論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

5月尾時請左個工人姐姐湊bb, 今日做夠岩岩夠3個月多幾日,而我就放完產假聽日第一日復工。
今晚工人姐姐就問我地借錢,原因係佢呀公入左院,要醫藥費,買氧氣,要借hk$15000
佢話會每個月還hk$2000
而佢呀公入左院呢樣野早一星期佢都有提(伏線?),因為咁岩早一個星期我老爺都入左醫院。
究竟借唔借好?個金額比我預期大,但唔借又怕佢係出面借,同埋得佢主力湊我個女,怕佢唔知點對我個女?
聽日返工,先攪d 咁既野,求意見, 謝謝。

子爵府

AK201707 發表於 17-8-28 01:11
5月尾時請左個工人姐姐湊bb, 今日做夠岩岩夠3個月多幾日,而我就放完產假聽日第一日復工。
今晚工人姐姐就 ...
好狼死,要借$15000
佢打算每月還錢,咪叫佢出去借囉!

真係唔好咁儍借俾佢,你話冇錢,幫佢唔到,帶佢去UA, 安信借,自己唔好借

你借左錢俾佢,佢就會對你個女好?到時,你仲多樣嘢係佢手上,錢同個女

複式洋房

細姐姐 發表於 17-8-28 08:46
好狼死,要借$15000
佢打算每月還錢,咪叫佢出去借囉!

但唔借比佢, 我返左工就得返佢同我個女,個女得2個月炸。
不過hk$15000真係太多
係咪要換姐姐好d?

禁止訪問

子爵府

$15000甘多! No way!!

子爵府

AK201707 發表於 17-8-28 09:16
但唔借比佢, 我返左工就得返佢同我個女,個女得2個月炸。
不過hk$15000真係太多
係咪要換姐姐好d?
真係唔好借!
工人恰你善良,

有冇屋企人可幫忙,你唔換,佢都可能辭工

工人甚麼背景?

大宅

你今次借左15000,下次佢問你借20000,你會唔會借?

別墅

回覆樓主

唔借。
經驗話俾我地知,千其唔好有第一次。
首先關心佢現況,分析下有無其他方法e.g. 問親戚借。扮返可憐咁話無咁多錢,同佢一樣要出去返工揾錢,還錢供樓生活養父母仔女。

講真$15000我寧願佢自己出去借。
如果你咁講唔借佢都反轉豬肚,就證明此人留不得。

複式洋房

活潑的山頭 發表於 17-8-28 10:03
都唔知姐姐係米真係咁嘎情況啊,如果距厄你呢? 有無乜證據證明距講嘎係真嘎?咁大數額,都係查清楚先 ...

佢今日真係自動波send 左佢呀公張相, 但我唔知係咪真係佢呀公, 手係插住喉既

複式洋房

細姐姐 發表於 17-8-28 11:39
真係唔好借!
工人恰你善良,

菲,26歲

複式洋房

wwtsuen 發表於 17-8-28 15:59
唔借。
首先關心佢現況,分析下有無其他方法e.g. 問親戚借。扮返可憐 ...

點樣同佢講唔借好, 始終個女係佢手
怕佢發爛炸

複式洋房

wwtsuen 發表於 17-8-28 15:59
唔借。
首先關心佢現況,分析下有無其他方法e.g. 問親戚借。扮返可憐 ...

打左比agent, 佢話借咁多, 有機會已經借左財仔, 佢想一筆過還

子爵府

AK201707 發表於 17-8-28 18:02
怕佢發爛炸
扮吓嘢,扮關心佢
但要扮窮,話冇錢,有bb 用好多錢,每個月要俾佢salary, 又要交租,冇savings, 仲要還銀行錢

話可以幫佢問銀行借,話UA, Prime Credit 可以借,帶埋佢去借,都係每個月還錢就ok, 扮無知!

你以為借咗錢,佢就安安份份幫你凑女,可能係借埋你果筆就走佬

別墅

AK201707 發表於 17-8-28 18:10
打左比agent, 佢話借咁多, 有機會已經借左財仔, 佢想一筆過還

唔理佢有無借財仔先。
你要扮信佢,扮好想幫佢但無能為力,俾幾個解決方法(當然係佢自己解決)
我會自己諗好哂對白先。找個合適時間叫佢坐底話傾下。
關心:問現況,咩病,邊間醫院,嚴唔嚴重,醫生點講
起底:有咩親人在菲照顧緊病人,無親戚幫手,有無兄弟姊妹幫手 (feel下有無講大話)
Suggestion: 問親戚借,叫兄弟姊妹借,求下醫院醫好先俾錢,醫院分期付款,問菲工會,菲律賓社處,菲政府借(求其suggest幾個方法),再問佢有咩諗法,再大下佢話agent 講過如果工人有事可以自己找agent 等等
如佢都係話借$15000既,就開始扮可憐,我都無咁多錢,我好似你咁出來打工揾錢,人工又唔多,仲要供樓養父母,我都好想幫你,我地都係梗梗夠支持生活等等。
我地不如試下找agent (僱傭公司)睇下可以點幫你,而家打電話比agent 好無(嚇下佢大下佢)

總之你要堅定$1都唔借,最多提早出糧(佢做左幾多日就出幾多日),如果你信佢真,就suggest下每半個月出糧俾佢寄錢返去,幫佢打電話俾醫院了解或講數(平d或分期付款)等等。

$1都唔好借! 加油。

別墅

AK201707 發表於 17-8-28 18:02
怕佢發爛炸

我明白你既擔心,我都係要佢睇小朋友。
我之前個菲姐雖然只係話lunch 出去食飯,但俾得一次就第二次,最後變日日問,但不見得佢工作上有改善,只有更差。brief 佢幾次話唔俾佢出,之後就開始講大話,作不同既理由死都要出去,但工作繼續差下去。

唔好以為你借$15000會滿足到佢。
唔洗硬碰硬,要同佢交戲。

複式洋房

wwtsuen 發表於 17-8-28 18:58
唔理佢有無借財仔先。
你要扮信佢,扮好想幫佢但無能為力,俾幾個解決方法(當然係佢自己解決)
我會自己 ...

你關心既suggestion 好好
我都應該會咁
但我諗緊借唔借少少比佢, 如4000蚊,條件係要幫佢放好passport, 如果佢有誠意借,肯比,我都仲ok
如果佢話唔得or 話唔係手,我就炒佢架啦,因為agent 話passport 已經係姐姐度,唔係手好大機會係財仔度
用4000試下佢

別墅

AK201707 發表於 17-8-28 19:34
你關心既suggestion 好好
我都應該會咁
但我諗緊借唔借少少比佢, 如4000蚊,條件係要幫佢放好passport, ...

唔贊成。
起佢底,留意對答,再諗下可信程度。
如果假到佢自己都講唔通既,唔洗浪費時間在這事上。
如果信佢講既,就只好幫佢諗解決方法,就最多每半個月出糧。

真係唔好借呀。BK呢度好多例子俾你睇。
幫佢諗其他方法先。過一排,佢再提先再諗。
三個月,太快了。

複式洋房

wwtsuen 發表於 17-8-28 20:27
唔贊成。
起佢底,留意對答,再諗下可信程度。
如果假到佢自己都講唔通既,唔洗浪費時間在這事上。

明白
咁樣講同唔借, 唔會對我個女不利架可?

伯爵府

借5過,就算真的話,阿公好疏,還有父母兄弟姊妹妹表兄弟姊妹,男友等等,逐個5係病就話車禍,或弟妹要交學費,想同情都同情5得咁多

伯爵府

新來,就是真的話,正常人都5好意思借咁多,咁狼,不要天真以為借左可以解決問題,除非親生子女有事

首頁

尾頁

跳至