親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

201611月買20178月機票, HK EXPRESS來回名古屋

05 AUG (SAT) 30KG, 12 AUG(SAT) 50KG

HK$10,575 - 22, 包劃位 & 來回都係3MEAL SET

住宿

05 AUG – 07 AUG

HK$2,713 – Royal Park Hotel the Nagoya PrimerFloor Standard Twin Room包早, 9歲小朋友加JPY1500 兩日早餐

07 AUG – 12 AUG

HK$5,224 - Daiwa Roynet Hotel Nagoya TaikoDori Side 本想07 AUG 住高山, 但好後期才轉, 所以book 左一晚ModerateTwin, 其餘係Deluxe Twin, 但入住時free upgrade 到我住晒deluxe, YEAH唔駛搬房

行程

DAY 1 - HK - 名古屋酒店放低行李後去食谷友介紹的鰻魚三吃 (http://hitsumabushi.co.jp/esca/)

因為餐廳係地庫, 一入地底就連GOOGLEMAP都搵唔到, 又問過好多路人都唔識, 最後有幾位後生仔識路, 仲帶埋我地去添, 真係好好彩, 仲係間餐廳關門前去到 ^^,叫左JPY5500 的套餐 + 兩客小食, 價錢偏貴, 但真係好食的, 可以一試.

DAY 2 (自駕) - HOTEL早餐 - 長島WATER PARK – JAZZ DREAM OUTLET

小朋友係4 & 9 , 兩個都好細膽連SIR SIR 梯都唔敢玩, 佢地都好ENJOY咁玩左少少BB , 玩完之後去OUTLET FOOD COUNT LUNCH, 又平又好食, 值得推介, 之後SHOPPING 左一陣就走人囉!

DAY 3 (自駕) – HOTEL 早餐白川鄉丸明飛彈牛

今日打風, 食早餐時打開白川鄉實景網圵睇 (http://www.shirakawa-go.gr.jp/top/),見到天晴, 跟住再GOOGLE D 天氣, 話中午時份才會下雨, 就博一博由名古屋駅出發去白川鄉, 中途係休息站停左一陣, 約三個鐘就上到展望台了, 好開心, 真係好好天同好靚, 靚左幾張相, 欣賞一下美景後就渣車落返山腳, 本想入村行下, 點知就落雨了, 可能老公又好肚餓, 所以唔肯行, 於是再渣一個鐘頭車去食丸明飛彈牛, 價錢唔係好貴, A5 和牛入口即溶真係唔太岩我, 試過就算 ^^, 回程時超大雨, 真係好得人驚

DAY 4 (自駕) - SUZUKACIRCUIT

唔多人, 幾好玩, 由開園玩到關門先走, 好多GAME 都可以玩到幾次, 兩個小朋友都好開心, LUNCH 係入面D 餐廳食, 唔太貴, OK .

DAY 5 (自駕) – 愛地球博紀念公園 - 龍貓屋 - 親林樂園兒童綜合館

阿女係龍貓FANS, 今次主要想去龍貓屋, 但出發前知天氣唔好, 盡量都唔想買定門票, 等時間上可以按排得好D, 落車後見到小朋友玩水池好開心, 而我擔心龍貓屋的門票賣晒, 所以乜都無理就衝入去詢問處仲有門票賣, 真係好鬼緊張, 好好彩今日人不多, 職員話我知仲有飛買, 教我坐SHUTTLE入去日本庭園, 再行一陣就買到即場飛了, 每一個場景阿女都好記得. ! 可惜我們四點離開兒童綜合館想去玩水池時, 個水池已經無水了

DAY 6 – LEGOLAND

因為FAMILY TICKET平好多, 所以出發前係官網買定門票, 但我就日日都睇天氣,希望今天不下雨, LUCKY好好天, 入面唔係好大, 但人不多, 可以玩晒所有GAME, 仲睇埋LEGO SHOW (雖然唔知佢講乜, 但小朋友都睇得好緊張咁), 而且周不時都有LEGO人物出來同小朋友影相, ^^

DAY 7 – 鐵路館科學館

入場時有張抽獎卷, 我地抽中車長體驗(要比JPY500體驗一次), 而我地覺得鐵路館比較悶, 本想食鐵路車造型的LUNCH BOX, 點知中午一點就賣晒, 只剩一款普通LUNCH BOX, 因為小朋友肚餓, 所以買左兩盒, 但係凍架, ! 真係唔得掂, 見仲有D 時間就坐車去科學館玩下, 佢地反而鐘意科學館多D , 但太少時間LU, 逗留左兩個小時左右就關門了

DAY 8 – 豊田汽車產業館 – HK

我地09:45 左右去到, 職員叫我地排隊預約小朋友遊戲室, 但只得11:00 / 13:00 比我地揀, 而因為今天回程不能太晏, 所以我地唯有揀11:00, 先入館好趕急咁行和拍照, 因為11點要出返去小朋友遊戲室 @@”, 館入面有個地方好多人排隊, 原來係排隊拎配件, 用呢D 配件就可以砌出一架TOYOTA 玩具車, 又幾得意

^^,之後出返去遊戲室, 玩左一個鐘就回程囉!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至