親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

我3/9會搭皇家約旦航空返香港,但我岩岩上網check,原來班機係隔日先有一班。萬一香港打8波時,取消左班機,而我又想儘快返香港時,可以買張新既再claim 返錢嗎? 因為我見藍十字係要10hr上就可以claim $3000到。但即時買機票走唔知點計。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我買左甘多次保險真係未claim 過,打電話過去又話過左officer hour ...

大宅

michellechan728 發表於 17-8-31 19:50
我3/9會搭皇家約旦航空返香港,但我岩岩上網check,原來班機係隔日先有一班。萬一香港打8波時,取消左班機, ...

你既意思係未打風前,先買新機票,在8號波前回港? 如是,係無得賠的,因為都未必會8號風球, 亦有機會是8號風球照常升降。
我就試過8號風球上機和落機

別墅

moniquechoy 發表於 17-8-31 20:43
你既意思係未打風前,先買新機票,在8號波前回港? 如是,係無得賠的,因為都未必會8號風球, 亦有機會是8 ...

我指,如果開始打8號,我架航空可能會安排後日機返香港,甘我仲要返工,到時買新機票,claim唔claim到?

大宅

michellechan728 發表於 17-8-31 20:48
我指,如果開始打8號,我架航空可能會安排後日機返香港,甘我仲要返工,到時買新機票,claim唔claim到?
...

你看清楚保單內容,照理是可以的

大宅

回覆樓主

但補充一句,有很多好平的旅遊保,好多野都唔包,我唔知你買左邊種

wcpcelia    發表於 17-9-2 18:13

別墅

moniquechoy 發表於 17-8-31 20:50
你看清楚保單內容,照理是可以的

保單只係話10hr後。。講到好空泛。

大宅

藍十字帘寫得好清楚呀, 你睇清楚
[url=http://ap.bluecross.com.hk/share ... &view=Fit&toolbar=1]http://ap.bluecross.com.hk/share ... &view=Fit&toolbar=1[/url]

10 小時賠$3000, 那是由香港出發, 你要睇上面那個

男爵府

回覆樓主

到時發下爛,叫佢 offer 另一航班俾你走

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主

會唔會under [行程改道]賠償?

別墅

moniquechoy 發表於 17-8-31 22:49
藍十字帘寫得好清楚呀, 你睇清楚
http://ap.bluecross.com.hk/share ... &view=Fit&toolbar=1

thanks,我岩岩落機就發現被人整壞左個喼,塭左行李果邊,比左個地址我叫拎比人整。新買架。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你最好今日打多次電話去問下條款啦, 同埋未必一定係掛8號波, 同埋你班機係下晏, 應該正常無問題啦

佢係one world成員( CX / JAL.... ) 照正常你班機 cancel 左既話, 會安排其它機位比你走

大宅

我28/8買左hkexpress去東京,點知去到机埸取消!只比反封信話operation reasons ,之後hotline永遠吾通,話係4/9可以改机票!小朋友要 反学點,改吖!到最後自己比左14000買了1大1小机票去東京!而且保險吾賠因為航空公司寫左operatio reasons !而我係第一次坐簾航😣所以我已後都吾會坐cheap fright😥

wcpcelia    發表於 17-9-2 18:13

別墅

carolchow88 發表於 17-9-1 12:19
我28/8買左hkexpress去東京,點知去到机埸取消!只比反封信話operation reasons ,之後hotline永遠吾通, ...

我之前搭中華時都係sd email 話operation reasons 而取消,但明明係因為天氣問題 ,好在航班多,到最後換左A380,落波後即補機位返香港。

別墅

TMC3012 發表於 17-9-1 08:43
你最好今日打多次電話去問下條款啦, 同埋未必一定係掛8號波, 同埋你班機係下晏, 應該正常無問題啦

佢係one ...

因為我已經係泰國了,打唔到(emoji)(emoji)。

伯爵府

michellechan728 發表於 17-9-1 14:13
我之前搭中華時都係sd email 話operation reasons 而取消,但明明係因為天氣問題 ,好在航班多,到最後換 ...operation reasons 保險條款例唔包, 跟本航空公司同保險公司, 打晒龍通

伯爵府

operation reasons 保險條款例唔包, 跟本航空公司同保險公司, 打晒龍通

別墅

c6t6m6 發表於 17-9-1 15:40
operation reasons 保險條款例唔包, 跟本航空公司同保險公司, 打晒龍通

係,勁憎呢d

男爵府

c6t6m6 發表於 17-9-1 15:40

我估佢架飛機在機場,天氣不能升降,先叫天氣影響

如佢自身的航班調動,包括冇飛機,壞機,delay,都叫 operation need

首頁

尾頁

跳至