親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上星期東京酒店,隔離房香港家庭有2個細路,係房來回喪跑及跳,嘈到我係房不停聽到澎澎聲!

大人就多次開住房門企係走廊大大聲同房入面既人講嘢,
我係房入面完全清楚聽到佢哋對話內容。我間房係有2度門閂哂都聽到,可想而知佢哋有幾大聲。

忍到夜晚10㸃幾頂唔順落大堂同職員講,之後才冇咁嘈!真心唔明D細路又跑又跳,佢自己間房實好嘈,㸃會唔覺得嘈到人。

好采呢個香港家庭第二日check out,之後幾日完全安静哂。

子爵府

好媽媽勳章

bblover123 發表於 17-8-28 19:59
回覆 GreenLam 的帖子

你應該把這些醜陋的人影相,放出嚟等大家睇睇。

咁又唔會。

子爵府

好媽媽勳章

freemanms 發表於 17-8-28 23:41
我早幾日喺清境民宿約零晨一時,有個三人香港家庭喺走廊大聲講野,嘈到呢⋯ 搞到我醒左,之後不停開門山門 ...

我最怕人係走廊講廣東話成條房都聽到,之前在韓國遇過,係房內完全聽到內容。

子爵府

好媽媽勳章

happykk 發表於 17-8-29 01:16
上星期東京酒店,隔離房香港家庭有2個細路,係房來回喪跑及跳,嘈到我係房不停聽到澎澎聲!

大人就多次開 ...

好彩,唔係有排煩。我發現好多小朋友好夜瞓,好吵,我小朋友好早瞓,因為咁第二日先有精力玩,情緒都會好D。

子爵府

好媽媽勳章

our_naughty_bb 發表於 17-8-29 00:10
我成日覺得,衰格不分國籍的

同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

12312 發表於 17-8-27 23:14
我上次見過:一家大細10人食燒肉任食(2小時時間),叫到成檯都是未燒肉食,到最后櫃臺埋單時(檯面還有很 ...

好賤好失禮!最怕見到呢d, 自己都覺得唔敢認自己係香港人。

大宅

其實以前未有大陸自遊行去日本之前, 日本人都已經唔鍾意香港人, 因為話香港人講野大聲, 冇禮貌同好嘈. 我地依家成日話大陸人, 其實只係十步笑百步.

上星期去大阪浸溫泉, 港媽任由兩個女响溫泉度走黎走去, 圍住溫泉旁果啲石行, 我見到好驚佢會跌落水, 但港媽好似唔覺得有問題. 溫泉有好多膠鴨仔比小朋友玩, 佢個細女掉晒啲鴨仔落溫泉就走, 我女幫佢全部執番上黎.

仲有, 我地廿年前去日本, 就話唔知浸溫泉的規矩啫, 依家咩野年代? 30-40歲港媽, 帶埋條毛布落溫泉, 好似沖涼咁, 我真係唔想比人知我都係香港人.

子爵府

mimi1102 發表於 17-8-29 14:21
其實以前未有大陸自遊行去日本之前, 日本人都已經唔鍾意香港人, 因為話香港人講野大聲, 冇禮貌同好嘈. 我地 ...
真心想問日本女性裸湯/大浴場,大人可唔可以帶男性小孩入內浸浴?

大宅

happykk 發表於 17-8-29 19:39
真心想問日本女性裸湯/大浴場,大人可唔可以帶男性小孩入內浸浴?

又唔見有明文規定依樣, 我諗兩三歲都OK 掛, 不過將心比己, 你覺得如果你响浴場, 見到幾大的細路仔會覺得尷尬? 如果你覺得即使一歲你都會覺得尷尬, 就一歲都唔好帶, 最緊要唔好兩把尺, 人地的就唔得,自己的就冇問題.
我試過响日本的浴場, 有個韓國大媽帶左個成140cm 高的肥仔入浴場, 我唔知佢係生得高大定點, 我祼體咁走入浴場, 第一眼就見到個肥仔衝埋黎, 嚇到我立即"跣"底左, 果吓真係好驚, 如果佢係香港人, 台灣人, 大陸人或日本人, 我一定會鬧佢, 但佢係韓國人, 我唔識韓文, 唯有啞忍地走開左...

子爵府

mimi1102 發表於 17-8-30 10:32
又唔見有明文規定依樣, 我諗兩三歲都OK 掛, 不過將心比己, 你覺得如果你响浴場, 見到幾大的細路仔會覺得尷 ...
係東京酒店大浴場,有2次都係國內女人帶5、6歲男仔入去。講真我係介意,全裸之下突然走個男既入嚟仲要一齊浸!

2、3歲我接受到,但咁大個識性啦,個女人唔介意比個仔睇,
但其他人唔一定係!

因為我第一次去日本唔清楚當地文化,所以冇出聲。

子爵府

又唔見有明文規定依樣, 我諗兩三歲都OK 掛, 不過將心比己, 你覺得如果你响浴場, 見到幾大的細路仔會覺得尷 ...

係台灣浸過多次祼湯,從未見過有亞媽帶仔入去。可能有職員看冇得偷雞。

大宅

其實你地點知佢地係香港人? 因為佢地講廣東話? 我又比較小見這類情型, 如果真係香港人, 比人眼望望, 都懂得收歛卦.

男爵府

Wing05 發表於 17-8-30 15:10
其實你地點知佢地係香港人? 因為佢地講廣東話? 我又比較小見這類情型, 如果真係香港人, 比人眼望望, 都懂得 ...
如果小家庭,通常都好d; 但如果一大班人,多數都旁若無人

珊瑚宮

其實你地點知佢地係香港人? 因為佢地講廣東話? 我又比較小見這類情型, 如果真係香港人, 比人眼望望, 都懂得 ...

廣州人-有些慣性口音

子爵府

口音有分別

大宅

happykk 發表於 17-8-29 01:16

大人就多次開 ...

有見過去曼谷酒店,有個香港女人check out 不停投訴酒店呢樣嗰樣,我心諗呢間酒店好好吖,我當然無理會,去咗對面一間好有名男色大象餐廳食嘢,我一行六人book 咗枱,餐廳service 好好,每度菜都會介紹,waiter 有禮,食食突然聽到有把女人聲,大大聲又complaint, 我望,原來隔離枱就係酒店個女人,我朋友都話影衰哂香港人,我地大讚員工有禮,佢地對住隔離枱好無奈

子爵府

好離譜!有140高細極都有限。我諗我在場都會比佢嚇親。

別墅

GreenLam 發表於 17-8-27 22:57
在台灣,發現香港人超自私,霸枱,霸洗衣機,亁衣機,一共五部,一家霸4部,今晚有排先有可以瞓 ...

咁佢地一家有幾多人先, 如果佢地十幾人嘅, 可能係一個家族去呢?即係有幾戶人,咁用幾個洗衣機就唔怪得人嘅, 但係如果佢係一家4口嘅, 就真係好過份囉!

男爵府

GreenLam 發表於 17-8-27 22:57
在台灣,發現香港人超自私,霸枱,霸洗衣機,亁衣機,一共五部,一家霸4部,今晚有排先有可以瞓 ...

我剛比啲韓仔韓妹Cho醒仲
岀去話佢哋靜一陣又Cho
幾點呀!仲喺走廊傾計

首頁

尾頁

跳至