既已經好好,但係而家睇條仔就知道好極有限,比多十萬我都唔想個女嫁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waiman0614 發表於 17-8-21 13:29
個男就唔岩啦
講就話比十圍女家、但女家禮佢要收晒
佢明唔明咩叫比!!
女家應該歸女家
仲要發皮氣 打女人
我都係咁諗,俾酒席女家嘅意思,係人情歸女家,咁先叫俾,當然,個男仔都算做得唔錯,禮金俾足,係酒席嗰度係咪有啲誤解呢?

而家搞到咁,將來兩親家關係都唔會好得去邊!

伯爵府

ava_va 發表於 17-8-21 12:40
我係個男既,寧願唔娶算
個外母又唔諗下自己個女係咪仲咁值錢
有錢都寧願留比個B用la

Agree。仲要擺酒,好心就留個錢養小朋友啦。擺酒錢出自男家,係我就叫個仔hold住先睇下邊個急d。

男爵府

christmas2288 發表於 17-8-21 13:09
你天真啫....小朋友係咩家庭教育長大, 9成注定佢就係一個點既人, 社工朋友講, 佢一年接無數個家庭CASE, 永 ...

睇哩個post真係好嬲,我亦都覺得你地真係好衰,咩叫物以類聚?你點肯定早婚就一定唔係好?我都係17歲生女,我都唔想咁早生,但錯就錯,我要承擔後果,我女今年19歲,我女升中一12歲時我變單親媽媽,我即刻搵工做上門保姆,由月薪$6000做到而家月薪$25000以上,我試過有1年日頭返保姆,半夜返7仔,每日只訓4個鐘,我女讀大學year2,佢好勤力每日一路返學,返教育點中心做中文導師,上門教學生鋼琴同英文,另外仲要練8級鋼琴同長笛考試,最近仲因為身體嘅長期病,令佢健康轉差,但每晚仲要溫書溫到半夜,朝早4,5點起身繼續溫,我地無借或政府資助學費,我地係靠每月自己草錢交大學學費,我地都想自強,將來想靠自己能買私樓,我兩母女係好積極計劃人生,我屋企人話我嘅經歷可寫一本傳記,請不要一竹竿打一船人,無人想自己經歷不幸的

水晶宮

繼兒動母 發表於 17-8-21 11:51
【本報訊】黃大仙彩雲邨前晚深夜發生罕見的未來外母與女婿互毆事件。一名21歲青年因女友懷有六個月身孕被迫 ...

呢個真,有個親戚18歲做人爸爸,個仔就19歲做爸爸

子爵府

【本報訊】黃大仙彩雲邨前晚深夜發生罕見的未來外母與女婿互毆事件。一名21歲青年因女友懷有六個月身孕被迫 ...

2009年舊聞!

如post 舊聞,請交代清楚

公爵府

nieualma 發表於 17-8-21 12:33
外母 36 歲, 仲細過我

我36時個仔都未返學

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

年輕人誤會左,如果話送10圍比女家,傳統應該呢10圍係外母收晒人情架,否則不算比10圍比女家。。佢問問自己的父母就知了。
大家是溝通上誤會了~

翡翠宮

回覆樓主:

成家都有問題! 生黎做咩?!!!

首頁
45678...14

尾頁

跳至