自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一連三十集的《阿爺廚房》,我們欣賞到鼎爺的刀工,廚藝,不同的烹調技巧!

在將要完結的一星期,我們祈盼下一輯《阿爺廚房》,祈盼再一睹鼎爺的風采,祈盼再一次大開眼界!

現在,讓我們一齊回味《阿爺廚房》的九十多道菜!

1.(17/7-21/7)
1.蔥炒芽菜 2.蜆蚧鯪魚球 3.阿爺乞兒雞
4.八寶冬瓜盅 5.夜香花炒蛋 6.錦繡涼拌
7.黃沙蜆蒸水蛋 8.椒鹽鮮魷 9.魚滑豆蓉釀藕片 10.陳皮泥鯭湯浸大泥鯭 11.阿爺生炒骨 12.阿爺蒸肉餅 13.陳皮鹹魚煎肉餅 14.紫羅鴿片

2.(24/7-26/7)
1.湯鮑變溏心鮑 2.陳皮煎雞 3.橙皮甜麵醬燜五花腩 4.紅燒乳鴿 5.蒜心蘋果車厘子湯 6.椰青燉嫩雞 7.西檸煎軟雞 8.蝦多士 9.芝麻卷 10.鴿脯燒雲腿 11.金華玉樹雞 12.五柳蒸鯇魚 13.豉椒鹹菜爆炒牛相連 14.錦滷雲吞 15.杞子圓肉紅棗老雞燉花膠湯

3.(31/7-4/8)
1.豉汁涼瓜燜牛肉 2.荷蘭豆炒鮑片 3.陳皮鴨腿湯飯 4.芫荽皮蛋鯇魚片焗水 5.欖仁西芹炒蝦球 6.霸王雞 7.甜品「香蕉燉蛋」(譚玉瑛) 8.冬荷薏米豬骨湯 9.荷葉飯 10.七彩斑球片 11.素鬆生菜包 12.豉香欖角骨 13.黃金蝦 14.白果腐竹燉雞湯 15.鮮蝦釀竹笙 16.堂焯螺片

4.(7/8-11/8)
1.辣酒煮花螺 2.蝦仁炒蛋 3.豉椒避風塘炒蟹 4.粉葛鯪魚祛濕湯 5.籠仔火鴨蒸雞
6.仁稔蒸魚雲 7.拆魚粥 8.椒鹽脆骨 9.菜遠牛河 10.乾炒牛河 11.欖角鯪魚蒸五花腩 12.順德釀鯪魚 13.紫菜豆腐肉碎麥豆湯 14.乾燒伊麵 15.桂花魚卷 16.陳皮蓮子百合紅豆沙

5.(14/8-18/8)
1.煎釀三寶 2.阿爺叉燒 3.鯽魚蘿蔔豆卜湯 4.陳皮蒜蓉蒸元貝帶子 5.西蘭花炒帶子 6.雜菜鮮蝦卷 7.脆鯇炒蘭度 8.金針雲耳蒸脆鯇腩 9.雙參蟹肉羹 10.甜品「焗西米布甸」(譚玉瑛) 11.豉汁煎封鯧魚 12.雞絲炒粉絲 13.悟能懷鳳胎 14.花蟹雞油陳村粉 15.京蔥燒雞 16.寧神安睡湯

6.(21/8-22/8)
1.菠菜牛肉豆腐湯 2.燒腩仔 3.三絲煀斑尾 4.滷水牛腱 5.黑椒蘆筍牛冧肉 6.薯蓉牛肉餅 7.南乳雞翼 8.溫公粗齋 9.蜜瓜螺頭花膠燉湯 10.龍井蝦仁 11.茶燻雞12.高麗參浸雞 13.醉鴿蝦膏 14.蝦膏通菜 15.黑白耳糖水

伯爵府

我最鍾意看阿爺的刀功.

暫時最LIKE 雙參蟹肉羹, 阿爺用菜刀切豆腐,
用水來離刀, 真係好勁

男爵府

回覆樓主:

我睇得少集數,但最深刻係佢刀工,每個步驟都有解釋,有次序及有根據,好欣賞佢。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kikily20140801 發表於 17-8-22 16:49
一連三十集的《阿爺廚房》,我們欣賞到鼎爺的刀工,廚藝,不同的烹調技巧!

在將要完結的一星期,我們祈盼 ...

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好想一次過重溫呀!阿爺好勁

男爵府

kikily20140801 發表於 17-8-22 16:49

我都好鐘意睇

子爵府

回覆樓主

好想再重溫

大宅

回覆樓主:

砌豆腐絲嗰集有睇,刀功非常了得

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主

留毛

大宅

我三歲囡囡都鍾意睇,一邊睇一邊同我講:媽咪,好好味啊!前日去美食展見到阿爺張海報,好開心指住:媽咪你睇!有阿爺啊!

大宅

回覆樓主:

點解樓主成日提呀爺,賣廣告?

公爵府

回覆樓主:

嘩你好好心機

子爵府

rabbit@8 發表於 17-8-22 22:56
點解樓主成日提呀爺,賣廣告?

但我都想知阿爺廚房煮過嘜,呢個帖好好呀

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

樓主好有心機,呢個節目好讚

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好正呀!

侯爵府

回覆樓主:

我覺得佢係㕑房個样,特別慈祥,講解够又特別温柔

大宅

回覆樓主

我都好鐘認
意睇(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我3歲女都好鍾意睇
不過煮食節目都like,早排日日嗌肥媽6號
活在當下,愛得及時

首頁

尾頁

跳至