自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我朋友近排上左大陸買左個新盤,因當時碌唔到咭,個sales幫佢碌左訂金,但佢返到香港諗諗下唔想要,已同sales講話唔要,想撻訂,之後sales就話要從法律途徑追討,佢怕有手㭌跟!

請問大家知唔知若限期內唔想上交尾數就等於撻訂?咁發展商係咪會追返你尾數差價之類等等?
個sales不停叫佢上去交尾數,我朋友已講唔要

請問應該點做好?

leung2888    發表於 17-8-22 09:40

珍珠宮

回覆樓主

叫你朋友睇返張買賣合約啦,正常有寫

侯爵府

講真,簽得合約,就要履行,需然錢係暫時sales代支,但大家都係講個信字,如果因為錢係人家代支而癩貓唔比尾數,咁人格好有問題!撻唔撻訂都好,起碼比返訂金個sales,之後再按合約辦事,唔好連累啲打工仔!

公爵府

回覆樓主:

比番$人未?

伯爵府

睇返張合約

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你朋友好不負責任,未諗清楚就唔好買,咁sales幫佢墊支筆錢比番人未,唔好連累人

男爵府

yanbeebee 發表於 17-8-22 04:49
我朋友近排上左大陸買左個新盤,因當時碌唔到咭,個sales幫佢碌左訂金,但佢返到香港諗諗下唔想要,已同sal ...

發展商賣唔返賣比你朋友嘅價的話,差價就追你朋友。

琥珀宮

下...咁個SALES都好慘下...幫你朋友代支咗...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

响內地有銀債糾紛,如對方有權勢,係可以發展到好煩好煩既,除非呢世都唔返內地。

樓主朋友一係畀返訂人,跟住搞清手續啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,經紀咁"大方"借得錢畀你代畀訂金,估下個經紀有無後著?係善男信女?

若樓主朋友唔還錢畀個經紀同搞清份合約既話,我諗到時佢要還既錢,貴過買嗰

層樓。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

yanbeebee 發表於 17-8-22 04:49
我朋友近排上左大陸買左個新盤,因當時碌唔到咭,個sales幫佢碌左訂金,但佢返到香港諗諗下唔想要,已同sal ...
發展商好多時都唔係善男信女, 唔多唔少都有後台

SALES都講得會追討, 咁你朋友一定有手尾跟, 加上係你朋友的責任黎,
如果追差價, 拖越長可能越死.....

如果SALES的訂金都無俾返人, 你朋友簡直賤.....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有疑點⋯⋯點解做sales 會幫客人付款?

翡翠宮

回覆樓主:

簽晒約,人哋會從法律途徑追討,樓主朋友打算唔畀錢兼一世唔返大陸??

大宅

回覆樓主:

如果一開始的細訂是1至2萬,而中介代付左,就俾翻中介應該可以唔使賠其他,睇清楚合約內容吧!
不過無啦啦中介肯幫你朋友代俾錢咁大方嘅?? 有點古怪

翡翠宮

第一件事, 佢比番錢個SALES 未?
唔好以為唔比, 個SALES會自己同發展商拆掂佢
唔好做呢d咁樣衰既野
第二, 如何達訂, 合約一定有寫; 叫佢自己睇.

珊瑚宮

Ahlite 發表於 17-8-22 11:06
如果一開始的細訂是1至2萬,而中介代付左,就俾翻中介應該可以唔使賠其他,睇清楚合約內容吧!
不過無啦啦 ...

因為個經紀想賺份佣金囉,佢地好多都會咁做﹗

如個客本身無諗住買,無帶咁多錢,內地經紀多會代支,因為唔想無左個客,而且內地法律唔同香

港,佢地好有把握同手段可以攞返代支既錢既。

就算唔再返內地,佢地都會响香港揾人叫你還,若上內地,咁就要有心理準備有咩事發生喇。
就算上到法庭,佢地有合約在手,WIN硬。

男爵府

點都要先比返錢比sales,之後再跟合約辦,老老實實,咁嘅朋友,都係唔好做朋友好過。

大宅

my005 發表於 17-8-22 11:12
因為個經紀想賺份佣金囉,佢地好多都會咁做﹗

如個客本身無諗住買,無帶咁多錢,內地經紀多會代支,因為 ...

如果買樓代理叫買家入去代理的銀行就大把(當然唔好上當), 調翻轉幫你付就真係奇怪,同埋佢地唔係神通廣大到你講咁。
我買二手就試過被人撻訂,最後佢係退雙賠訂俾我,我俾律師睇過份合約都係無得追差價,合約清楚訂明! 除非樓主朋友簽的不是正規發展商/代理的合約!

子爵府

摟主朋友係咪即樓主自己?

珊瑚宮

Ahlite 發表於 17-8-22 11:36
如果買樓代理叫買家入去代理的銀行就大把(當然唔好上當), 調翻轉幫你付就真係奇怪,同埋佢地唔係神通廣大 ...

你可以試下上去睇樓(新樓),跟住話帶唔夠錢,睇下點。

因為經紀幫人付一、兩萬,佢既佣金,唔會係一、兩萬咁少,佢點解唔博?只要買方真係自願簽名就得喇,追錢自有大發展商。

內地人追錢,有權力既,係可以做好多野架,如扣押住某人於某地,直至有人攞錢黎還............

絶對唔同香港。

首頁

尾頁

跳至