心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我阿媽頭先同我講.....

真係好嬲好嬲, 雖然知佢唔想我使錢, 但係我仍然嬲到想星佢一巴.

我阿媽份人把口好衰, 雖然佢講 d 野真係為我著想, 但係一經佢把口講出黎, 我就黝到煙都出埋. 好似頭先咁, 我諗住約阿爸中午 lunch, 問阿媽佢幾點放工, 我阿媽話: 你錢都唔多個, 食咩飯呀!! 我自問環境都唔係好差, 俾佢一講, 攪到我好似就黎乞食咁, 我從未俾人咁樣睇小過. 好嬲好嬲.....

好啦, 過年過節買少少野俾佢, 佢又推三推四, 次次要我發爛喳佢先收, 送親野俾佢都要谷到一肚氣. 上次我同老公想請佢同阿爸食餐飯, 佢又話: 你地環境又唔好, 我唔洗你地請. 大佬呀! 就算我地真係窮, 你都唔洗當住面話完一次又一次啦! 我已經忍到就黎爆.

一陣間對住佢, 希望佢唔好又講 d 野出黎激起我把火, 我諗如果我死左都係因為俾佢激死. :evil: :evil: :evil:
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

公爵府

Re: 我阿媽頭先同我講.....

唔使嬲呀 ~
你媽媽好鍚你, 講心唔講錢,
我亞媽都係同我講心唔講錢,
佢又係成日話side錢買野俾佢,
我就答佢: 唔準再咁講, 唔係就記你大過 :mrgreen:

恭賀新禧,迎春接福!

大宅

唔好嬲,其實你媽都係錫你先唔想你使錢,好似我咁,而家生活算ok,但每次俾錢我媽,佢次次都話唔駛俾,你又要供樓,又要養細路,留番d錢,將來大把野要駛錢,d媽咪係咁,鍚你先叫你留d錢旁身.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

別墅

唔洗嬲喎,你呀媽都係錫係唧,只不過佢表達得唔好唧,唔好擺係心度,開心吓啦,我媽咪都係咁,比錢佢佢又要推梨推去,話我又要供樓,bb讀書又要錢,留返個錢旁身啦,買野比佢佢又話"side"錢,同佢食飯飲茶佢就話"你好多錢咩"我就答佢"食飯飲茶食得幾多呀"去到埋單又爭住比錢,係要攪到我發脾氣先收手,個個禮拜去佢地度,佢一定一袋二袋比我攞走,又成日買野比個囡,我老公成日話我"又食又擰",所以話呀媽都係好錫自己d仔女嫁

男爵府

自己阿爸阿媽咁講,真係唔駛嬲喎~~
好似我老豆咁,我以前每次返去食飯,佢第一句就話:八婆~~有毛有翼識飛啦~~(佢意思係我一個星期先返一次咁少),我就答佢:識飛o左好耐啦,跟住就我打佢佢打我咁玩,好似玩詠春咁 :mrgreen:
之後到我有o左bb,媽咪叫我返多d去食飯,有湯水咁。咁我老豆見到我第一句就話:八婆~~咁知地方呀~~養埋你好無?叫埋肥仔(我老公)o黎我養埋佢(佢意思o係我成日返去食飯)~~我就話:咁好?一於係咁啦~~ :mrgreen: 之後又一輪我打佢佢打我咁玩~~
有日我老公同我一齊去媽咪度食飯,老公o係大門後面坐緊按摩椅,我老豆放工返o黎,我就問佢:我咩想講呀?當佢想講養埋我老公之類o既說話時,老豆見到我老公,淨識笑又唔敢響我老公面前講,勁攪笑,我就話:你唔駛講啦,我已經帶埋佢o黎黐餐啦~~~哈哈哈!其實聽阿爸阿媽講o野要識聽埋佢o地o既弦外之音

而我媽咪都成日叫我儲多d錢,唔好亂洗,因第日要養b同供樓供double

別墅

好多謝咁多位開解, 我何嘗唔知我阿媽想我儲多 d 錢呢, 我阿媽份人天生把口得罪人多, 我同我細佬都唔鍾意同佢傾計, 因為只有佢訓話, 冇人會搭嘴. 次次佢一開聲, 唔係話我地 d 衫唔好睇就係講佢 d 陳年舊史, 連食餐飯都要似批鬥大會咁, 真係好煩. 點都好啦, 我都只係想呻下, 阿媽得一個, 點都要忍.....不過做佢新抱果個就慘囉!
枯藤老樹昏鴉, 小橋流水人家, 夕陽西下, 斷腸人在天涯.

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你地既父母真係好, 好過我好多好多! 我阿媽淨係識得係d女身上搵錢, 如果唔比或同佢講話減少少, 就會面都黑埋兼比"說話"我地聽, 我同我家姐由出黎做野到而家, 都無停過, 但係我阿哥從來都無比過家用屋企, 反而錫到佢"火農", 真係天無理 :evil:

公爵府

Michelmcy 寫道:
你地既父母真係好, 好過我好多好多! 我阿媽淨係識得係d女身上搵錢, 如果唔比或同佢講話減少少, 就會面都黑埋兼比"說話"我地聽, 我同我家姐由出黎做野到而家, 都無停過, 但係我阿哥從來都無比過家用屋企, 反而錫到佢"火農", 真係天無理 :evil:

我奶奶都係吸血鬼, 俾遲一陣, 鏟到你x街.
講到全世界都知仔女對唔好,
經濟衰退咁耐, 都無關心過後生,
話知你扣人工.
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我奶奶又係咁架喎!!!我老公佢地要俾錢佢,佢又係咁講,想請佢飲茶,佢又係咁講架喎!!但我又冇諗佢係睇小我地,只係諗,佢真係好想我地唔好亂使錢,佢覺得自己咩都有,咩都唔使我地送,或者佢而家仲有野做,所以覺得唔使人地養佢,同埋買野俾佢呱~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

首頁

尾頁

跳至