跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我返左黎3 個月,老公準備離開多倫多回流返HK 做野,c6 同我個4 歳女係citizen 我吾係。女女已經係度讀緊kindergarten 返左3 個月。我就已經力左health card 同工作證。大家可以交流下

別墅

回覆樓主

搵間好學校
溫哥華簡直就係華人區 特別係Richmond
我自己係多倫多長大 十年前黎讀grade 8
果時我媽咪唔知 去左華人區到住
所以間學校9成中國人 講普通話仲多過英文
搞到依家英文半桶水 中文又學唔好....
除左我 我好多朋友similar background既都係咁

大宅

想問Calgary會唔會好D? 會唔會小D華人?
我都想遲幾年帶阿仔過個邊讀書, 但只有親戚在溫哥華...
有冇人小朋友過左Calgary讀書可分享下?

大宅

Helena604 發表於 17-12-9 04:18
大家好,我都係明年一拖二去加拿大,我真係有d驚,我大仔11歲,细仔9歲,我希望可以在此認識多些朋友,如大 ...

妳会去边個省?

洋房

回覆 鳳梨 的帖子

我會去Richmond

洋房

回覆樓主

好開心睇到大家嘅分享!我老公同女都加籍,我就上個月入紙等批。如無意外會移去多倫多........Markham依家係咪好多大陸人?我都驚個女去到英文唔好,中文又唔識.... 不過我個女仲係bb,我想生多個先走,但老公想過到去settle down先......雖然一向自己湊女,但依兩個月冇姐姐幫手做家務清潔,我都好攰。如果過到去更加冇姐姐,地方又會大左.......我都驚驚地!
Life is a beautiful journey!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

butterbaby 發表於 18-1-25 14:58
搵間好學校
溫哥華簡直就係華人區 特別係Richmond
我自己係多倫多長大 十年前黎讀grade 8

如果grade 8以上過嚟,而且英文麻麻,揾间小华人的學校係好D,谷住講英文。不然的話就冇问题,好多华人都CBC講英文,始終华人易make friend,家長亦易埋堆,互相交流。

大宅

回覆 Kitkitbutterfly 的帖子

不用太擔心英文, 反而中文....應該都唔多識

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

ChingyanPang 發表於 18-1-20 08:18
我返左黎3 個月,老公準備離開多倫多回流返HK 做野,c6 同我個4 歳女係citizen 我吾係。女女已經係度讀緊ki ...

即你來加時不是citizen?呢d情況老公可以返香港?我以為要一家人留在個邊是可以批移民

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

櫻花公主 發表於 18-4-10 09:04
即你來加時不是citizen?呢d情況老公可以返香港?我以為要一家人留在個邊是可以批移民
...

我唔係,我先生陪我係度3 個月,之後返左香港工作2 個月返黎一㳄。佢係香港工作一樣要報呢邊稅

男爵府

ChingyanPang 發表於 18-4-11 01:05
我唔係,我先生陪我係度3 個月,之後返左香港工作2 個月返黎一㳄。佢係香港工作一樣要報呢邊稅
...

原來係咁,thx

民房

我也是在香港工作,家人 (2 kids - age 4 & 6) 在多倫多,因為工作在香港, 所以我們住在多倫多以外偏遠地區, 環境簡單, 重要是 house price, cheaper compared to toronto, markham, richmond hill, scarborough, 這樣財務壓力冇咁大, 不過大前提是不愛熱鬧的生活.

大宅

回覆樓主

大家好,最近也經常諗,應該幾時帶2個小朋友(12歲及6歲)回加拿大讀書而煩惱。大囝剛上中一,亦能順利入到心儀Band 1英中。有時自己諗,個囝如果在香港讀得順利,留港升學又有冇必要回流呢?我老公會留咱香港揾錢,父母又响呢度,帶佢哋出國讀書當然希望比最好佢哋,但到時只有媽媽响身邊,家庭收入減少咗,生活質素自然下降.....一切一切我還很猶豫(emoji)

我細佬响ottawa, 如冇意外我都去果邊,我想去到繼續工作或買個小生意做,你們有提意嗎?

大宅

回覆樓主:

~

大宅

Georgette 發表於 18-4-16 11:37
其實我和老公最後改變了主意,決定唔分開,唔陪d仔過去了,將來等d仔大多幾年先send佢地自己去。我地咁嘅決 ...

有時好難取捨,我媽反對我一個人帶住两個囝去加拿大讀書,夫妻分別最後可能換上很大代價未必值得,小朋友可以大啲自己過去,就算過到去讀唔成書亦大有人在。

只是,像我當年中五過去的,明顯英文唔及初中甚至小學已經過去的朋友好,當年又要考TOFEL 先有大學收等等.....所以又認為早點帶他們過去對他們比較好.....真是煩死

大宅

BabyCannan 發表於 18-4-16 20:51
有時好難取捨,我媽反對我一個人帶住两個囝去加拿大讀書,夫妻分別最後可能換上很大代價未必值得,小朋友 ...

~

大宅

Georgette 發表於 18-4-17 00:51
我明,係好難取捨,所以而家俾d仔讀國際學校,貴d都要。

本身讀開local school, 唔係話轉就轉到。好嘅國際學校唔會收你(中一生啦),差嘅你又唔想去,冇理由入到band 1英中唔讀架

大宅

Georgette 發表於 18-4-17 00:51
我明,係好難取捨,所以而家俾d仔讀國際學校,貴d都要。

請問你囝囝在local 學校讀到幾年級轉國際?邊間肯收中途轉國際嘅學生?卜請指教

首頁
23456...7

尾頁

跳至