在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我啱啱生完細佬快滿月了,成個月冇出過街因為有我媽幫手照顧Trouble Two 家姐但我將冇人幫手

想請教各FTM如何一打2呢?係咪會一邊餵奶一邊餵食飯?仲有冇得帶家姐出街玩?
- 細佬B未戒夜奶,埋身餵
- 家姐仔返PN 1-4pm,食飯要人餵仲要食2個鐘
- 家有印傭但她只做清潔及煮飯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

邊做邊學.

我大b歲幾佢已經係自己食, 45分鐘就收枱, 亦一向帶晒d 小朋友出去玩, 帶埋餵奶巾出去. 我果陣樂得大仔唔駛返學, 唔駛迫住天氣差時要出街, 或者細b咁早病. 到生完三女迫住要返學, 朝朝早打仗咁, 人都燥d.

你唔好太縱容大女, 要餵仲要餵咁耐一定要改, 否則你有工人都唔掂.

男爵府

daiban 發表於 17-8-27 15:51
我啱啱生完細佬快滿月了,成個月冇出過街因為有我媽幫手照顧Trouble Two 家姐但我將冇人幫手

想請教各FTM ...

我同你情況差不多,大仔兩歲未夠,細嗰個3個月。工人姐姐幫到我好多

大宅

回覆樓主

我無工人姐姐.....一個湊兩個,而家細女兩歲,家姐四歲。
想話你知細嗰個初生至半歲係最易搞
你呢半年要搞好家姐自理能力....到時細嗰個識爬再識行,難搞10倍
家姐做咩,細就借跟住做,例如自覺執玩具,自己食飯....
加油呀

別墅

依家家姐可以自己食,但要我坐在旁邊及督促,最快都要食一個半鐘!
想問吓點樣一齊出街?用揹帶抱細佬再手拖家姐,還是用bb車推2個?出街好似走難咁..... 唉.....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

daiban 發表於 17-10-5 15:03
依家家姐可以自己食,但要我坐在旁邊及督促,最快都要食一個半鐘!
想問吓點樣一齊出街?用揹帶抱細佬再手 ...

佢可以自己食同埋應該快左, 你同佢都有大進步. 下一步係進一步限時食野. 呢樣野應該由bb 時開始, 佢無了期咁食對佢既食野速度甚至牙齒都唔好, 亦對你既生活都唔好. 30-45分鐘就要收枱, 食唔食得晒都要等下一餐. 食得好可以有少少獎勵. 你既職責係提供最好既環境俾最好既食物, 食幾多俾佢揸主意.

我係bb車加拖大仔. 出全日街會帶定揹帶. 你可以響bb 度加塊"BB車輔助踏板"俾家姐企/坐。你睇情況環境應變, 慢慢就會搵到方法.

伯爵府

DHA勳章

daiban 發表於 17-10-5 15:03
想問吓點樣一齊出街?用揹帶抱細佬再手 ...
我囡2歲2個月, 15-30分鐘要佢食完......若拖很太耐,大家都辛苦, 不如唔好比佢食住. (可能佢唔餓)

大宅

回覆樓主:

大家好!都係大女2歲半,細囝5個月,諗梗好唔好讀PN,等大囡可以學下自律?

複式洋房

回覆樓主

hello~我大仔2歲9m, 細仔8m, 炒左工人,變左一打二幾個月la~~~ 餵野食真係好辛苦(emoji)(emoji)一個食飯耐,一個飲耐奶,淨係食野每人每日用左我幾個鐘時間(emoji)

大宅

我來緊都一打二,好擔心,2歳男可以食幾多碗飯?我仔餵可以食1.5碗,自己食半碗。如果甘晚上仲俾吾俾奶佢飲?

男爵府

回覆樓主:

我黎緊都變一打二,
細既出世,大既先兩歲
好難搞,求指教

大宅

回覆樓主:

我上年生細b,之後過一湊二生涯,冇工人。細佬依家1歲,阿哥3歲,食野反而唔煩,因大佬為食,20分鐘自己食晒碟飯,我就餵細b食野。出街一係揹帶細佬拖大佬,一係bb車(後期先用到,阿哥上左k1乖左好多,冇周圍走,如果唔係用揹帶揹住細b好d,起碼可追住個大),最煩躁反而係成日要煮幾餐而少左同佢地玩。

別墅

回覆 Janetyeah 的帖子

我個工人姐姐都頂唔順工作量走了,宜家我真正1打2,又唔想冇咗親子時閒,所以訓練自己對摩打手,响家姐返學時預備好兩餐、清潔、餵奶和同細佬玩!真係堅忙!

複式洋房

daiban 發表於 17-12-2 23:37

我個工人姐姐都頂唔順工作量走了,宜家我真正1打2,又唔想冇咗親子時閒,所以訓練 ...

加油!!!

瑪瑙宮

我個工人姐姐都頂唔順工作量走了,宜家我真正1打2,又唔想冇咗親子時閒,所以訓練 ...

你可以話晒事!

別墅

正想話同你差不多,點知見你話姐姐無做了XD
家姐2.5歲
妹妹剛岀世未滿月
有姐姐幫手做家務,湊就我加婆婆湊
婆婆星期一至五都嚟,主要㷛下湯我飲,湊下個大
當我要陪大訓晏覺時,婆婆就會幫手餵奶俾個細,夜晚我要陪大訓覺就老公餵妹妹。其餘時間埋身

別墅

回覆樓主:

大仔34m細女13m 冇工人姐姐冇4大幫
大仔食飯自己食 細女埋身食奶 餵下飯仔
出街揹細推大/大自己行揹細
最辛苦反而係要做埋家務

男爵府

ch14kwok 發表於 17-12-1 15:12
我上年生細b,之後過一湊二生涯,冇工人。細佬依家1歲,阿哥3歲,食野反而唔煩,因大佬為食,20分鐘自己食 ...

諗煮咩,真是好煩
我1打2,細女成日喊
好辛苦

男爵府

回覆樓主:

我冇工人姐姐,有時啲家務真係做要等夜晚,老公返黎or訓晒先做到
宜家一個就1歲,一個剛返k1
其實冇架,初時邊樣急就做先,其實要大b配合, 捱到3個月就好啲
初時做到咩就做咩,細個個就食疴訓架姐,一攪掂就去陪大果個,因為一陣要餵細果個,都叫做隔下隔下咁,唔洗等大個個成日一個人咁,所以真係冇時停到

大宅

littlecrystalli 發表於 17-12-5 00:23
正想話同你差不多,點知見你話姐姐無做了XD
家姐2.5歲
妹妹剛岀世未滿月

但你唔會谷奶咩?

首頁

尾頁

跳至