自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

yeemeif 發表於 17-8-31 23:37

我有睇過,但覺得退休後轉保的卓康健好似比較貴,所以考慮買唔買好。

珍珠宮

Lamlamfong 發表於 17-9-2 00:05
我自己買左bupa 公務員plan 3年claim 過2次, bupa 完全冇問過, 好快陪錢, 而且保費又平, 我都有叫我d同事買 ...

咪係

珍珠宮

little-baby 發表於 17-9-2 01:18
我有睇過,但覺得退休後轉保的卓康健好似比較貴,所以考慮買唔買好。

但就算到時轉卓康健都照保埋你已有嘅病喎,咩都抵晒啦!普通人買卓康健無呢樣福利㗎

大宅

yeemeif 發表於 17-9-1 23:19
我買咗8年左右做手術,但個病係未買前已有,老公同事就check完發現有冠心病,如果你直接買卓康健,本身已 ...

本身已有病都要睇咩事, 小問題醫好左幾年
核保都有機會照包返,核保又有咩可怕
當然中病以上,就真係難包了

「如經保柏批核轉移會籍,一切於前合約受保及於本合約保障開始日前已患有之疾病或損傷之合資格賠償,將根據前合約或本合約內所載之最高賠償額,以較低者為準,作出賠償。」

如果遲早都係轉
而本身無咩大問題,首選點都係卓康健核保先
簡單全數入院Claim 1次腸胃鏡,已經都夠cover返之間好多年相差既保費了

公務員plan 就岩本身有需要既人,係一個好工具
要好好利用

珍珠宮

strawberrychic 發表於 17-9-1 19:38
雖然平,但保額好細,得幾萬蚊作用不大?

點止幾萬,基本保障額,再另加附加醫療保障,除非真係大鑊野啦!否則都夠賠

珍珠宮

天之驕子 發表於 17-9-2 05:55

本身已有病都要睇咩事, 小問題醫好左幾年

嘩你同我一樣都瞓唔著呀?我喺酒店瞓唔到呀!
不過你話本身無咩病,首選買卓康健,呢點我都認同,因為我本身身體問題都幾多,所以呢個plan好啱我

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

Qbie 發表於 17-9-2 00:23
你呢次疾病有冇得到賠償呢?

我本身未買醫療保險,但本身有份無咩用嘅住院現金(唔可以加保),因我只係入左政府醫院,支出唔多,所以都冇claim

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

queenie80 發表於 17-8-31 15:16
請問係邊啲呢?

High end product , 保費貴 , 但個病如果要長期服藥就要問清楚 , 咪到時得個吉

大宅

yeemeif 發表於 17-9-2 06:02
嘩你同我一樣都瞓唔著呀?我喺酒店瞓唔到呀!
不過你話本身無咩病,首選買卓 ...

放假先訓唔著-.-
食左個杯麵
你去旅行玩都咁得閒bk

咁你會唔會轉移去卓康健?
反正你d病都已包, 轉去大左保障,你需求大,可以claim多d

大宅

yeemeif 發表於 17-9-2 05:58
點止幾萬,基本保障額,再另加附加醫療保障,除非真係大鑊野啦!否則都夠賠
...

即係你買100%賠償,另加$500自付後最高賠$65000那個plan? 我比較過保費同卓康健加免找數一年相差唔夠$500,但卓康健最高賠價有$21萬,其實用唔著嗎?
定因爲你要包已存疾病先揀前者?

別墅

queenie80 發表於 17-8-31 16:16
Thx

如果真係有得買,又或者唔保你某器官,又或者 加價多D,又或者係貴啲, 建議你都買, 因為你身體不是只得肝臟

別墅

queenie80 發表於 17-8-31 14:39
但係真係冇啲保險係可以幫到忙

如果在經濟方面希望得到幫忙,可以搵黎智英 蘋果社長

禁止訪問

珍珠宮

天之驕子 發表於 17-9-2 07:16
放假先訓唔著-.-
食左個杯麵
你去旅行玩都咁得閒bk

酒店房生普床瞓唔著
我要成日上嚟八吓先安樂
我老公係公務員,反而佢自己唔買,我買,佢第時退休我就要轉卓康健㗎啦!

首頁

尾頁

跳至