嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

3個月bb連續8餐無屎柯又攰勁眼訓,佢又唔肯食奶,係咩事丫?探熱冇燒,頸仔背部有出汗,夠鐘食奶又唔食,好擔心啊!
回覆 Leung3B 的帖子

Hello Leung3B 媽媽, 3個月大BB一日瞓到15個鐘架~ 你BB每日瞓幾耐呀? 瞓醒後精神好嗎? 另外, BB大左建議議開始減少餐數, 隔疏D等BB餓D先餵, 胃口都會好D。 媽媽清楚幫BB掃風/按摩肚仔嘅技巧嗎? 便便規律因不同BB而異,可以由一日幾次至幾日一次不等, 只要BB便便軟身, 都可以係正常嘅。 如果BB頸背出汗濕哂, 有可能太熱, 加上BB新陳代謝較快, 較大汗, 媽媽可以係BB背脊加塊薄紗巾吸汗, 經常更換避免影響皮膚呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

公爵府

回覆樓主:

食得少,真係冇得痾

大宅

hoganbaby 發表於 17-8-24 20:00
食得少,真係冇得痾

明明開4onz奶,食左陣就推開支奶,試過硬要佢食都唔得,冇計喎

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-8-24 17:53
回覆 Leung3B 的帖子

Hello Leung3B 媽媽, 3個月大BB一日瞓到15個鐘架~ 你BB每日瞓幾耐呀? 瞓醒後精神好嗎 ...

BB平均每日訓到10-13個鐘。係丫,佢好大汗架,飲支奶都出盡力啜啜架! 有攝紗巾在背部吸汗丫。就發現佢幾日冇poo poo 就目光呆滯,冇精打采囉!唉~真是好擔心丫
Leung3B 發表於 17-8-24 22:44
BB平均每日訓到10-13個鐘。係丫,佢好大汗架,飲支奶都出盡力啜啜架! 有攝紗巾在背部吸汗丫。就發現佢幾日 ...

明白媽媽嘅擔心呀~ BB有冇放屁屁呀? 摸摸肚仔有冇腹脹嘅情況? 建議媽媽試下俾BB飲奶前掃一陣風, 再用掌心順時針輕輕按摩肚仔, 促進腸道蠕動, 減少胃氣積聚。 餵奶時, BB先食一半奶量, 掃風, 然後再餵剩餘一半, 食完奶再抱直BB掃風, 有效減少肚風。 胃氣少左, 相信胃口會有改善。 另外, BB每日訓10-13個鐘, 都算正常, 唔洗太擔心, BB到左食奶時間願意醒嗎? 媽媽提到BB食奶要出盡力啜, 可以留意BB奶咀會唔會扭得太緊/洞洞太細流量好慢?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至