自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

mloved0210 發表於 17-8-24 18:57
我有好多朋友都住澳門都話冇事

佢地好運氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

歐買尬 發表於 17-8-24 18:55
你身處澳門?
家人在澳門,阿媽同一個家姐住的地區還未有水有電,但另一個家姐同細佬都有水有電。

大宅

414928 發表於 17-8-24 18:59
家人在澳門,阿媽同一個家姐住的地區還未有水有電,但另一個家姐同細佬都有水有電。
...

佢地沒事就好 多d注意災後防蚊 消毒

男爵府

醒目開學勳章

~phyllis~ 發表於 17-8-24 18:50
你d朋友離地比較高,睇新聞低窪既人應該好需要幫助!

:-P  :-P  :-P

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

歐買尬 發表於 17-8-24 19:01
佢地沒事就好 多d注意災後防蚊 消毒
謝謝關心

水晶宮

但過到去揾邊到派好!我朋友話買支水都要幾十蚊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 17-8-24 18:44
澳門政府出左黎講野、應該會加快進度、現在香港巿民不要特別過去了、反而人多手腳亂。
...

同意

珍珠宮

澳門有D地方雖然仍要時間清理/恢復,但不至於要救濟,相信澳門居民有能力處理,只要有返水電就好好多,樓主不用太擔心

別墅

歐買尬 發表於 17-8-24 18:56
依家傾緊由珠海叫部貨車 車過去

自己有能力的話, 真係好應該幫人, 贊成你做法

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

~phyllis~ 發表於 17-8-24 18:50
你d朋友離地比較高,睇新聞低窪既人應該好需要幫助!

伯爵府

好媽媽勳章

大力大力 發表於 17-8-24 18:21
澳門不是毒果作者 (作)得那麼差,什麼死城~

我有幾個朋友在那邊做生意,他們都說沒什麼太大問題,只是近 ...

多間賭場都要暫停營業就知道幾嚴重啦!你啲朋友嘅回覆係客套,叫你唔驶擔心啫!

睇新聞片段我就覺得嚴重,死城或者誇張左啲,咁同菲律賓嗰啲風災比較,咪小兒科囉!

至於救援,我覺得又不至需要民間運水運糧嘅!

珍珠宮

大力大力 發表於 17-8-24 18:25
我自己朋友都唔信,信高登仔?

我諗你朋友啱,高登組都無作假

始終總有啲地方好嚴重
而你朋友又未必接觸哂所有地方姐

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果澳門真係死城,香港政府/中央政府百分百,立刻出手救援~

bull2015    發表於 17-8-25 20:21
pansy888hk    發表於 17-8-24 22:07
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

好媽媽勳章

終極熊貓 發表於 17-8-24 19:12
我諗你朋友啱,高登組都無作假

始終總有啲地方好嚴重

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

elysemama 發表於 17-8-24 19:11
多間賭場都要暫停營業就知道幾嚴重啦!你啲朋友嘅回覆係客套,叫你唔驶擔心啫!

睇新聞片段我就覺得嚴重 ...

菲律賓那次真係死城~

佢地真係什麼物資也需要~

Enable- Secondary (1).JPEG
U335P4T426D263464F16470DT20131111082833 (1).JPEG

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

snkkpy 發表於 17-8-24 18:48
主要問題係冇水冇电, 呢D要政府盡快搶修, 好似話部分地區已復服正常, 部分仲係要搶修。如果要幫, 唔係單人 ...

同意

珍珠宮

歐買尬 發表於 17-8-24 18:48
不會去加重佢地負擔 只係送過去即走

樓主可以送幾多 。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 17-8-24 18:21
澳門不是毒果作者 (作)得那麼差,什麼死城~

我有幾個朋友在那邊做生意,他們都說沒什麼太大問題,只是近 ...

雖然不至死城,但無水無電已經好大影響。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

究竟我是誰 發表於 17-8-24 19:22

一個人又可以帶到多少樽水/食物?

去災區救援,真係要用貨車/飛機,但澳門現在還不是成為災區~

買基金真係好傷

珍珠宮

究竟我是誰 發表於 17-8-24 19:22

系,我D朋友冇冲過涼,個個曬住甘排隊揼水,小朋友有老人家又有,屋企有BB冇得冲奶

首頁
12345...21

尾頁

跳至