自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我小朋友9歳, 前上門牙兩年幾前甩咗一隻,恆齒都出咗, 但隔咗兩年幾,另一隻上門牙乳齒都唔甩, 恆齒又唔出, 早兩日去牙科保健, 醫生幫佢照咗X光, 從X光片入面見到有隻恆齒, 並無打橫生,也都無增生, 照睇情況正常, 但乳齒仲好實, 牙腳又無萎縮跡象, 都唔似想甩, 醫生依家建議剥咗佢隻乳齒, 希望隻恆齒自己會出, 但佢話都係博吓, 觀察幾個月, 如果隻恆齒都唔出, 就要揾箍牙醫生幫佢箍番隻恆齒出嚟。
有無人試過有咁嘅情況? 醫生話如果箍牙都迫唔倒隻牙出嚟, 到時再睇吓醫生用咩其他方法拉番隻牙出嚟, 如果JM 們有其他類似嘅複雜情況, 可以分享吓嗎?

大宅

順其自然, 比較好地.   孩子在開始還牙的年紀, 要多吃豆類或比較硬的東西來刺激乳齒容易鬆脫.

大宅

每個人都不同
睇醫生

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 17-8-29 14:54
我小朋友9歳, 前上門牙兩年幾前甩咗一隻,恆齒都出咗, 但隔咗兩年幾,另一隻上門牙乳齒都唔甩, 恆齒又唔出, ...

我仔之前門牙换牙時無位出,醫生叫我等吾剝,我恨心畀錢一次過剝3隻,再整門牙倒及,半年內,上下牙整齊靚哂。

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

melonfans 發表於 17-8-29 16:07
我仔之前門牙换牙時無位出,醫生叫我等吾剝,我恨心畀錢一次過剝3隻,再整門牙倒及,半年內,上下牙整齊靚 ...
醫生話我仔隻門牙唔係唔夠位, 係唔知點解唔出嚟門牙倒及點攪? 當時幾歳? 係咪唔駛等換牙已經可以整?

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 17-8-29 16:29
醫生話我仔隻門牙唔係唔夠位, 係唔知點解唔出嚟門牙倒及點攪? 當時幾歳? 係咪唔駛等換牙已經可以整?
...

你仔係咪倒及?

珍珠宮

melonfans 發表於 17-8-29 16:37
你仔係咪倒及?
應該唔係

珍珠宮

garfield_pooh 發表於 17-8-29 16:41
應該唔係

要剝啦! 搏佢出牙
當時剝咗,等d牙出得靚d, cool牙又辛苦又貴,當時佢換牙我恨心咁做,依家未换犬齒,都ok

珍珠宮

melonfans 發表於 17-8-29 16:43

要剝啦! 搏佢出牙
我仔都剥咗喇, 希望佢會出嚟啦, 都係博下, 唔剥就博都無得博

男爵府

回覆樓主

我仔就黎12歲都有呢個問題,約咗聽日睇醫生,之前睇個果醫生話男仔好多時會慢d,唔洗擔心住,已換前面4隻,諗住聽日睇第二個醫生比下意見睇下點。

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBG520 發表於 17-8-29 19:18
我仔就黎12歲都有呢個問題,約咗聽日睇醫生,之前睇個果醫生話男仔好多時會慢d,唔洗擔心住,已換前面4隻, ...

我仔都是好慢,只換左門牙8隻,犬齒都未換 你仔換左幾隻?

珍珠宮

BBG520 發表於 17-8-29 19:18
我仔就黎12歲都有呢個問題,約咗聽日睇醫生,之前睇個果醫生話男仔好多時會慢d,唔洗擔心住,已換前面4隻, ...
其實上年都睇過私家牙醫, 佢都有講過隔咗咁耐唔甩都要正視, 你明天帶阿仔睇完, 上嚟報吓料, 分享吓醫生點講, 我想做個參考呀

珍珠宮

小ice 發表於 17-8-29 19:31
我仔都是好慢,只換左門牙8隻,犬齒都未換 你仔換左幾隻?
我仔都仲少過你仔, 佢9歳只係換咗5隻咋, 上1下4

水晶宮

2024勳章

回覆樓主

我女有過,10歲左右,做學生牙科檢查醫生話不夠位比恆齒出來,後來搵私家牙醫剝了一隻牙,又箍了左右兩邊的牙,過了大半年才長出來

珍珠宮

回覆樓主:

我仔果時乳齒脫落,但恒齒一直沒長出,後期牙保檢查,發現佢有多生齒頂住,最後係等多生齒長到可脫,才安排脫牙,隻恒齒便開始長出來,幸好長得很整齊。現在大牙位又開始發現多生齒。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

啲人成日話自己會甩,其實個個情況唔同,如牙腳冇萎縮係唔會自己甩架,要剝就一定啦!之後情況再算,要生歪都冇辦法,到時再箍牙囉!

大宅

回覆樓主:

我仔剛8歲,上個月牙保時同你小朋友情況一樣,當時係照左X光,聽完醫生解釋都即場脫左隻門牙,博幾個月後生返出來,如果都無出嘅迹像都要自己搵㧜牙醫生
我的寶貝

珍珠宮

回覆樓主:

一定剝咗隻乳齒先,一步一步行,睇下恆齒自己出唔出,唔出再決定點樣做,我仔換上下8隻門牙,6隻都係要剝,其中一隻上則門牙,生在牙肉上唔落嚟,但就有露在牙肉外面,牙科話要等,終於等了成年,才慢慢生落嚟,生落嚟都生得非常慢,又再過了半年,才將近成隻牙落晒嚟,當初都幾擔心,最初我仔D牙係好輕微倒及,牙醫話預算要箍牙,但經過兩年,現在上排牙已生返出來,正常了。
一直我都要不停觀察住,晚上個仔瞓落床,就睇睇佢D牙,現在暫時OK,但後面未換,未知有無問題,因為佢天生乳齒唔太可以自己甩,牙科都話惟有一直跟進

珍珠宮

2024年龍年勳章

garfield_pooh 發表於 17-8-29 19:49
我仔都仲少過你仔, 佢9歳只係換咗5隻咋, 上1下4

但我仔已經12歲了

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想問下大家意見,我仔d牙向來都好慢,隻隻都要去牙醫度脫,恆齒出晒乳齒都未甩,有腳的,照x ray醫生話d牙好逼大個要cool牙,問題係犬齒現在一d動靜都無鬆,下面d恆齒好逼,醫生話過兩年睇下,如果仲唔甩就剝犬齒乳齒,我驚恆齒出唔到世,或者會爆牙咁出,好唔好而家剝左犬齒等恆齒出世?有冇有經驗豐富的 矯齒科醫生介紹?謝謝

首頁

尾頁

跳至