母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好疑惑,請告訴我而家係唔係做得啱,定應該點餵?

我BB差不多滿月啦,最初3星期埋身加泵奶,餐揾餐食餐餐清,有脞隔一兩日需要補1-2安奶粉,有時唔駛補,如昰者BB每日都2個鐘貪一次,重同濕片都夠。
5日前,嘗試唔泵,只全埋身,喊就餵,第一兩日都OK,冇補奶粉,理論上應該越啜越多,供應會追上需求(每餐左右2遑都食清40-45min一餐,個半至兩個鐘一次),但到3日前開始BB好似唔夠食,1個鐘一次,又或者2邊都食清都仲喊,擺埋身就啜,但個胸明明冇奶佢都啜,可能攰得滯會訓咗,但一郁就酲又喊又啜,如昰者我忍咗3日,心諗應該會多D奶一日比一日好,但點解我覺得係掉返轉,一日比一日差,真係啜到乾,已有嘈音叫我補奶粉,但我見BB又有6條濕片,好疑惑,點解越啜越少?

我應該點做?HELP!

大宅

其實盡量比佢食一邊都ok架啦
你係唔會知自己食清未架
就算你用pump pump唔到
bb都會啜到架!
一個中就食一次既情況就可能真係唔夠飽 咁你可以 比d耐性佢食耐d
盡量唔好比佢訓
再唔係至補奶粉囉 補奶粉唔係壞事黎
放鬆d啦
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

複式洋房

原帖由 phoebie 於 09-2-6 15:36 發表
其實盡量比佢食一邊都ok架啦
你係唔會知自己食清未架
就算你用pump pump唔到
bb都會啜到架!
一個中就食一次既情況就可能真係唔夠飽 咁你可以 比d耐性佢食耐d
盡量唔好比佢訓
再唔係至補奶粉囉 補奶粉唔係 ...

食一邊食到自己停咀?如果佢食完一邊仲未訓個咀仲想啜未要比埋第二邊佢食呀?

比咗奶粉我未會做少D奶囉!?

大宅

你係點樣定佢食完一邊呢
因為每次bb食奶 一開始果幾啖奶都會水d
咁如果佢食兩邊就會飲多左水
反而無咁飽肚囉
所以我話盡量食一邊就係咁解啦
比奶粉唔會話即刻做少左奶既
咁你會唔會想餓親bb??
要慢慢黎ma
知道無得啜都要比bb啜多陣
咁大腦就會知 下次要做多d奶架啦

mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊