親子旅遊

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

三年前已分享過一次高雄墾丁之旅...終於今年可以再帶小朋友重遊一次啦....
今次我哋係六個大人,一個七歲及一個兩歲小朋友.....用返上次個好好司機....令到今次旅程超正超開心..雖然禽日先落機.....已經好掛住依個地方啦....

23號香港打八號颱風...一直擔心....第二日航班一問題...所以提早四點出發去機場CHECK IN....

24號朝....好彩飛機無延誤....準時八點起飛....拎埋行李...搞埋電話咭....十點九左右就上車啦.....司機當然好準時.....三年前講廣東話只係聽到大部份....今次見面...大部份旅程都用廣東話同我哋溝通....搞到我媽咪同小朋友...都可以嘻哈大笑....一上車...佢就車我哋墾丁....民宿先....第一晚選擇咗司機嘅自家民宿住....係恆春...獨立屋...有花園...有泳池....放低行李....就車咗我哋去食嘢....依個舖老闆娘係香港人..超後生....食咗好多嘢...雞...月亮蝦餅...炸腸...仲有好多...好味...之後就玩碰碰車....高卡車.....再去超市買定嘢...夜晚係民宿BBQ.....返到民宿....大小朋友大玩水戰.....玩到六點左右....司機車我哋去墾丁大街行吓....到八點再車返我哋去民宿BBQ.....

25號朝我哋十點出發...送返行李去墾丁嘅民宿.....跟住小杜包子...買包係車度上..買咗獅子頭包,起士包,紅豆包,麻糬泡芺包.....正...正..正呀!!跟住向海生館(門票司機代買...有折扣)出發....係香港已經預約咗入後場睇生態....入場後....就係服務台登記.....之後就入場館睇魚...好多好多魚呀....小朋友睇到嘩嘩嘩聲.....夠鐘就跟職員入後場囉....睇小丑魚BB.鯊魚BB...仲有好多魚...仲可以餵魚....睇完後場....就出咗去兩個池玩水....大約玩到一點半....我哋又去食嘢啦....食陽春撈麵.....正.....食完我哋去玩正宗飆沙...點解我會話係正宗.....因為墾丁有好多飆沙其實都係呃人嘅....我直家去果間...係直係係沙漠裡面玩.....我同大女渣一架沙灘車...我媽咪同細女坐吉普車牌(有司機的)....好刺激呀....大女玩到唔捨得走...話要仲玩....當然司機幫我哋講吓價....又有小小折頭啦....玩完成個鐘之後...再去吊橋......飲芒果沙冰.....我哋太攰啦...返咗民宿抖下....再自己落街逛夜市...

26號....朝早八點半..三個大人加大女....先去玩浮潛....換好衫(店有提供薄潛水衫...我哋加多見泳衣係裡面一齊著)就係岸邊教我哋點換氣....教練會確保我哋識先會帶我哋落水.....水好清......好多魚....教練仲私人帶相機同我哋影相...又拎包比我哋餵魚....玩咗一個鐘左右就上水....之後換衫返民宿沖涼...再出去.....跟住鵞鑾鼻燈塔.....食牛肉麵...好味....再去睇梅花鹿(可以好近距離摸同餵....鹿係你附近周圍走)......睇完去咗龍磐國家公園(睇海同發現有好多怕羞草)......出火(有架車買爆谷,可以買一盤係出火地方燒).....跟住又一日行程啦...返民宿了

27號....今日要出返高雄.....朝早十點出發...先去土地廟...買出名蕃鬼荔枝....超大個...平....跟住去東港食海鮮(海鮮係街市入面買....再去店加工)都幾平同新鮮....食完開車去酒店放底行李....之後去駁二玩泡泡....坐小火車...原本諗住再行吓...點知開始落雨...就上返車....去瑞豐夜市....到咗變咗落大雨.....就過咗隔進巨蛋嘅商場....飲飲食食...買手信......跟住返酒店

28號...最後一天....我哋九點出發....車我哋去食魚湯米線...淨園農場...睇飛機升降....睇動物.....再去大魯閣玩(裡面好似兒童遊樂場咁)同行....之後去咗家樂福買手信....去食烤肉....再行返去六合夜市....比小朋友玩係檔攤....再行返去酒店.....

29號...一早十點出發去機場.....搭一點三機...諗住睇晏啲去機場逛吓同食早餐....點知去到CHECK IN....話十一點四有位問我哋上唔上...反正都要等...我哋諗都唔諗就搭早咗一班機返.....仲有專人帶我哋過關......

個旅程啲時間過得超快...每日都唔夠時間用.....最重要搵到個好司機...唔咸唔淡嘅廣東話.....係車上面完全無悶場...大小朋友都笑到KAKA聲....仲要照顧埋兩個小朋友同我媽咪.....今次行程機本上我無點諗過去邊去邊...全部都係佢諗....仲因為天氣幫我改時間...唔係定實一日....食嘢都係司機帶...又平又抵又好食....仲要沿途繼續請嘢我哋食.....

我哋會再去架!!真係超正超開心.....
三年後的待續......
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12378616

flower9    發表於 20-9-17 10:54
wcpcelia    發表於 18-4-16 15:49
Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:29

洋房

cindy_kaki 發表於 17-8-30 15:36
三年前已分享過一次高雄墾丁之旅...終於今年可以再帶小朋友重遊一次啦....
今次我哋係六個大人,一個七歲及 ...

多謝分享!可否提供一下司機知料

男爵府

pls PM 司機資料, 謝謝

男爵府

回覆 TanyaxBoggy 的帖子

以上已PM....

wcpcelia    發表於 17-8-31 09:55

男爵府

please PM,thanks

大宅

多謝分享!請幫忙提供一下司機資料,謝謝

男爵府

以上已PM,THANKS

大宅

謝分享, 請提供司機資料. 謝謝.

伯爵府

回覆樓主:

樓主你好
請問你恆春的民宿ok嗎?
可否提供民宿資訊,因為見你話獨立屋,又有花園同泳池好吸引呀
Thanks

男爵府

yyoouu 發表於 17-8-31 16:12
樓主你好
請問你恆春的民宿ok嗎?
可否提供民宿資訊,因為見你話獨立屋,又有花園同泳池好吸引呀

環境幾靚...不過夜晚會有少少昆蟲....但可以接受.....始終多樹林!!有相你可以睇吓...見到日出同好多星星...相係六點起身影的

flower9    發表於 20-9-17 10:54
Cheuk2012    發表於 17-12-30 00:02

別墅

Can u pls pm me the info? Thanks!

男爵府

回覆 kawaii_bb 的帖子

已PM你啦!

大宅

回覆樓主:

hello, 可以畀司機資料我嗎?謝謝

男爵府

回覆 Qnata 的帖子

已pm,thanks

男爵府

cindy_kaki 發表於 17-8-30 15:36
今次我哋係六個大人,一個七歲及 ...

我同你一樣24號 上午8:00 機,但早一日28號下午返港。 行程無你咁豐富, 但在墾丁都有餵鹿, 玩車, 浮潛, 潮間帶, 高雄去科工館同意大。
我哋第一次去高雄墾丁, 但覺得真係好好玩。 唔夠時間玩, 有機會一定會再去。 但下次我會淨玩墾丁或淨玩高雄, 因為墾丁去高雄市加埋食下嘢都無半日玩嘅時間。

男爵府

回覆 little_kid 的帖子

我搭港龍呀....三年前去過...就係唔夠玩....所以今次留係墾丁時間長咗....最後住返高雄係因為就返去機場...唔想係墾丁趕出嚟.......
其實我依兩次行程..我都無PLAN過...全部都係司機幫我諗..我只講過話要玩咩...佢就每日同我安排......我哋一家已經好掛住啦...好想再返去玩過...大女玩飆沙玩到唔肯走...叫我快啲再帶佢去玩過.....

男爵府

cindy_kaki 發表於 17-9-1 17:15
回覆 little_kid 的帖子

我搭港龍呀....三年前去過...就係唔夠玩....所以今次留係墾丁時間長咗....最後住 ...

哈哈!同你一班機。 我小朋友第一日玩完甩尾賽車, 之後果日又要去玩過。 還有第一日飲完芒果沙冰就愛上了, 日日都要飲。浮潛都好玩, 但我小朋友玩左近一個鐘臨尾覺得凍才上岸。 但好多魚仔睇好靚。
我哋墾丁住近大街,訂了有露台嘅酒店房,打算夜晚睇星星。 但原來夜晚好多飛蟲(正常嘅),怕飛入房所以夜晚無出去。
你司機咁好, 有無資料pm我,我下次揾佢。 不過今次多得這裡很多jm分享, 我行程都開心愉快。

大宅

可以pm司機資料我嗎?謝謝

男爵府

little_kid 發表於 17-9-1 17:30

我之前pm過資料你架....我再pm你

男爵府

fululu13 發表於 17-9-1 18:32
可以pm司機資料我嗎?謝謝

已pm

首頁
12345...17

尾頁