單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 winnie5960 的帖子

講真, 你宜家未同男友有小朋友,可能好些, 如有, 會更麻煩,
到時, 你男友又偏心自己親生, 有更多問題要處理, 你更加難去HANDLE...

子爵府

畀面勳章

rachel_tim 發表於 17-8-27 01:47
加油, 為母則強, 今日既辛苦, 明日既幸福
大家三個坐低講好家規
比如要尊重爸爸, 爸爸放工要休息時大 ...

多謝你既鼓勵呀有晚我地3個坐低認真咁定左d規矩比大家,無論大女,男友或者我都要遵守,就住呢d規矩我地亦協議定期去傾去review,同埋而家開左學,我同大女既生活作息時間規律反,男友亦會有反多d私人時間,希望之後既日子大家可以相處融洽一d啦

子爵府

畀面勳章

維豬豬 發表於 17-8-27 20:28
聽你咁講的確係兩邊做人難, 你男友唔鍾意大女而大女亦都開始挑戰你男友
繼續咁茖去只會夾住你係中間難做人
...

你講得都岩,喺小朋友面前嘈交真係唔要得,一黎佢地會好冇安全感,二黎我係大女最錫既人,佢一定會覺得係男友對我唔好,同埋大女有同我講過就算半夜佢訓左,試過比我地嗌交嘈醒左,呢個問題我都會檢討

子爵府

畀面勳章

KUENKUEN1970 發表於 17-8-28 14:52
我朋友都係咁, 帶住大仔再嫁依個老公再生細B, 結果個男緊係緊張自己個仔, 成日投訢大仔,而大仔又唔妥個男的 ...

做夾心人的確係煩架,但既然選擇左,有問題當然係正面解決,日日兩邊洗腦

子爵府

畀面勳章

haydenden1023 發表於 17-8-30 07:47
反叛期嘅開始,就算係生父,亦有衝突嘅機會
了解下點同反叛中的青少年相處
...

我覺得岩,佢地呢個歲數開始進入反叛期,淨係我同大女既相處都有唔同左,要做下功課了解一下

子爵府

畀面勳章

開不了口 發表於 17-8-30 10:45
認同,我會同佢講,家係屬於所有人,唔接受你就byebye,無論我幾孤獨都好啦,我要個男人真心錫我個女,我 ...

其實我一直都係用呢個心態,想同我過人世,就要接受我女,如果唔係幾愛都係假,但真係去到一齊住,好多生活既細節係需要磨合,同意家係屬於每一個人,所以大家都有責任去維繫

大宅

winmi 發表於 17-8-27 00:00
其實呢堆問題積左喺我心好耐,唔係男友投訴大女,就係大女整男友,加上又要湊住個b,娘家最近又有d突發事 ...

如果我係你,老實講,唔會自己搞得掂,一定要去搵專業人士幫助!試吓搵教會或者社工,可唔可以做家庭輔導?特別係幫個女去平衡佢嘅思想,又要輔導你兩公婆。

仲有你一定要教大女懂男女分寸,再大d咁騷擾你老公唔係咁好......
Don't worry, be happy to yourself and your family!

大宅

回覆 ApplePie_ellen 的帖子

我認同呀~ 個男嘅會介意,一係人品有問題,一係唔夠愛你,唔甘心負責,個大女係你個女就唔關佢事,呢啲男人唔可以照顧你嘅一切,唉,你地又有咗妹妹,走又走唔甩
男人可以再揀,但仔女冇得揀,細路仔咩都唔識,照顧自己能力都冇,一定要大人保護,做阿媽都唔保護佢照顧佢

子爵府

回覆樓主

親生同唔係親生嘅分別

男爵府

一開始已經知道你是單親 如果接受唔倒你個女就唔應該一齊 只係煮野食比你個女咁少野都咁計較 唔明你點會接受佢 繼續落去你大女好慘

首頁

尾頁

跳至