自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

重慶人對吃火鍋充滿了熱情,就連小朋友也無法抗拒!重慶8歲男童唐錢錢,周二(29日)晚因爸爸出差、媽媽臨時加班而需獨自晚餐。當晚,他竟拿着媽媽留下的20元(人民幣.下同)飯錢,以及百多元的壓歲錢,獨自去火鍋店吃火鍋。由於場面有趣,不少食客見狀後將其拍下並上傳網絡,錢錢因而意外在網上爆紅。

火鍋店老闆趙飛表示,錢錢在傍晚6時半左右來到,店員以為他提前來佔座,沒想到他卻指只有自己一人,入坐後更開始點菜;錢錢非常懂得吃火鍋,點的基本都是重慶老火鍋必點的菜。錢錢當時要了兩隻豉油碟,指媽媽可能要來,還加了媽媽最喜歡的芫茜;但遺憾的是,等到快要結帳時媽媽才過來。

趙飛又指,由於錢錢手不夠長,店員因擔心他會燙傷而欲幫助他,錢錢卻指自己可以「站起撈」,他更4張椅子全都輪着坐一遍,以便吃火鍋,「他圍着桌子轉圈吃,惹得旁邊的客人哈哈大笑,他還淡定得很。」後來,錢錢的同學偶然路過,錢錢更主動邀請對方入座,但對方婉拒。旁邊的客人及店員看到後逗他「你們兄弟要不要喝一杯」,錢錢回答道:「小娃子家家的,酒就不喝了。」 

「唐錢錢!我敬你是條漢子!」錢錢媽媽事後稱,當天她本來說好傍晚6時下班回家跟兒子一起吃飯,結果臨時加班,只好讓兒子拿家中桌上的20元去吃飯。得知兒子獨自吃火鍋後,因擔心兒子不夠錢結帳,她放工後便立即趕去火鍋店。未料到達後,兒子表示:「我帶了錢的,我算了的,夠付,還有多的。」原來兒子一早已作打算,拿了百元壓歲錢才來吃火鍋。

8歲仔好生性,知媽媽忙,明明想去打邊爐,都冇扭計,靜靜雞一個人用利士錢去報紙仲話佢搞笑,其實有少少心酸。。。真係好乖仔

伯爵府

回覆樓主

媽媽加個班啫,吾係太心酸掛

子爵府

回覆樓主:

8歲。。。。首先,如果係我個仔,先要教佢錢唔可以亂用,爸爸媽媽做嘢,佢用利是錢去食火鍋 真係要用到錢點算
父母返工,唔係有傷亡,有幾心酸

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幾醒喎想食自己諗計

男爵府

回覆樓主:

好叻仔
我仲識計數夠唔夠錢找數
大個可以獨當一面!

子爵府

回覆樓主

好笑
想睇啲相

公爵府

回覆樓主:

好有趣

公爵府

畀面勳章

8 歲時我都唔敢自己落街..佢好叻仔

公爵府

回覆樓主:

幾醒,證明佢平時有留意去打邊爐要幾錢 ,識得攞定錢去食

大宅

回覆樓主:

我覺得佢好叻仔

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

http://www.hkcd.com/content/2017-08/31/content_1063095.html
有相

男爵府

繼兒動母 發表於 17-9-1 11:33
重慶人對吃火鍋充滿了熱情,就連小朋友也無法抗拒!重慶8歲男童唐錢錢,周二(29日)晚因爸爸出差、媽媽臨 ...
真係好叻仔仲要自己帶夠錢去, 搞到我即刻上微博睇下

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我唔敢一個人打邊爐,怕比老闆鬧阻住做生意

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

重慶人對吃火鍋充滿了熱情,就連小朋友也無法抗拒!重慶8歲男童唐錢錢,周二(29日)晚因爸爸出差、媽媽臨 ...

珍珠宮

回覆樓主

我冇同理心,冇乜心酸感,凈覺得個畫面好有趣

侯爵府

回覆樓主:

我覺得佢好叻仔, 咁細個自己走去火鍋店, 啖定叫野食, 又識計定數知夠錢俾, 雖然如果係我個仔, 我唔會俾佢自己走去食野

子爵府

回覆樓主

好醒目呀 自己去食仲識一路咩住背包食,夠安全

複式洋房

好生性真係

琥珀宮

畀面勳章

我反而唔覺得心酸
個小朋友得8歲,但就識得回應其他人問題,雖然行為稚嫩,但有思想,好有趣

大宅

I9528 發表於 17-9-1 12:26
我反而唔覺得心酸
個小朋友得8歲,但就識得回應其他人問題,雖然行為稚嫩,但有思想,好有趣
...
HI~又係你呀

首頁

尾頁

跳至